hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsonyi mézesmadzag
Gyengélkedő forint

2005. 12. 20.
Az áruhitelek idusát írjuk: a bankok egyre-másra újabb és újabb mézesmadzagot húznak el az orrunk előtt, csak hogy fogyjon a portéka. Első látásra valóban kedvezőnek tűnhetnek az ingyen hitelek vagy a tavaszra halasztott törlesztések, ám érdemes előbb számolni, mint aláírni. 



Hitelajánló óriásplakát. Kedvező, vagy csak ugratnak? Fotó: Somorjai L.

Lehet, hogy megkönnyítik a decemberi büdzsét azok a hitelek, amelyeket négy vagy akár hat hónappal később kell elkezdeni törleszteni, ám érdemes igencsak körültekintőnek lenni. Nemcsak azért, mert júliusban már kevésbé szívderítő a karácsonyi ajándék törlesztése, hanem azért is, mert mindennek borsos ára van. Az év végi nagy sláger, az ingyen hitel sem jelenti azt feltétlenül, hogy nem kell többet visszafizetnünk, mint amennyibe az áru került. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a napokban ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a jól csengő hitelek felvételekor is körültekintően járjunk el. Könnyen kiderülhet ugyanis, hogy a nulla százalékos kamat csupán az első néhány hónapra vonatkozik, utána belép a szokásos 30-40 százalék, sőt összességében magasabb is lehet, mint egy átlagos áruhitel Teljes Hiteldíj Mutatója (THM). Érdemes tájékozódni az egyéb költségekről is, amelyek szintén elmozdulást hozhatnak a "nullpontról". 

A PSZÁF szakemberei azt tanácsolják, ha már mindenképpen úgy ítéltük meg, hogy hitelre szükséges megvásárolni valamely terméket, a döntés előtt vessük össze a különböző bankok THM-jét. Áruvásárlási hitel esetében érdemes más lehetőségeket is figyelembe venni, hiszen gyakran lényegesen kedvezőbb a folyószámlahitel vagy a személyi kölcsön kamata. A szakemberek azt tanácsolják, alaposan tekintsük át az anyagi körülményeinket, ne centizzük ki a fizetésünket. Nem ajánlatos olyan esetben hitelt felvenni, ha a törlesztőrészlet és az egyéb kiadások elviszik az egész havi jövedelmet. A hitelfelvétel fokozottabb körültekintést igényel, ha a kölcsönt devizában vesszük fel. A kamatok és egyéb költségek mellé ugyanis számításba kell venni a forint árfolyammozgásából származó esetleges többletkiadásokat. A forint tartós gyengülése esetén érezhetően megemelkedhet a havi törlesztőrészlet. Emlékezetes, hogy a napokban a Fitch Ratings leminősítése után gyengülésbe kezdett a forint, ami előrevetítette, milyen külső-belső tényezők képesek lefelé mozdítani az árfolyamot. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a Heteknek elmondta: a következő időszakban továbbra is kismértékben gyengülő árfolyamra kell számítani: az év végére 254 forint/euró árfolyam, a jövő év első negyedévben pedig ennél kissé gyengébb, 255-258 forint/euró árfolyam valószínűsíthető. A magyar államadósság-állomány Fitch általi leminősítése, a költségvetési hiány emelkedése, az euró bevezetése körüli bizonytalanság együttesen okozzák a forint gyengülését. Mivel ezek a tényezők a következő időszakban, az első félévben változatlanul fennállnak, nem számíthatunk tehát ezzel ellentétes tendenciára – magyarázta Trippon Mariann. A tavaszi választások idején fellépő bizonytalanság is óvatosságra inti a befektetőket, így az első félévben átlagosan 254-257 forint/euró árfolyamra kell számítanunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!