hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön a kiberháborúk kora?
A Huawei-ügy és Magyarország

2019. 02. 14.
Magyarország is epizódszereplővé vált az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi és infotechnológiai háborúban. A Huawei-ügy azonban túlmutat önmagán: előrevetíti a kiberháborúk korát.

 

„Gondoljunk bele, mi történne, ha a nem olyan távoli jövőben az amerikai sztrádákon tömegével közlekedő, egymással 5G hálózaton keresztül kommunikáló okosautók működésébe bele tudna avatkozni a telekommunikációs hálózat eszközeit gyártó vállalat, illetve ország. Vagy milyen veszélyekkel járna, ha egy adott rendszer sebezhetőségére fény derül, ám a gyártó nem azonnal, hanem csak két hét múlva szállítja a frissítést – és ez alatt egy harmadik fél vagy akár kiberterroristák előtt tárva-nyitva állnak ezek a biztonsági rések” – illusztrálta Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója, hogy miért nem csupán a Trump-féle kereskedelmi háborúról szól az USA, illetve a Huawei (és Kína) közötti konfliktus.

Az amerikaiak állítják: a kínai technológiai óriásvállalat súlyos kockázatot jelent nemcsak a nemzetbiztonságra, de a szabad világkereskedelemre is. A Huawei-eszközökön keresztül történő kémkedésről, vagy a kereskedelmi titkok ellopásáról szóló gyanúsítások után tovább súlyosbította a felek viszonyát, hogy decemberben Kanadában őrizetbe vették a cég pénzügyi vezetőjét, Meng Van-csóu-t, aki egyben az alapító lánya.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!