hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esőben is lehet fényleni
Balatoni utószezon

2005. 10. 11.
A Balaton idegenforgalmának vitorláját a szélcsend után most újra kedvező szelek dagasztják. Az újabb fellendüléshez mindössze egy évre volt szükség, és úgy tűnik, ezt a lendületet az augusztusi rossz idő sem törte meg. A vendégéjszakák száma folyamatosan növekszik. A nyolcvanas évek számait valószínűleg soha nem érhetjük el, de az az időszak a nyugat- és keletnémet családok találkozásáról szólt elsősorban, és nem a hagyományos értelemben vett turizmusról – meséli Kelemen Zsuzsa a Balatoni Fejlesztési Kht.-tól. A Balatonnál új ötletekkel kell előállni, mert bár a víz még sohasem volt ilyen jó, de a víz önmagában nem elég. Minőségre van szükség.



Fotók: Reuters

Minőségre? Még a fiataloknak is a lángosos bódék és az elhanyagolt köves strandok jutnak eszükbe, amikor a tóra gondolnak. De ideje másképp gondolkodni.

A Horváth Tibor által vezetett Azúr Wellness Hotel a maga nemében az egyik legjobb Európában. Mit hozhat a képzett stáb, a sókamra, az illatkamra, a gőzfürdő, az infraszauna, a Kneipp-taposó és a csendszoba? A csúnya augusztusi időben, vagy akár télen is 88 százalékos kihasználtságot.

Dr. Sütő László, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy a Horvátországba irányuló turizmus 15 százalékkal csökkentette a magyar vendégek számát, az osztrák és a német vendégek maradtak, a dán, a svéd és a holland turisták száma pedig nőtt. A három- és a négycsillagos hotelek forgalma ugrásszerűen megnőtt. A hoteligazgatók is megerősítik ezt. Egy szeptemberi esős napon Csorba Ottó, a Vértes Hotel igazgatója nagy örömmel újságolta például, hogy a szálloda kihasználtsága 80 százalékos, és novemberig biztosan nem lesz szükségük hirdetésekre.

A nyolcvanas években kialakult az a téves mítosz, hogy a turisták pusztán a víz miatt jönnek a tóhoz. Ez passzívvá tette a vendéglátókat, különösen a kétcsillagos szállók, a kempingek és a Zimmer Frei estében, ahol elsősorban a tóból akarnak megélni. Az augusztusi rossz idő miatt panaszkodók nagy része is közülük kerül ki.

A Balatoni Regionális Turisztikai Projekt igazgatója, Tóth Béla, aki a Balaton turisztikai történetének dokumentálásáért is felelős, összességében elégedett volt a szezonnal. A kempingek forgalma ugyan jelentősen csökkent, mivel az időjárástól függenek; azok a létesítmények azonban talpon maradnak, melyek alternatívát tudnak nyújtani rossz idő esetén, különösen a gyermekek számára. 

"A szezon nagyon jó volt – állítja a Hotel Residence Hoffman igazgatója. – A turizmusról alkotott képünk változóban van. A konferenciaközpontunk egész évben foglalt, a wellnessnek egyre nagyobb a szerepe. Nagy szükség van szaunákra és úszómedencékre. Zenés, táncos és sportprogramokat kell szervezni a vendégek számára. Legfontosabb azonban a személyzet jó hozzáállása. A fiatal stáb nálunk örömmel szolgálja ki a vendégeket. Ez jelentős változás."

A Napfény Hotel egyik alkalmazottja is így látja. Elmondása szerint volt idő, amikor a vendégeket éppen hogy tolerálták. Német vendégektől lehetett régen rémtörténeteket hallani arról, hogyan bántak velük. Aztán volt idő, amikor a pénzük miatt már szerették a nyaralókat. Most már más idők járnak, más a hozzáállás, örömmel szolgálják ki a turistákat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!