hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Frontunió
A skót függetlenedés esetén a piacok igencsak zavarba jönnének

2014. 09. 18.
A skót függetlenedés esetén a piacok igencsak zavarba jönnének. Nemcsak azért, mert lapzártánkkor az általános közvélekedés még mindig az, hogy Skócia végül az Egyesült Királyság része marad, de amiatt is, hogy egyelőre túl sok a nyitott kérdés, és nincs egy világos, gyakorlati forgatókönyv az „önálló gazdasági élet” megvalósítására sem – írja a The Economist elemzése.

Pedig a szeptember 18-ára kiírt népszavazás eredményére vonatkozó előzetes felmérések szerint már többségben vannak a függetlenség-pártiak. A YouGov közvélemény-kutató cég, a konzervatív brit The Sunday Times megbízásából, nemrég kimutatta, hogy immár 51 százalék voksolna Skócia függetlenné válására – írta a CNBC. (Habár lapzártánkig újra szolidabb részarányt mértek.)

A folyamatos felmérések során ez volt az első alkalom, hogy a függetlenedni vágyók vették át a vezetést. A brit kormány – talán válaszul – már most több hatalmat ígér a skótoknak, ha mégis maradnak. A pénzügyminiszter, George Osborne elképzelései szerint a skótok szabadabb kezet kapnának az adók, a kormányzati költések és a jóléti kérdések ügyében – tudósított a BBC. Osborne már konkrét lépéseket és teljes parlamenti támogatást is ígért a következő hetekre, majd hozzátette: „Skócia így mindenből a legjobbat kapja: egyrészt elkerüli a különválás okozta kockázatokat, másrészt nagyobb kontrollt kap a saját sorsa és jövője felett.”

A pénzügyi ígéretdömpingből persze a skót vezetők sem maradtak ki. A kormányzó Skót Nemzeti Párt második számú vezetője, Nicola Sturgeon nemrég azt ígérte, hogy egy független Skócia esetén a háztartások energiaszámláit öt százalékkal csökkentik. Sturgeon miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a tervezett lakossági rezsicsökkentést a brit kormány által kirótt különféle zöldadók és -illetékek eltörlésével érik majd el, így az évente átlagosan hetven font megtakarítást eredményező lépés „valós és tartós” lenne. Osborne ígéreteiről pedig csak ennyit mondott a Sky News-nak: „Nem hinném, hogy az emberek ezt komolyan fogják venni. Ha a teljes parlament egyetértene ezekben a kérdésekben, már régen meglépték volna.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!