Kereső toggle

Mire vágynak a nők?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ki hinné, hogy a nők többségét nem csábítják a fenegyerek típusú férfiak? Pedig – a New Scientist magazin publikációja szerint – amerikai kutatók most erre a következtetésre jutottak. 

A férfiak gyakran esnek abba a tévhitbe, hogy a másik nemet a kockázatos, merész mutatványok, mint például a bungee jumping vagy a gyorshajtás vonzzák. Valójában az ellenkezője az igaz, állítja az amerikai oronói Maine Egyetem kutatócsoportja. Szerintük mindazok, akik az izgalom kedvéért kockáztatnak, nagy valószínűséggel kivívják férfitársaik elismerését. A nőket azonban ez a típus elriasztja, és inkább az óvatosabb férfiaknak szánják a partner szerepét – állítja a kutatást vezető Dr. William Farthing. A tudós ugyanakkor rámutatott, hogy a nőket vonzzák a magas szociális státussal bíró férfiak, így ha a kockázatvállalás kivívja például a barátok elismerését, akkor ezáltal attraktívabbá válhat a férfi. 

A kísérlet résztvevőinek különböző jelenetek közül – mint például életmentés vagy gyorshajtás – kellett kiválasztaniuk a szimpatikusabbat. A legtöbb nő az önzetlen, emberbaráti cselekedetekre szavazott. Dr. David Lewis, a brit pszichológusok társaságának tagja szerint az eredményekben nincs semmi meglepő, hiszen már korábbi tanulmányokból is kiderült, hogy a nők szemében az empátia és az érzékenység vonzó jellemvonás. A szociális normák nagy szerepet játszanak – teszi hozzá Dr. Lewis –, és a mi társadalmunk súlyt helyez a macho jellemvonásokra. De még mielőtt bárki általánosítani kezdené a tanulmány eredményeit, a kutatók a hitelesség kedvéért hozzáteszik, hogy kérdéseiket mindössze 100 embernek, 48 férfinak és 52 nőnek tették fel. (BBC)

Olvasson tovább: