Kereső toggle

Digitális félrelépések

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Azt gondolja, hogy alkalmazottainak házasságon kívüli flörtölései csak a saját személyes életükre nézve jelentenek problémát? Nagyot téved. Amint egy közelmúltbeli felmérésből kiderült, a félrelépők nemcsak házastársukat, hanem a munkaadójukat is „megcsalják”, mivel napközben tetemes időt töltenek az online románc világában.

Egy friss felmérés szerint a céges dolgozók digitális flörtjei – csak a minimálbérrel számolva – közel 17 millió dolláros veszteséget okoznak az amerikai nagyvállalatoknak. Mindezt egy olyan internetes cég számította ki, amely maga is hozzájárul mindehhez: az oldal ugyanis házasoknak kínál online kalandokat. A weboldal saját tagjait kérdezte ki felhasználói szokásaikról.

A felmérés szerint a digitális hűtlenkedők leginkább a munkaidejükben chatelnek és leveleznek online szeretőjükkel. Az erre fordított idő átlagban 1,17 órás napi termeléskiesést jelent fejenként. A válaszadók 68 százaléka jelezte, hogy laptopja vagy okostelefonja segítségével munkaidőben szörföl az illegális afférok tengerén, mindössze 25 százalék teszi ezt inkább otthon. Csupán 7 százalék válaszolta azt, hogy a munkahelyén és az otthonán kívül intézi ilyesfajta ügyeit.

Azok közül, akik beismerték, hogy a munkahelyükön digitálisan csalják házastársukat, 38 százalék mondta, hogy körülbelül félórát tölt ezzel, 25 százalék egy órát, 19 százalék pedig egy és két óra közötti időtartamot szán a munkaidejéből a digitális flörtölésre. 18 százalék jelezte, hogy két óránál többet tölt online házasságtöréssel.

„Reméljük, hogy tagjaink egy-egy pihenő során kommunikálnak egymással, mert ha nem, az bizony nagy veszteséget jelenthet a vállalatoknak” – ismerte el Sigurd Vedal, a felmérést készítő cég vezérigazgatója. Egy másik hasonló oldal vizsgálata szerint a legaktívabb nap ebből a szempontból a hétfő. „Azok a házasfelek, akiknek rosszul telt otthon a hétvégéje, hétfőn valami titkos affért keresgélnek, hogy betöltsék a hiányérzetüket.”

Egy másik közelmúltbeli tanulmány szerint a közösségi médiaoldalak, például a Facebook túlzott használata komoly problémákat okozhat a párkapcsolatokban. A Cyberpsychology, Behavior and Social Networking szakfolyóiratban közölt eredmények szerint a Facebook arra vezeti a felhasználókat, hogy vegyék fel újra a kapcsolatot korábbi partnereikkel, ami érzelmi vagy fizikai megcsaláshoz, akár szakításokhoz vagy váláshoz is vezethet. Dr. Ramani Durvasula pszichológus és kapcsolatszakértő szerint a Facebook sokak számára egyfajta menedékként szolgál, ahol illegális kapcsolatok születhetnek egy-egy korábbi partnerrel, baráttal vagy akár egy alkalmi ismerőssel. „Először csak beírják a nevet a keresőbe egy késő este, aztán egy kis »lájkolás«, egy kis flörtölés, és végül, ami olyan ártalmatlannak tűnt, hirtelen belobban.” Bár a felmérés főként a hároméves vagy annál rövidebb ideje tartó párkapcsolatokat vizsgálta, dr. Durvasula szerint a Facebookon fent lévő házasfeleknek mindig őszintének kell lenniük egymással az online tevékenységüket illetően. Szerinte a határokat egy önmagukban feltett őszinte kérdéssel fel lehet mérni: „Ha ezt a levelet, SMS-t vagy Facebook-üzenetet a partnerem küldené valakinek, engem nem zavarna?”

Olvasson tovább: