hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabad a gazda
Orbánnal igen, Gyurcsánnyal nem tárgyal a MAGOSZ

2005. 12. 06.
A fő cél a faluban helyben maradó jövedelem maximalizálása – hangzott el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) hétvégi kongresszusán. A gazdák szerint az ágazat hatékonyságát nem a falun kívüli befektetők profitnövekedésében kell mérni, hanem a helyben maradó jövedelem növekedésén. A független szakértők által készített program fő elemei a Fidesz agrárstratégiájának alapját képezik. 



Orbán Viktor a MAGOSZ rendezvényén. Összefogtak Fotó: MTI

A hazai mezőgazdaság politikai szinten két csoportra szakadt. A hatékonyságot zászlóra tűző, nagyüzemekre építkező, illetve a családi alapon szerveződő, a helyi közösségbe illeszkedő csoportra. Jelenleg mindkét csoport a termőterületek felét-felét műveli. A nagyüzemek mögött az élelmiszeriparban is érdekelt befektetők irányítják a lobbitevékenységet, a családi gazdaságok mögött nincs meghatározó gazdasági erő. Az ágazat meghatározó érdekképviseletei is hasonlóan csoportosíthatók. A nagyüzemek képviseletét a MOSZ, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsának utódszervezete látja el. A családi gazdaságokat a MAGOSZ képviseli. A MOSZ a Magyar Agrárkamarával közösen adta a Horn-, Medgyessy- és Gyurcsány- kormány agrárpolitikusait. A MAGOSZ az Orbán-kormány alatt személyesen nem szállt be az ágazat irányításába. 

Az elmúlt három év agrárpolitikájának alapja a pártállamból eredeztethető "hatékonyság"-szemlélet volt. A Medgyessy-kormány a minél nagyobb gabonamennyiségre alapozta agrárpolitikáját. A piaci igények ismerete nélkül előállított, nagy tömeg? gabona célja az intervenciós támogatások kiaknázása volt. Így vált Magyarország az unió legnagyobb feleslegesgabona-előállítójává. Az FVM vezetői azonban jelentős lemaradást halmoztak fel a támogatások elérését szolgáló intézményrendszer kiépítésében. A Gyurcsány- kormány agrárpolitikájának központja ezért a támogatások kifizetése lett.

A MAGOSZ rendezvényével párhuzamosan megtartott MSZP-kísérőrendezvényen a miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy minden agrártámogatást kifizetnek idén, amit a sajtó, mint egyszer? üzenetet, továbbított is. Az uniós agrártámogatási rendszer összetettsége azonban nem teszi lehetővé, hogy ez teljes mértékben megvalósuljon. 

Jelenleg az FVM a 2004. évben jogossá vált támogatásokat fizeti ki, az ideieké csak jövő év első felében várható.

A MAGOSZ által elfogadott agrárprogram alapgondolata, hogy a fő cél a faluban helyben maradó jövedelem maximalizálása. A támogatás ebben az elgondolásban nem lenyúlandó összeg, hanem befektetés, amely a termelők piaci pozíciójának javítását szolgálja. A mezőgazdaság hatékonyságát nem a falun kívüli befektetők profitnövekedésében kell mérni, hanem a helyben maradó jövedelem növekedésén.

A programot a MAGOSZ átadta Orbán Viktornak, fő elemei vélhetőleg a Fidesz agrárprogramjában fognak megjelenni. A miniszterelnököt az év eleji kijelentése miatt a MAGOSZ nem hívta meg a rendezvényre. Gyurcsány Ferencnek a hatalomra kerülését követően, még az agrárdemonstrációt megelőzően javasolták a MAGOSZ-szal való kapcsolatfelvételt. Azonban sem akkor, sem a demonstráció alatt nem volt hajlandó találkozni a gazdákkal, majd a megállapodás megkötését követően megfutamodással vádolta meg őket. Szakértők szerint kormányzásának ez volt az egyik legnagyobb tévedése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!