hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melyik a legértékesebb útlevél a világon?

2019. 04. 26.
A Henley Passport Index évről évre elkészíti a világ útleveleit rangsoroló listát, figyelembe véve azt, hogy egyes országok mennyire védik, illetve teszik könnyűvé állampolgáraik utazását. A lista élén a japánok állnak, akik 190 országba látogathatnak el egyetlen útlevél birtokában, így ők járhatják a világot a legszabadabban.

A második helyen holtversenyben a dél-koreaiak és a szingapúriak állnak, 189 országgal. Őket követik a németek és a franciák, akik 188 országba tudnak belépni okmányukkal. A magyar útlevél 180 országba jogosít belépésre, mellyel a lista 11. helyén állunk.

Szíriai, afgán és iraki állampolgárok kullognak a lista végén, a 103-104. helyen, ugyanis a szírek 32, az afgánok és az irakiak 30 országba juthatnak csak be az útlevelükkel. Azaz, ha valaki ezekből az országokból tervezi, hogy külföldre látogat, csak nagy nehézségek árán vagy semmilyen módon nem tud vízumot szerezni a világ legtöbb országába. Az útlevélhez tartozó jogosultságok nagymértékben függnek az országok közötti viszonytól. A szövetséges országok gyorsan, gördülékenyen állítják ki az állampolgárok számára a látogatást biztosító okmányt, míg a háborús, feszült kapcsolatban állók több információt gyűjtenek be az utazó személyéről az engedély kibocsátása előtt; és abban az esetben, ha bármit gyanúsnak ítélnek, megtagadják a belépést.

Bár a Henley Passport Index nem díjazza, a világ egyik legkülönlegesebb útlevelének a finnek által biztosított úti okmányt tartják, melynek minden oldalán, a jobb alsó sarokban egy jávorszarvas látható. Az egyediséget elsődlegesen biztonsági elemnek szánták alkotói. Ha pedig valaki végigpörgeti a lapokat, egy vágtázó jávorszarvas képe jelenik meg a szemei előtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!