hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Napi három rugó már kánaán
Román idénymunkások a békési földeken

2014. 05. 24.
Románok – csak így, mindenféle személynév vagy érzelem nélkül, foghegyről, szinte kiköpve a szót. Így nevezik a békési dinnyetermő vidéken azokat a feketén dolgozó munkásokat, akik tíz éve minden szezonban megjelennek Medgyesegyházán és a környékbeli falvakban. Tavasztól egészen a nyárutóig dolgoznak a földeken, tengetik életüket a romos házakban vagy a dinnyeföldek melletti kukoricásban.

Reggelenként valóságos emberpiac alakul ki Medgyesegyházán a Deák utca környékén. A romániai idénymunkások várják, hogy „elkeljenek”, intsen nekik egy gazda: „Jöhetsz!” A városka főutcáján estefelé is mind több nejlontáskás román idénymunkással lehet találkozni. „Márciusban jövünk, mint a gólyák, és szeptemberben költözünk haza” – mondja Imre, aki évek óta dolgozik nyáron a dinnyében. Napi 300 forintért bérli az ágyat, de biztos helye van, mert a munkája alapján komoly tekintélyt vívott ki magának a kisjenői férfi. Sokadmagával lakik egy szobában, a fürdőszobáért külön kell fizetni – nem is keveset – a tulajdonosnak, aki a romos házat megvette és tömegszállássá alakította.

A kiszolgáltatottságnak itt is vannak vámszedői, egész iparág épült rá a „románokra” – magyarázta lapunknak a település egyik volt elöljárója, név nélkül, mert nem akarja véleményével a település jelenlegi vezetését kritizálni, ugyanis a gond nem új keletű a városkában. Mint elmondta, az elmúlt években nehéz helyzet állt elő a dinnyetermesztés kapcsán, mivel az ilyen kertészeti kultú­rák termesztése nehezen gépesíthető, így rengeteg kézi munkát igényel tavasztól egészen nyár végéig, és ez a munkaerő a környéken már nincs meg.

 Sajnos erre a munkaerőhiányra kézenfekvő megoldást csak a bérmunka nyújtott, aminek nagy része a szó szoros értelmében feketemunkaként jelent meg a dinnyét termesztő falvakban, városokban, így új problémával kellett szembenéznie a településeknek. Valóságos emberpiac alakult ki, miközben a települési önkormányzatok tehetetlenek voltak az ilyen kihívással szemben, mert a kenyérkereseti források nagy része a dinnye és más kézi munkát igénylő növények termesztéséből származik: ha a törvény szigorát hívják segítségül, akkor a megélhetést lehetetlenítik el. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!