hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Különleges olimpiai sportok
Egzotikus ötkarikás számok a kötélhúzástól a galamblövészetig

2016. 08. 18.
Nehéz lenne felsorolni az olimpiai sportágakat, ami nem meglepő, hisz a nyári és téli játékok alatt egy-egy sportágon belül több szakágon is indulhatnak az erejüket összemérni vágyó versenyzők. De a megszokott versenyszámokon kívül mára szokatlan vagy furcsa megmérettetések is lezajlottak az ötkarikás játékok keretein belül.

Az ókori olimpiai játékok kialakulásáról kevés forrással rendelkezünk. Az első írásos feljegyzés az olimpiáról Kr. e. 776-ból származik, amely tartalmazza az akkori győztesek neveit. Nem tudjuk, hogy mikor szervezték az első olimpiát, de megegyezéses alapon ez az időpont számít az antik görög sportmozgalom születési évének. Habár az eredete homályos, pár dolgot mégis tudhatunk az eredeti sportversenyekről. Az olimpia szülővárosa Olümpia, ahol Pheidiasz Zeusz-szobra állt. A négyévente megrendezett hatnapos sportversenyeket a fent említett vallási szertartások és lakomák kísérték, amelyek fénypontja a győztesek hatodik napon történt megkoszorúzása volt. Olimpiát kizárólag békeidőben lehetett megrendezni – ezért előfordult, hogy a játékok megszervezésének és lebonyolításának érdekében a városállamok békét kötöttek egymással.

A versenyeken sportolóként kizárólag szabad görög férfiak és fiúk vehettek részt, nők és rabszolgák esetleg nézőként, a házas asszonyok pedig még nézőként sem. A versenyzőknek a játékok előtt egyhónapos „edzőtáborban” kellett részt venniük, amely során kiderült, hogy valóban alkalmasak-e az olimpiára. A későn érkezőket automatikusan kizárták a versenyből, illetve azokat is, akiket felkészületlennek találtak az edzések során. A játékokra csak a kisportolt testű férfiakat tartották méltónak.

A szabálytalanságokat, korrupciót, továbbá a szándékos testi sértést mélységesen elítélték és szigorúan büntették: ha valakit rajtakaptak, az illetőnek pénzbüntetést kellett fizetnie, amiből Zeusz-szobrokat öntöttek. Ezekre rávésték a versenyző nevét, és azt, hogy miért büntették őket. A szégyentáblákat a szobrokkal a stadion bejáratánál helyezték el. Egy-egy ilyen szabálytalanság évtizedekig szégyent hozott a sportolóra, családjára és városállamára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!