hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világ fürdőfővárosa
Magyar remények a hazai rendezésű vizes vébén

2017. 07. 20.
A címet egy kicsit pontosítva: július 14-től már az úszók, vízilabdázók, műúszók, mű- és toronyugrók számára is Budapest lett a világ legfontosabb helyszíne. 186 ország képviselői számára adtunk lehetőséget, hogy megismerjék „Kelet Párizsát”, míg honfitársaink domborodó keblekkel nyugtázhatják, hogy a számunkra már megszokott képek látványában százmilliók gyönyörködhetnek. Nem kevésbé azért is, mert ilyen szerény nemzetgaz­dasági szintű ország még nem bátorkodott bevállalni ekkora méretű sporteseményt! Az olim­pia, a labdarúgó világ- és Európa-bajnokság, az atlétikai világbajnokság után ez számít a legnagyobb, legjelentősebb sporttalálkozónak.

Mégis, mi magyarok könnyebben kesergünk, és nehezen örülünk. Gyakran és ok nélkül keressük a lehetőségét annak, hogy egy sok örömre okot adó dologban miként lelhetünk valami támadásra alkalmas részletre. Az olimpiai játékokról lemondva legyen ez nekünk, sportot szerető hazánk gyermekeinek egy kis vigasz. Tegyük le a fegyvereket, legyünk büszkék a kanyargó Duna tövében magasodó Budai Várra, a Parlamentünkre, a Széchenyi által megálmodott Lánchídra és arra, amit most építettünk, alkottunk, és menjünk ki a versenyekre. Csodáljuk meg mi is az új Duna Arénát, a felújított – a zsidó származású Hajós Alfrédról, első olimpiai aranyunk megszerzőjéről elnevezett – margitszigeti úszókomplexumot, a Vajdahunyad vár tövében a műúszók számára kialakított mobilmedencét, és időben keressünk helyet Parlamentünkkel szemben, a Batthyány tér közelében, az óriás toronyugrók számára épített „obeliszk” tövénél. A nyaralók pedig keressék meg a Balaton ékkövének számító balatonfüredi Tagore sétánynál kialakított, nyílt vízi versenyekre készített cél- és starthelyet.

Úgy vélem, már csak ezek miatt is győztes pozícióból rajtolunk. És szurkoljunk – van kiért! Hazánk sok tehetséges és esélyes versenyzője, valamint csapata várja a biztatást. Magyarország az eddig megrendezett 16 világbajnokság után 7. az összesített éremtáblázaton, 83, azaz nyolcvanhárom éremmel, amik között 31 (26 úszó és 5 vízilabda) aranyérem is található. Olyan nagy úszóhagyományokkal rendelkező nemzeteket előztünk meg, mint Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország és Hollandia. A hazai rendezésű világbajnokságon – mindig lelkesen buzdító szurkolótáborunk támogatásával – ez a gyűj­temény meghaladhatja a 90-et, és az aranyak száma több lehet akár 35-nél is.

Azzal nem vádolhatnak minket, hogy fukarok voltunk a megnyitó ünnepség költségvetésével, azonban büszkék lehetünk, mert pompásan mutattuk be tradícióinkat és szépségeinket. Igazán színvonalas megnyitó ünnepséggel igyekeztünk elkápráztatni a nagyvilágot, úgy vélem, sikerrel. A „díszletek” a fénykoreográfiákkal különlegesek voltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!