Kereső toggle

Melyik a legértékesebb útlevél a világon?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Henley Passport Index évről évre elkészíti a világ útleveleit rangsoroló listát, figyelembe véve azt, hogy egyes országok mennyire védik, illetve teszik könnyűvé állampolgáraik utazását. A lista élén a japánok állnak, akik 190 országba látogathatnak el egyetlen útlevél birtokában, így ők járhatják a világot a legszabadabban.

A második helyen holtversenyben a dél-koreaiak és a szingapúriak állnak, 189 országgal. Őket követik a németek és a franciák, akik 188 országba tudnak belépni okmányukkal. A magyar útlevél 180 országba jogosít belépésre, mellyel a lista 11. helyén állunk.

Szíriai, afgán és iraki állampolgárok kullognak a lista végén, a 103-104. helyen, ugyanis a szírek 32, az afgánok és az irakiak 30 országba juthatnak csak be az útlevelükkel. Azaz, ha valaki ezekből az országokból tervezi, hogy külföldre látogat, csak nagy nehézségek árán vagy semmilyen módon nem tud vízumot szerezni a világ legtöbb országába. Az útlevélhez tartozó jogosultságok nagymértékben függnek az országok közötti viszonytól. A szövetséges országok gyorsan, gördülékenyen állítják ki az állampolgárok számára a látogatást biztosító okmányt, míg a háborús, feszült kapcsolatban állók több információt gyűjtenek be az utazó személyéről az engedély kibocsátása előtt; és abban az esetben, ha bármit gyanúsnak ítélnek, megtagadják a belépést.

Bár a Henley Passport Index nem díjazza, a világ egyik legkülönlegesebb útlevelének a finnek által biztosított úti okmányt tartják, melynek minden oldalán, a jobb alsó sarokban egy jávorszarvas látható. Az egyediséget elsődlegesen biztonsági elemnek szánták alkotói. Ha pedig valaki végigpörgeti a lapokat, egy vágtázó jávorszarvas képe jelenik meg a szemei előtt.

A norvégokat sem kell félteni, ha leleményességről van szó, ugyanis ha a minimalista stílusú útlevelük lapjait UV-fénnyel megvilágítjuk, az északi fény tűnik fel szemeink előtt. Hasonlóan érdekes a kanadai útlevél is, ami első pillantásra nem különbözik „hagyományos” társaitól, azonban UV-fényben ábrákat fedezhetnek fel lapjain a szemfülesek. A leleményesség célja, hogy az útlevél-hamisítók dolgát amennyire csak lehet, ellehetetlenítsék az okmány kibocsátói.

Olvasson tovább: