hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Semmi vagy vérfarkasok
Az vagy, amit olvasol

2010. 07. 30.
Az alcím kicsit félrevezető, ugyanis a magyar lakosság fele azt vallja magáról, hogy az egy év alatt elolvasott könyvek száma nála egyenlő a nullával. Nekik egyáltalán nincsenek olvasási szokásaik. Minden negyedik magyar ember pedig funkcionális analfabétizmussal küzd, ők olvasnak ugyan, de sajnos nem értik a szemük előtt összeálló betűhalmazokat. Tehát valójában egy elenyészően kicsi társadalmi rétegről szólhatok csak, akik még ragaszkodnak az olvasás elavult gyakorlatához.

Sokan és sokat írtak arról, hogy mi az oka annak, hogy ilyen drasztikusan visszaesett az olvasó emberek száma. A felmérések egyértelműen a televízió, az internet, a mozi minden más szórakozási formát eltörlő hatásáról tanúskodnak. A családokban hiányzik a példaadás, a szülők is több órát ülnek a tévé előtt, könyvet csak 10-15 percre vesznek a kezükbe. A gyerekeknek is egyszerűbb és időtakarékosabb berakni egy DVD-t, mint felolvasni és elmagyarázni a mesét. Persze aztán felvetődik a kérdés, hogy a gombnyomásra induló hangos könyvet hallgató gyerek miért nem kötődik a szüleihez, és miért nem olvas.
A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a kutatók új középkor kezdetéről beszélnek, ahol a műveltségi szakadékok legalább akkorák lesznek, mint a középkor elején voltak: egy elenyésző kisebbség tudott csak olvasni, a társadalom széles rétegének semmilyen kapcsolata nem volt a könyvekkel. Az új kor új emberideált hoz magával, a 21. század emberét, aki minden információt az internetről szerez, kiválóan ért a számítógépekhez, de nem olvas, szókincse minimális, érzelmi élete pedig nincs. Ő a homo informaticus, az új középkor polgára.

Nem veszünk könyvet, és alig kölcsönzünk

Igen, Magyarországon egyre drágábbak a könyvek, a kiadók és az olvasók is küzdenek a válsággal, de korunk értékrendje is tükröződik abban, hogy mit tartunk drágának: egy közepes árkategóriájú regényt meg lehet venni három gyors­éttermi menü árából, arról nem is beszélve, hogy egyes szórakozóhelyek belépőjéből  magánkönyv­tár alapításába is foghatnánk.
A könyvvásárlás örök alternatívája a kölcsönzés, a könyvtárak ma is a kultúraközvetítés eszközei. És mindent megtesznek, hogy becsalogassák az ajtón a fiatalokat és idősebbeket, hogy könyvet adhassanak a kezükbe. Író-olvasó találkozókkal, mesedélutánokkal, vetítésekkel, foglalkozásokkal igyekeznek alkalmazkodni a modern olvasói igényekhez. De még így is a magyar lakosságnak csak negyede tagja valamelyik könyvtárnak (Dániában ez a szám nyolcvanöt százalék).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!