hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az unióval nem lehet kukoricázni

2004. 10. 25.
Idén a hazai gazdálkodók már uniós társaikkal megegyező elbírálásban részesülnek a gabonapiaci támogatásokban. A csatlakozás előtt sok politikus biztatta vidéki fórumokon gazdáinkat, hogy már csak néhány évet kell kibírni, és a rendszeres gabona-, sertés-, stb. piaci zavarok az unión belül egy csapásra megoldódnak. Persze ekkor még sem a politikusok előtt, sem a gazdálkodók előtt nem voltak ismertek az uniós csoda részletei. A csatlakozást megelőző év súlyos felismerése volt, hogy a csoda működéséhez komoly intézményi és jogalkotási munka elvégzése szükséges. 



Kukoricacsövek. Bőséges termés, szűkös raktárbázis Fotó: Somorjai L.

Az első uniós év azonban nemcsak új intézményeket, szabályokat hozott, hanem – mint Medgyessy Péter exminiszterelnöktől búcsúként megtudtuk – a kormány hathatós közreműködésével hatalmas, rekord-gabonatermést is. A tavaszi időszakban sokan örültek, hiszen a nagy termést most már az EU az intervenciós rendszerén keresztül megvásárolja, garantált 101 eurós áron. Az első naiv örömök után, az intervenciós szabályok megismerésével azonban következett a felismerés időszaka.

Idén a tavalyinál 2 millió tonnával több, 5,9 millió tonna búza termett. Ehhez kell még hozzászámolni a várható kukoricatermést. A 2004. október 7-ei felmérés szerint a kukorica betakarítása lassú ütemben megkezdődött. A várható termés közel 8 millió tonna lesz. A lassúság leginkább a raktározási kapacitás hiányának köszönhető, hiszen a raktárokat a búza elfoglalja. A többi gabonával együtt idén 16 millió tonnát meghaladó termés várható. 

A rekordtermés azonban nemcsak itthon, hanem mind a környező országokban, mind az unió többi országára is jellemző. Például Romániában a tavalyihoz képest háromszorosára nőtt a termés
mennyisége, elérte a 7 millió tonnát. A rekordtermés miatt a nemzetközi piacokon igen nagy túlkínálat alakult ki, amely lenyomta az árakat. A hazai gazdák pedig a 101 euró reményében nem, vagy csak szükség miatt, kis mennyiségben értékesítenek búzát. A belpiaci gabonaforgalom a minimálisra csökkent. Az eladói és a vételi árajánlatok között jelentős különbség mutatkozik. 

Az intervenció uniós szabályai alapján az intervencióra felajánlott terményt intervenciós raktárban vagy az unió által minősített saját raktárban kell elhelyezni. A raktárból pedig csak az unió által történő értékesítést követően fogják kiszállítani. És itt kezdődnek a gondok. Várhatóan igen nagy mennyiség? gabonát ajánlanak fel a gazdák, mértéke elérheti az 5 millió tonnát is. Ehhez képest szeptember 30-ig mindössze 319 raktárt ajánlottak összesen 2,17 millió tonna raktárkapacitással.

Az ellenőrök eddig 1,3 millió tonna gabona tárolására szánt raktárt ellenőriztek, azonban az eredeti követelményeknek csak azok töredéke felelt meg. Jelenleg a szükségtárolók felmérése folyik. Németh Imre FVM -miniszter már a nyáron jelezte a brüsszeli bizottságnak, hogy gondok várhatók, és több, a jelenlegi EU-szabályozástól eltérő ötlettel állt elő. Javasolta az intervenció előrehozását, amit a bizottság elutasított. Kért exporttámogatást a gabona kiviteléhez, a bizottság ezt is elutasította. Amit sikerült elérni, hogy a gabona Constanzába való kiszállításához fuvartámogatást kaphatnak az értékesítők. A gabona túltermelési, raktározási problémája nem új keletű. Már több évtizede megoldatlan kérdés. Az ország EU-ba való belépésével nem szűnhetett meg, hiszen az EU üzemorientált, intervenciós rendszere a saját raktárral rendelkező termelőket támogatja. A hazai termelők pedig csak elenyésző számban rendelkeznek terményük tárolásához elegendő raktárral. Az elmúlt évben készült agrárstratégia-dokumentumokból a termelői jövedelem szempontjából fontos tárolási kérdés vagy hiányzik, vagy csak általánosan van megemlítve, ami komolyan felveti a jelenlegi kormányzati vezetés felelősségét is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!