Kereső toggle

Péterfalvi óv

Áfásszámla-csata

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A húsvéti bevásárlás során egy nagyobb család könnyen szembetalálkozhat a héten életbe lépetetett kötelező áfásszámla–adással, amely során az eladó kérésére be kell diktálni személyes adatainkat. A rendelet értelmében áfás számlát kell ugyanis kapnia a vevőnek – függetlenül attól hogy kéri-e, ha vásárlása összege meghaladja az 50 ezer forintot, és legalább egy termékből többet vásárol, mint a normális kereskedelmi mennyiség. A rendelet csak olyan termékekre vonatkozik, amelyeket a pénztárgépek darabáron rögzítenek, nem terjed ki az űrmértékre (literre) vagy súlyra kapható árukra.A sorbanállás egy számlányit nő Fotó: Somorjai L.

A szabályozás, mely a Pénzügyminisztérium (PM) szerint a feketekereskedelem visszaszorítását célozza, hatalmas felháborodást és ellenállást váltott ki a jogszabályok dzsungelében vergődő érintettekből, de a leghevesebb támadást Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos indította a rendelet és egyben a pénzügyminiszter ellen, mivel a PM nem kérte ki előzetes véleményét a jogszabállyal kapcsolatosan. Péterfalvi levélben hívta fel László Csaba figyelmét arra, hogy pénzügyminiszteri rendeletével nem írhatja felül az áfatörvényt, mely szerint áfás számlát csak a vevő kérésére kell kiállítani, és nem kötelező jelleggel. Szerinte a rendelet ellentétes az Alkotmány adatvédelmi követelményeivel, azaz személyes adatok kötelező kezelésére törvény is csak kivételesen adhat felhatalmazást, miniszteri rendelet pedig egyáltalán nem. Nyomatékot adva ellenvetésének, a rendelet megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól, és felszólította a kereskedőket, hogy ne adjanak ki számlát.

A pénzügyminiszter reagálva Péterfalvi levelére elismerte, hogy nem kérte ki előzetesen az adatvédelmi biztos véleményét, de mindezt azért, mert már 2000-től a jövedéki törvényben ugyanilyen tartalmú szabályozás életben van, és azt eddig sem az adatvédelmi biztos, sem más nem kifogásolta. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ez a rendelet a hétköznapi emberek életében semmiféle fennakadást nem okoz, a számlaadási kötelezettség előfordulási valószínűsége pedig minimális. A rendeletben szereplő normán felüli tételszámot előzetesen egyeztették a kereskedelmi kamarákkal és szövetségek képviselőivel, vagyis az egy termékből vásárolt mennyiség akkor haladja meg a normális kereskedelmi mennyiséget, ha: 500 forintnál olcsóbb termékeknél több mint 100 darabot, 500 és 5000 forint közötti árú terméknél több mint 10 darabot, 5000 forintnál drágább termék esetében pedig több mint 5 darabot vesz a vásárló. A PM nem adott hitelt annak a félelemnek, hogy házibulira való készülődés esetén is a rendelet hatálya alá esnénk, mivel a jelenlegi rendelet nem terjed ki a literben mért termékekre, a szeszesital-vásárlásra pedig a jövedéki törvény vonatkozik.

Az adatvédelmi biztos aggályai ellenére – az alkotmánybírósági állásfoglalás megszületéséig – a rendelet hatályos, és annak betartása kötelező érvényű.

Olvasson tovább: