Kereső toggle

Sikerek és hullámverések

„Vérfrissítő átigazolások” a kajak-kenusoknál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hat éremmel – köztük három arannyal – a kajak szakág volt a legeredményesebb sportágunk a londoni olimpián. Magától értetendő lenne, ha kezüket fognánk, nehogy lepottyanjanak, mikor az egyik piedesztálról a másikra lépnek. A dicshimnuszokat azonban zajok torzítják el. A szövetség elnöke, Baráth Etele a témában tartott sajtótájékoztatón ennek ellenére a nyugalmat igyekezte sugározni.

Ábrahám Attila (kis képünkön) – volt olimpiai bajnok –, a szövetség főtitkára a napokban riadtan hívta az elnököt, Baráth Etelét: képzeld, Danuta (Kozák Danuta kétszeres londoni olimpiai bajnokunk) (nagy képünkön) görögországi szabadságán megismerkedett Adonis egyik leszármazottjával, és már csak a hajójáért, ruhájáért utazik haza. Natasa, Dalma, Tímea után azért ez már túl súlyos érvágásnak tűnt. Valamennyiünk szerencséjére a hirtelen felforrósodott telefonvonalak egy jó fél órát követően kissé lehűltek. Szabó Gabi és Kozák Danuta csupán egy aktuális viccel gondolták a főtitkár adrenalinszintjét megemelni. Sikerült: már a szövetség válságstábjának összehívását fontolgatták.

Ez a kis „jópofizás” kiválóan jellemzi a Benedek Dalma (7 vb-arany 7 Eb-arany) Douchev-Janics Natasa (3 olimpiai arany, 18 vb-arany 17-Eb arany) és Paksy Tímea (9 vb-arany 10 Eb-arany) „emigrálása” utáni állapotot. Ugyan mindegyik más eset, azonban három dolog mégis biztos. 1. Ebben a sportágban Magyarországon kiemelkedő az edzői munka, a képzés, a talentumok menedzselése. 2. Dalma és Tímea 3–3 olimpiáról maradt le, érthető, hogy szeretnének olimpikonok lenni. 3. Kajak-kenuban egy versenyszámban világversenyeken nemzetenként csak egy versenyző indítható.

Az elnök úr emlékeztetett arra, hogy az arany négyes (Szabó, Kozák, Kovács, Fazekas) „érintetlen”, és a legutóbbi világversenyen az U23-ak valamennyi olimpiai versenyszámát megnyerték. Kárász Anna és Vad Ninetta hamar kopogtatni fog a felnőtt mezőnyben is. Hasonlattal is élt, miszerint a véradás lehet frissítő is, ha az nem túlzott mértékű – és mint kiderült, a jelenlegi helyzetet nem tartja annak. Megjegyezte, hogy Natasa esete kicsit más, mert folyamatosan megkülönböztetett bánásmódban részesült, ezért a szövetség nem titkolja csalódását, és jogosnak ítélik egy jelképes összeg igénylését a szerbektől. A befolyt összeget a tervek szerint a Kolonics György Alapítvány kapná, ahol a fiatalok képzésére fordítanák. Az elnök meggyőződése, hogy képesek lesznek a támadt űrt pótolni. A riói olimpiára való előkészületek pedig már a londoni olimpia előtt megkezdődtek.

Ábrahám Attila főtitkár Natasa kivásárlása kapcsán elmondta, a 150 ezer euró szinte képletesnek ítélhető. Ezt a lehetőséget a Szerb Kajak-kenu Szövetség vetette fel annak ellenére, hogy tudott volt, nem rendelkeznek ezzel az összeggel, és kérdés, hogy a Szerb Olimpiai Bizottság fog-e ernyőt tartani az akció fölé. A főtitkár szerint elvileg lehetséges, hogy Natasa férje bolgár állampolgárságának jogán előbb bolgár színekben versenyezzen, majd onnan igazoljon át – ingyen – a szerbekhez, ez azonban jogi zsákutca is lehet, ugyanis az olimpiai szereplés előtti három évben a versenyző nem válthat országot. A szövetség elnöksége még október 27-e előtt összeül ebben a kérdésben, és talán a szerbektől is jöhet addigra válasz.

Kozák Danuta úgy vélekedett, részben megérti Natasa családi okokra való hivatkozását, azonban valójában semmi nem változott, korábban is, most is a vízen dőltek el a fontos kérdések. Lehet, ez most nem a hazai, hanem nemzetközi vizeken fog bekövetkezni.   

A Hetek kérdésére, miszerint van-e kapitánykérdés, illetve ténylegesen sikerült-e lezárni a sikerkapitány továbbfoglalkoztatását, az elnök azt felelte, hogy a gyorsan változó világ folyamatosan új kihívások elé állítja a vezetőket. Az új kihívásokra pedig meg kell kísérelni új válaszokat adni. Storcz Botond eddig sikeresen látta el eddig kapitányi tevékenységét. Szeptemberben lejáró szerződését ezért március 31-ig meg is hosszabbította a szövetség. 2013 márciusában lesz új közgyűlés, amely új elnökséget választ. Feladata lesz a kapitány vagy szakmai igazgató vagy szakági igazgatók (férfi kajak, női kajak, kenu) megválasztása, ami jelentős szervezeti változást jelentene. (Azért a sportban kevés példát találunk arra, hogy egy ilyen sikeres olimpiai szereplés után a kapitánynak újra pályáznia kelljen.)

A sajtótájékoztatón még egy fontos eseményre sor került: Szabó Gabriella, az arany négyes vezérevezősének neve felkerült arra a márványtáblára, ahová a sportág örökös bajnokainak a nevét vésik be.

Janics: ne gyűlöljetek!

Csakis amiatt távozik Magyarországról a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa, mert férje, Andrian Douchev állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot – közölte a versenyző szerdai szegedi sajtótájékoztatóján.
A 30 éves sportoló, aki szeptember 27-én jelezte a magyar szövetségnek, hogy Szerbiában akarja folytatni pályafutását, könnyeivel küszködve mesélt döntése hátteréről. Nagyon nehezen határozott – mondta, és azt kérte mindenkitől, hogy ne gyűlölje őt a távozása miatt.
A versenyző megköszönte az elmúlt években nyújtott támogatást, de jelezte: nem érti, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség miért árulja őt mint egy árucikket. (Az MKKSZ 150 ezer eurót kér érte.) Hangsúlyozta, hogy Szerbiában még nem írt alá semmit, de nagyon rosszul esne neki, ha a szövetség akadályt gördítene a távozása elé.

Olvasson tovább: