Kereső toggle

Nyerő páros – Fucsovics Márton történelmi sikere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Múlt heti történelmi sikerével a tenisz világranglista 45. helyére ugrott Fucsovics Márton, aki 2016 elején még csak a 230. volt. A különbséget úgy hívják, Sávolt Attila.

Genfi-tó partján 1980-ban tenisztorna indult útjára, amit a Sturdza Bank tulajdonosa szponzorált már akkor, és teszi ezt a mai napig is. Az erős mezőnyben az első versenyt egy kitűnő magyar teniszező nyerte meg, a későbbi wimbledoni bajnokunk, Taróczy Balázs. Balázs az ez évi verseny első napján figyelmeztette a bankvezér barátját, hogy esély van arra, hogy vasárnap ismét egy mokány képű magyarnak kell a trófeát átadnia. Igaza lett. Fucsovics Márton az első versenyt megnyerő Taróczy után 38 évvel, egy impozáns üveggúlát emelhetett a feje fölé. Eddigi teniszkarrierje során, meglehetősen kanyargós ösvényeket bejárva – még éppen időben – megnyerte élete első ATP-tornáját.

Annak kapcsán, hogy Fucsovics Márton Svájcban a Genfi-tó partján briliáns játékkal ATP-tornát nyert, gyermekkoromnak egy örökre emlékezetes film jutott eszembe: Ha a világon mindenki ilyen volna. A történetben az óceán közepén egy hajón egy gyerek kerül életveszélybe. Az életben maradásához huszonnégy órán belül speciális gyógyszerhez szükséges hozzájutnia. A hajó rádiósa vészjelzéseket ad le, és a jeleket a világ túlsó felén egy amatőr rádiós észleli. A világ számtalan pontján sok-sok ember fog össze, hogy a gyógyszer időben megérkezzen.

Fucsovics Mártonnak, aki 2010-ben junior wimbledoni bajnok volt, majd akinek nem sokkal később az éjszakái néha hosszabbra nyúltak a nappalnál, ahhoz, hogy 26 évesen ATP-tornagyőztes legyen, sok-sok hazánkfiának volt szükséges összefognia. Az óceán közepén a gyerek életben maradt, és a mi Marcink ezzel a győzelemmel életben tartotta a reményét annak, hogy  képes lesz bejárni azt az utat, ami neki elrendeltetett.

Joó György kezdetben nemcsak támogatta, de állhatatos, kitartó közbenjárásával hazacsábította Amerikából Sávolt Attilát. Marcit meggyőzte, hogy neki őrá van szüksége! Attila azzal a feltétellel vállalta a közös munkát, hogy őt elfogadja, és azt teszi, amit mond. 2016 januárjában Fucsovics 230. volt a világranglistán, 2018. május 28-án pedig 45. Mindez történik a világ – mondhatni – a legnépszerűbb, legtöbb klasszist felvonultató egyéni sportjában, ahol egy 120. bármikor képes „elkapni” egy TOP 20-as játékost is.

Fucsovics kiemelkedő játékot nyújtott 2017 februárjában a szlovákok, szeptemberben pedig az oroszok elleni Davis-kupa találkozókon. Októberben pedig Bázelben két labdára volt, hogy Marin ČiliĆet (4.) legyőzze. Az Ausztrál Openen a főtábláról (128.) a legjobb tizenhatig jutott, ahol csak Roger Federer tudta megállítani szoros mérkőzésen. Természetesen az út nem vezet nyílegyenesen csak felfelé, jönnek a göröngyök, hullámvölgyek és szakadékok is. Az utóbbi hónapokban Marci begyűjtött öt elsőkörös vereséget, közvetlenül a genfi torna előtt. Azonban ezért különleges ez a Sávolt–Fucsovics edző-versenyző páros, mert ezután a „zakóáradat” után, mintha csak egy, a gépezetben rossz helyre került porszemet tüntettek volna el, öt világklasszis győzelem következett nem kezdők ellen! (Ramos Viñolas 36., Frances Tiatoe 61., Stanislas Wawrinka – háromszoros GS-győztes – 25., Steve Johnson 47., Peter Gojowczyk 49. a világranglistán.) Tizenegy játszmából tízet megnyert, és egyet vesztett. A tíz nyert játszmából hatban nem vesztett kettőnél több játékot (gémet). A döntőt 6:2; 6:2-re nyerte abszolút klasszis teljesítménnyel. Kehrling Béla, Asbóth József, Gulyás István, Taróczy Balázs, Noszály Sándor, Sávolt Attila után jó esélye van a magyar férfi tenisznek, hogy megérkezzünk a legjobbak közé.

Davis-kupa csapatunk feljutott a világ 16 legjobbja közé, és küzd a bennmaradásért, Fucsovics biztos top 100-as teniszező (45.), Babos Tímea párosban világbajnok és Grand Slam-győztes, egyéniben 37. A 19 éves Piros Zsombor 2017-ben egyéniben és párosban nyert junior GS-tornát.

Elismerés illeti a Richter Attila által irányított Magyar Tenisz Szövetség munkáját, mert nem csak egyéni sikereknek örülhetnek a teniszsportot szeretők, mivel már rendszeresen rendeznek hazai pályákon ATP-versenyeket is, sok klasszis teniszezőt csábítva hazánkba.

Az igazán jó hír lapzártánkkor érkezett, a most kezdődő Roland Garros első fordulójában Fucsovics a kanadai Vasek Pospisilt legyőzte, és így továbbjutott a legjobb 64 közé. Marcinak ez volt a Roland Garros GS-tornán az első sikere.

Olvasson tovább: