Kereső toggle

Egyik kutya, másik eb

Mi jön az Iszlám Állam után?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sikerült tényleg kiiktatni a véreskezű szektavezért, Abu Bakr al-Bagdadit, végre fellélegezhet a világ. Igaz, csak egy rövid ideig.

Vasárnap reggel nem mindennapi sajtótájékoztatót tartott Donald Trump amerikai elnök, amelyen bejelentette: sikerült végezni a világ ma élő legkegyetlenebb terrorvezérével, Abu Bakr al-Bagdadival. A gyáva kutyaként menekülő célszemélytől kezdve, az akcióban részt vevő hős ebeken keresztül a nemzetközi kooperációig sok mindenről szó esett. Arról azonban már kevesebb, hogy mi jön Bagdadi halála után.

Gyerekeket is magával rántott a halálba

Abu Bakr al-Bagdadi már a 2010-es színre lépése óta kiemelt célpontja volt az amerikai és en bloc a helyi hatóságoknak, titkosszolgálatoknak. Az azóta eltelt évtizedben azonban mégsem sikerült likvidálni a terrorvezért, holott több próbálkozásra is sor került. Az iraki sivatagos területeken, rejtett terroristaalagutakon keresztül folytonosan mozgásban levő kalifa egyáltalán nem bizonyult könnyű célpontnak. 2015 márciusában például egy amerikai légitámadás során sebesült meg komolyan. Ekkor a környezetében számos dzsihadista meghalt, ám ő valahogy túlélte az akciót. Az egészségi állapota miatt azonban össze kellett hívni egy találkozót, amelyen állítólag már a lehetséges utódjáról tárgyaltak. Végül „fejcserére” nem volt szükség, Bagdadi legutóbb idén áprilisban üzent híveinek; akkor bosszút esküdött a megölt és bebörtönzött „harcostársakért”.

A múlt hétvégi likvidálási akció valóságos nemzetközi kooperáció volt. Oroszországtól kezdve Törökországon át a helyi kurdokig mindenki szerepet vállalt az amerikai rajtaütésben, amelyet többek között iraki és szíriai hírszerző információkra alapozva hajtottak végre. A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka az NBC-nek elárulta, hogy sikerült beépülniük Bagdadi bizalmi körébe, tulajdonképpen a saját biztonsági főnöke árulta el „bosszúból” a kalifát. Sikerült egy ügynököt is bejuttatni a közvetlen környezetébe, aki ellopta Bagdadi két alsónadrágját is, hogy a CIA az abból vett DNS alapján percek alatt azonosítani tudja, hogy valóban a célszemélyről van-e szó.

Az amerikai elnök sajtótájékoztatójából az derült ki, hogy a kommandós akcióról mindössze csak egy rendkívül szűk kör tudott, a végső küldetés jóváhagyása előtt két-három tervet is elvetettek. Végül nyolc helikopterrel és egy egységgel ütöttek rajta Bagdadi búvóhelyén a török–szíriai határon fekvő Barisa településen. A terroristavezér futva menekült a katonák elől, állítólag három gyermeket és egy robbanómellényt vitt magával. Bagdadi után néhány kutya eredt, mire a kalifa felrobbantotta magát és a környezetében levőket. „Úgy halt meg, mint egy kutya, egy gyáva ember” – fogalmazott Trump, aki később a Twitter-oldalára viszont kiposztolta annak a katonai kutyának a képét, aki a terrorvezér nyomába eredt, és a robbanásban megsérült.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: