Kereső toggle

Most jön a feketeleves!

Miért szeretjük a kávét?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sosem gondoltam bele, amikor félálomban a reggeli tejeskávémat szürcsölgettem, hogy valaki bogarakat hessegetve és kígyókat kerülgetve, gumicsizmában járta El Salvador meredek hegyoldalait, hogy kiválassza azokat a kézzel szedett, gondosan válogatott kávészemeket, amelyekbôl ez a csésze ital készült. Sôt, hogy ôszinte legyek, nem tudtam volna különbséget tenni egy robusta és egy arabica kávé között sem. Azt meg végképp nem gondoltam volna, hogy van, aki még nálam is hangosabban szürcsöli a kávét, és közben arra hivatkozik, hogy az aromák teljes spektrumát csak a bôséges oxigén hozza ki. De nem maradhattam örökre tudatlan, és megismertem Andreas Christmannt, a Tchibo nemzetközi kávébeszerzési igazgatóját.

Fekete, keserű és drága. Miért szeretjük mégis a kávét?

- Ez egy filozofikus kérdés és egyben szubjektív is. Szerintem elsősorban azért, mert melegen isszuk, de nagy jelentősége van a tej bevonásának, és persze a cukornak. A cukrot mindenki szereti, és a kávé ezzel egy desszertté is vált. Ezen kívül nagyon sokféle változata létezik az eszpresszótól a tejeskávéig, ami kiszolgálja a személyes ízlésvilágot. Egyedivé tehető.

Egy átlagos háziasszony, áltagos felszereléssel hogyan hozhatja ki a legtöbbet egy hétköznapi kávézásból?

- Rengeteg alkalom van, amit egy jó kávéval fel lehet dobni. A jó minőség az alap. És szabad kreatívnak lenni. Én például kardamomot, vagy kakaót teszek néha a vendégeim kávéjába, anélkül, hogy szólnék nekik, vagy megkérdezném őket. Aztán várom a hatást. A kardamonért például kifejezetten rajongok.

Hol van a titok? A kávéban vagy a kávéfőzőben?

- Ez egy rendszer. Egy régi, aromáját vesztett kávéból a legjobb gép sem fog finom kávét főzni - ez a csoda nem működik. Inkább azt kell tudnunk, hogy milyen géphez milyen őrlésű kávéra van szükségünk. Az eszpresszóhoz például 6-8 gramm finomabb őrlésű kávé dukál, míg a filteres kávéhoz 9 gramm durvább őrlésű kávét tegyünk a gépbe. De a legjobb automata gépek maguktól a kiválasztott kávéfajtának megfelelőre őrlik a kávét.

Egy elegáns, ünnepi alkalommal milyen kávéval lepné meg a vendégeit?

- Nem keveréket, hanem egy adott területről származó, Exclusive Origins arabica kávét kínálok.

A Tchibo igazi közép-európai cég. Mit jelent nekünk ebben a régióban a kávézás?

- Valóban, erre a régióra koncentrálunk, ha jelen vagyunk máshol is. Inkább a különbségeket vesszük figyelembe: más kávét isznak keletebbre, és mást például a németek. A különbség elsősorban az elkészítési módból fakad. Magyarországon az emberek több mint fele még mindig kotyogóval készíti a kávéját, és a testesebb, markánsabb, erősebb ízeket szeretik, emellett több teát is isznak. A lengyeleknél több instant kávé fogy, a németek pedig a filteres kávét szeretik. Minden országban különböző keverékeket árusítunk, mert az ízlések enyhén eltérnek a régión belül is. A magyarok a kevésbé savas, kevésbé aromás kávét isszák szívesen, de az arabicának is megvan a helye sok konyha polcán. Nyugat-Európában most újra nagyon trendi a kávéházba járás, ráadásul a fiatalabb korosztály körében. Hosszú órákat töltenek a kávéjuk mellett ücsörögve.

Kávét kizárólag az egyenlítői éghajlaton , fejlődő országokban termesztenek, a vásárlók viszont java részben fejlett országokból kerülnek ki. Ez nyilván szült és szül némi feszültséget. Mit tesz a Tchibo a fenntartható fejlődésért?

