Kereső toggle

Esti mese

A világ felfedezése az irodalmon keresztül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az vagy, amit megeszel – Tartja a mondás. Ez különösen igaz a kulturális termékek fogyasztására, ugyanis azok erősen kihatnak a gondolkozásmódunkra. Ezért sem mindegy, hogy mikor és mit adunk a világot éppen felfedező gyermekek kezébe.

Nehéz egy olyan világban gyerek- és ifjúsági irodalmat írni, ahol a youtuberek és az Instagram-sztárok óránként osztanak meg kontentet, amelyekhez úgy jutunk hozzá, hogy erőfeszítést se kell tennünk. Miért lenne érdekes Tom Sawyer kalandja, ha PewDiePie-t követve képeken keresztül lehetünk vicces életének részei?

De az is lehet, hogy téves gondolat ezeket mérlegre tenni. Talán a meseregényeknek és mondókáknak ugyanúgy van helye a világban, mint ahogy egy videónak, amit azért néznek, mert benne valaki egy számítógépes játékkal játszik.

De mi is az a gyermekirodalom? Miért emlegetjük együtt az ifjúsági irodalommal? A „nagybetűs” irodalom részeként létezik, s e két különböző korosztálynak szóló műveket Magyarországon egy családba tartozónak veszik. Kicsit mostoha élete van, mert nem kap annyi elismerést, mint megérdemelné. Pedig a pedagógia szolgálatába állított irodalomnak óriási hatása van a gyermekek fejlődésére. Nem egyszerű sztorik ezek csupán, s ezért nem mindegy, mely könyveket adjuk a gyerekek, ifjak kezébe.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: