Kereső toggle

Nincs mindenki ellenünk a világon!

Interú Mark Higgie-vel, a volt ausztrál kormányfő tanácsadóval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az illegális bevándorlás ellen küzdő Tony Abbott, Ausztrália korábbi miniszterelnöke az utolsó pillanatban mondta le magyarországi látogatását az ausztrál választások előtti érzékeny belpolitikai helyzet miatt. Egykori fő politikai tanácsadója, Mark Higgie azonban részt vett az MCC Migrációs Konferenciáján, és nyilatkozott is lapunknak.

 

Kézenfekvő, hogy először a sajnálatos christchurch-i merénylet történéseivel foglalkozzunk. Beszélhetünk szélsőjobboldali terrorizmusról?

– Sajnos több nemzetközi példát is láttunk már erre. A leghíresebb eset a norvégiai Breivik tömeggyilkossága. Mindenféle szélsőség létezik, szélsőbaloldali és szélsőjobboldali egyaránt. Az ilyen sajnálatos történések után pedig újra meg kell fogadni, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg.

Mekkora probléma a rasszizmus Ausztráliában és az óceániai térségben?

– Létező probléma, ami (mint általában) akkor üti föl a fejét, amikor egyes ideológiák és azok képviselői bizonyos problémák miatt egy teljes közösséget vádolnak. Így van ez az iszlamista terroristákkal, akik a teljes nyugati civilizációt okolják, és megesik ez visszafelé is, ahogy láthatjuk az új-zélandi merényletben: az elkövető az egész muzulmán közösséget vádolta egyesek cselekményeiért.

Miből fakadnak e szélsőséges megnyilvánulások? Összeköthető a multikulturalizmussal?

– Szélsőségek anélkül is léteznek, nem mindig egyértelmű az ok-okozati összefüggés. Rendkívül kényes a multikulturalizmusról beszélni, hisz ez tipikusan olyan fogalom, ami alatt mindenki kicsit mást ért. Beszélhetünk például a 20. század második feléből származó, régi divatú multikulturalizmusról, ami sokak szerint túl messzire ment abban az értelemben, hogy egyes bevándorlásalapú társadalmakban (amilyen az USA, Kanada vagy éppen Ausztrália is) a nyitott határokban hittek, nem hangsúlyozták az asszimiláció szükségességét, még akkor sem, ha alapjaiban eltért a befogadó kultúrától a bevándorlóé. Mára változott a paradigma. Természetesen fogadunk be bevándorlókat, és el lehet költözni egy másik országba, de fontos, hogy a befogadó társadalomhoz alkalmazkodjunk. Mindenki megtarthatja a saját vallását, nyelvét, azonban fontos, hogy az érkezők elfogadják a társadalmat, ahova bementek. Nem lehet bármit megtenni, ami ellentétes a befogadó társadalom értékrendjével. Van például olyan kultúra, ahol a poligámia elfogadott, nálunk viszont nem az, és ehhez alkalmazkodniuk kell! Továbbá mi messzemenőkig tiszteljük a nők jogait, és ugyanezt elvárjuk minden ide érkezőtől.

Korábban Brüsszelben (részben az Európai Unió irányába) is képviselte hazáját, így az európai folyamatokkal is sokat foglalkozott. Milyen eredményt vár a mostani európai parlamenti választásoktól?

– Nagyon érdekes választásnak nézünk elébe, mindenképpen az egyik legfontosabb esemény lesz a közeljövőben. Arra számítok, hogy a nyitott határok ellenzői jól fognak teljesíteni, legalábbis sokkal jobban, mint az előző választáson, 2014-ben. Ezek a pártok jelenleg mintegy 20 százalékát teszik ki az Európai Parlamentnek, de egyes elemzések szerint akár a képviselők egyharmadát is adhatják majd. Tehát azok a pártok, akik nem értenek egyet azzal, hogy nyitva hagyjuk határainkat, és ne kontrolláljuk, ki jön be az országunkba, sikereket tudnak majd felmutatni. Konkrétan az alábbiakra gondolok: Franciaországban Marine Le Pen pártja, Olaszországban a Északi Liga, Németországban az AfD, és Hollandiában is hirtelen lett egy új migrációellenes párt... Viszonylag biztosan kijelenthetjük, hogy 2015 eseményeinek következményeképp egy jobbra orientálódást láthatunk majd az eredményekben, a nemzeti, migrációellenes pártok javára.      

Ez annak a fényében kifejezetten érdekes, hogy az Európai Néppártban jelenleg is dúl a feszültség a Fidesz párttagsága tekintetében.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: