Kereső toggle

Vége a dalnak

Megegyezés nélkül fog kilépni Nagy-Britannia az EU-ból

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár kormányra lépésekor úgy tűnt, Boris Johnson egy olyan megoldhatatlannak látszó egyenletet örökölt meg, amelybe csak belebukni lehet, az első két hét eseményei arra utalnak, hogy neki sikerülhet az, ami felemésztette Theresa Mayt.

A brit kormány elkezdett felkészülni az október végi, megegyezés nélküli kilépésre, miközben a miniszterelnök országjáró körútján próbálja felrázni a Brexit körüli bizonytalanság miatt apátiába esett országot.

S közben az Európai Unió vezetői olyat tettek a héten, amit már régóta nem: komolyan vették a brit miniszterelnök szavait. Boris Johnson ugyan folyamatosan hangsúlyozta pártvezetői kampánya során, hogy Nagy-Britannia október 31-én kilép az Európai Unióból, megegyezéssel vagy anélkül, de ezt az EU vezetői szemmel láthatóan blöffként kezelték. Az elmúlt napok eseményeiből, a kormánytagok nyilatkozataiból és Boris Johnson magatartásából viszont rájöttek, hogy a kormány megegyezés nélküli kilépésre készül. Dominic Cummings, a kilépés melletti mozgósítás motorja a múlt héten kijelentette: a parlamenti képviselők most már nem fogják tudni megakadályozni, hogy Nagy-Britannia akár megegyezés nélkül is kilépjen az EU-ból. Cummings azt is világossá tette, hogy ha a miniszterelnök szeptember elején el is veszítene egy baloldali kezdeményezésű, de konzervatív képviselők által is támogatott bizalmi szavazást, az új választásra már csak október 31-e után kerülhet sor. Ráadásul, ha Boris Johnson elbukna a bizalmi szavazáson, és kiírnák az új választást, ez azt jelentené, hogy az október 31-e előtti napokban már nem lesz működő parlament, és nem lesz, aki parlamenti szavazást kezdeményezzen a kérdésben. Johnsonnak tehát még a legrosszabb forgatókönyv is a segítségére lehet ígérete teljesítéséhez.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: