Kereső toggle

A New York-i egyetem elnyomottja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy a New York-i egyetemen tanuló hajléktalan diák, aki azt állítja, hogy nyolc hónapon át az iskola könyvtárának alagsorában lakott, ezzel szabad szálláshelyre és nemzeti hírnévre tett szert.

A másodéves Steve Stanzak éjszakánként hat órát aludt az alagsorban, mosakodni a tornateremhez tartozó öltözőben tudott, házi feladatait pedig a közeli McDonald\'s-ban írta meg. Stanzak helyzete, melyről múlt héten a New York Times címoldalán is említést tettek, jól ismert volt azon diáktársak számára, akik rendszeresen látogatták weblapját, a
www.homelessatnyu.com-ot. A weblap meglehetősen drámai hangvételre való hajlandóságot tükröz, melyet jól példáz a főoldalról vett részlet is: "egy szegény fiú története és küzdelme, hogy főiskolai oktatásban részesülhessen, … aki képtelen kölcsönhöz jutni, aki a New York-i egyetem elnyomottja". Az Egyesült Államok fő egyetemén valóban több mint negyvenezer dollár a tan- és szállásdíj egy évre. Az egyetem képviselői azonban elmondták, hogy miután értesültek Stanzak helyzetéről, a fiú lehetőséget kapott, hogy beköltözzön egy szabad kollégiumi szobába. "Érdekes és szórakoztató – miként e történet is –, hogy mindebben az egyetemnek csak csekély választási lehetőség adatott, mivel ez a tanuló maga döntött így" – mondta John Backman, az egyetem szóvivője, aki szerint ugyanis a különböző anyagi háttérrel rendelkező diákok "ezrei" képesek probléma nélkül megoldani, hogy az egyetem kollégiumában lakhassanak. "Míg ezen diák megoldása – önmagához hűen – egyedülálló volt, és bizonyára az egyetem folklórjának részévé válik majd, a végeredmény azért az, hogy miután végre kapcsolatba kerültünk, igenis tudtunk neki segíteni." (AFP)

Olvasson tovább: