hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sikerek és hullámverések
„Vérfrissítő átigazolások” a kajak-kenusoknál

2012. 10. 18.
Hat éremmel – köztük három arannyal – a kajak szakág volt a legeredményesebb sportágunk a londoni olimpián. Magától értetendő lenne, ha kezüket fognánk, nehogy lepottyan­janak, mikor az egyik piedesztálról a másikra lépnek. A dicshimnuszokat azonban zajok torzítják el. A szövetség elnöke, Baráth Etele a témában tartott sajtótájékoztatón ennek ellenére a nyugalmat igyekezte sugározni.

Ábrahám Attila (kis képünkön) – volt olimpiai bajnok –, a szövetség főtitkára a napokban riadtan hívta az elnököt, Baráth Etelét: képzeld, Danuta (Kozák Danuta kétszeres londoni olimpiai bajnokunk) (nagy képünkön) görögországi szabadságán megismerkedett Adonis egyik leszármazottjával, és már csak a hajójáért, ruhájáért utazik haza. Natasa, Dalma, Tímea után azért ez már túl súlyos érvágásnak tűnt. Valamennyiünk szerencséjére a hirtelen felforrósodott telefonvonalak egy jó fél órát követően kissé lehűltek. Szabó Gabi és Kozák Danuta csupán egy aktuális viccel gondolták a főtitkár adrenalinszintjét megemelni. Sikerült: már a szövetség válságstábjának összehívását fontolgatták.

Ez a kis „jópofizás” kiválóan jellemzi a Benedek Dalma (7 vb-arany 7 Eb-arany) Douchev-Janics Natasa (3 olimpiai arany, 18 vb-arany 17-Eb arany) és Paksy Tímea (9 vb-arany 10 Eb-arany) „emigrálása” utáni állapotot. Ugyan mindegyik más eset, azonban három dolog mégis biztos. 1. Ebben a sportágban Magyarországon kiemelkedő az edzői munka, a képzés, a talentumok menedzselése. 2. Dalma és Tímea 3–3 olimpiáról maradt le, érthető, hogy szeretnének olimpikonok lenni. 3. Kajak-kenuban egy versenyszámban világversenyeken nemzetenként csak egy versenyző indítható.

Az elnök úr emlékeztetett arra, hogy az arany négyes (Szabó, Kozák, Kovács, Fazekas) „érintetlen”, és a legutóbbi világversenyen az U23-ak valamennyi olimpiai versenyszámát megnyerték. Kárász Anna és Vad Ninetta hamar kopogtatni fog a felnőtt mezőnyben is. Hasonlattal is élt, miszerint a véradás lehet frissítő is, ha az nem túlzott mértékű – és mint kiderült, a jelenlegi helyzetet nem tartja annak. Megjegyezte, hogy Natasa esete kicsit más, mert folyamatosan megkülönböztetett bánásmódban részesült, ezért a szövetség nem titkolja csalódását, és jogosnak ítélik egy jelképes összeg igénylését a szerbektől. A befolyt összeget a tervek szerint a Kolonics György Alapítvány kapná, ahol a fiatalok képzésére fordítanák. Az elnök meggyőződése, hogy képesek lesznek a támadt űrt pótolni. A riói olimpiára való előkészületek pedig már a londoni olimpia előtt megkezdődtek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!