- A cég azt tűzte ki célul, hogy 2015-ben, azaz csupán öt év múlva a kávéink 25 százaléka úgynevezett fenntartható kávé legyen. Ez azt jelenti, hogy ezen kávéink  vagy a  Rainforest Alliance vagy a Fairtarde által tanúsítottak. Ezért 7-10 százalékkal többet kell fizetnünk, miközben a kávé ára amúgy is sokéves csúcson van. Nekünk az az érdekünk, hogy a termesztők méltányosan megéljenek a munkájukból akár kisebb gazdaságuk van, mint Vietnamban, akár hatalmas, gépesített brazil kávéültetvényekről legyen is szó. Így jó minőséget tudnak előállítani jövőre is.

Van biokávéjuk?

- Németországban forgalmazunk azt is, jelenleg Magyarországon még nem. De huszonéve vagyok a szakmában, járom Kolumbiától Vietnámig a kávéültetvényeket, és azt tapasztalom, hogy egyre inkább környezettudatosak a termesztők. Jelentősek a változások, kevesebb a vegyszer, ha nincsenek is erről számadataim.

Ne csak igyunk, együnk is!

Magyarországon évente hárommilliárd csésze kávé fogy a Nielsen felmérése szerint, azaz fejenként 300 kávét iszunk egy évben. A kávét azonban enni is jó. Segal Viktor mesterszakács kávétöretbe forgatott sertéstarjája vajban forgatott zöldbabbal és gratin burgonyával minden kétségemet eloszlatta effelôl. A párosítás nem erôltetett, sôt, merem állítani, a sertéshús és a kávé közeli jóbarátok. A burgonya-gratinrôl megjegyezném, tényleg az a titka, hogy hajszálvékonyra legyen szeletelve a krumpli. Vágódeszkával és késsel ne is próbálkozzunk, ehhez bizony szerszám kell. Egy leheletnyi füstölt sajt a tetején csak emel a fényén. A recept egyik legnagyobb elônye, hogy nagyon egyszerűen elkészíthetô.
Hozzávalók a húshoz: 1 ek. kávétöret (mozsárban tört pörkölt kávészemek), 1/2 ek. szechuáni bors, só, frissen ôrölt fekete bors, 4 szelet sertéstarja (kb. 18 dkg/fô)
a ceruzababhoz: 20 dkg ceruzabab (elôfôzve), 2 dl tejszín, 1 tojás sárgája
a gratin burgonyához: kb. 6 hámozott nyers burgonya hajszálvékonyra szeletelve (a mennyiség függ az edény méretétől), kb. 600 ml tejszín (felére beforraljuk, és 3 szál kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük)
Egy kisebb méretű, kb. 6 cm mély tepsibe kezdjük el szeletenként, egymást kissé fedve elrendezni a burgonyaszeleteket. Két sor után sózzuk, borsozzuk, és kevés tejszínt öntünk rá, ezután további 4-6 réteget készítünk ugyanígy. A maradék tejszínt a tetejére öntjük, és kb. 50 percig sütjük 160 fokon. A húst fűszerezzük, elôsütjük (serpenyôben mindkét oldalán megpirítjuk), és megszórjuk a kávéval, sôt kakaóbabtöretet is csempészhetünk bele,  majd 180 fokos sütôben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A tejszínt elkeverjük a tojássárgájával és sózzuk. Egy serpenyôben egy kanál vajat hevítünk, és átforgatjuk benne a babot, majd kb. egy perc alatt kis lángon összeforgatjuk a tejszínnel.
A gratin burgonyát szeletekre vágjuk, és a tányérra helyezzük, mellé tálaljuk a ceruzababot és a húst.
„After 8” kávé:  Egy pohár (Tchibo Exclusive 100% arabica) eszpresszóhoz öntsünk 8 ml borsmentaszirupot, azután tegyünk bele 11 g kakaóport és 60 ml forró tejet. Keverjük össze óvatosan, öntsük átlátszó üvegpohárba, a tetejét díszítsük hófehér tejszínhabbal és friss, apróra vágott mentalevéllel.

Olvasson tovább: