Kereső toggle

Elrabolt sorsok

Csecsemőrablások és kényszeradoptációk ezreire derül fény

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Számos országban ismeretesek hátborzongató történetek arról, hogy csecsemők ezreit adják vagy rabolják el különböző érdekekből. Egy ír gyermekotthontól Franco Spanyol- országán át a tengerentúlig ível a dráma.

 

Újabb botrány rázta meg az ír és a nemzetközi közvéleményt, ugyanis nemrégiben jelent meg a BBC-n egy tanulmány, amely nők tragikus életútján keresztül számol be a hírhedt Bessborough-i leányotthon kegyetlenségeiről.  Az 1922–1998 között tartó periódusban körülbelül 35 ezer nő szült olyan intézményekben, mint a corki Bessborough vagy a dublini St. Patrick anya- és gyermekotthon. Ha a gyermekek életben maradtak, túlnyomó részüket illegálisan örökbe adták az USA-ba, ami az ’50-60-as évek egyik jól működő üzletévé nőtte ki magát – egyházi asszisztenciával.

A Bessborough-i rémálom

A háborút követően még mindig nagyon kevés szó esett a szexuális felvilágosításról az ír társadalomban. Ezt bizonyítja Edna O’Brien The Country Girls című trilógiájának cenzúrázása, majd betiltása is, amely megpróbálta megtörni a csendet és tájékoztatni a fiatal lányokat ezekről a kérdésekről. Ebben a miliőben természetesen az abortusz kérdése fel sem merült, azonban a védekezést sem engedélyezték. Sokszor a teherbe esett lányok fel sem ismerték, mi történt velük valójában. Nem szolgálhatott opcióként, hogy egy anya egyedül nevelje a gyermekét, hiszen nem csak a társadalom lebecsmérlő megvetésével kellett volna szembenéznie, de az állam ezt jogilag sem hagyta volna jóvá. Házasságon kívül életet adni súlyosabb bűnnek számított, mint egy gyilkosság.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: