hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Régészeti szenzáció Pakson
Egy magyar lelet nemzetközi karrierje

2014. 03. 27.
Életnagyságnál nagyobb, római kori bronz császárszobor lábszára került elő a Paks melletti Dunakömlődön.  A régészeti lelet egyedülálló, de nem törpülnek el mellette a feltárt erődben talált fegyverek, használati tárgyak sem. A paksi múzeumban 3D animációval és izgalmas tárlatvezetéssel leheltek életet a tárgyakba, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk a római erőd mindennapjaiba. Váradyné Péterfi Zsuzsannával, a Paksi Városi Múzeum igazgatójával beszélgettünk arról, hogy mi is várja a múzeumba látogatókat.

Hogyan került a császárszobor lába a Paksi Városi Múzeumba?

– A közigazgatásilag Pakshoz tartozó Dunakömlődön, az ún. Sánchegyen állt valamikor egy római kori segédcsapat (auxiliáris) katonai tábora. Az erődben folyó feltárások során, 2009-ben került elő a bronz császárszobor-töredék.

Miért szenzációs ez a régészeti lelet? Csupán egy köztéri szobor részletéről van szó vagy annál több?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!