Kereső toggle

Sérthetetlen

Árt-e Trumpnak a Manafort- és a Cohen-ügy?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Úgy tűnik, Donald Trump renoméjának semmi sem árthat. Egyik botrány robban ki a másik után az amerikai elnök körül, ám a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egyik sem tudja jelentősen negatív irányba mozdítani Trump megítélését. Az oroszokkal fenntartott kapcsolat ügyében a nyomozás eddig messze nem ért el Trumpig.

A múlt héten több, Trump bizalmas embereit érintő, az elnökválasztási kampánnyal kapcsolatos ügyben is bírósági ítélet született. Az első ügyben Paul Manafort, Trump korábbi kampányfőnöke ellen zárult le egy eljárás, amelyben az esküdtszék a férfit az ellene felhozott vádakból öt esetében bűnösnek találta, többek között abban, hogy hamis adatokkal nyújtott be adóbevallást, nem nyilatkozott a külföldi bankszámláival kapcsolatosan, illetve két rendbeli banki csalás elkövetésében is bűnösnek találták.

A bírósági eljárásban az volt a feltételezés, hogy Manafort 30 millió dollárt kapott bizonyos ukrán politikusoktól, amit offshore bankszámlákon keresztül „tisztára mosott”, és nem szerepeltette az összegeket az adóbevallásában. A két rendbeli banki csalás pedig 20 millió dollárnyi hitel felvételével volt kapcsolatos, amit a kampányfőnök a főáramú médiacsatornák állításai szerint azután volt kénytelen felvenni, hogy megbukott a Viktor Janukovics-féle ukrán rezsim, ahonnét Manafort pénzbevételei származtak.

Manafort nem volt hajlandó vádalkut kötni, hanem a tudósítások szerint vélhetően abban reménykedik – ami egyébként még akár most is megtörténhet –, hogy ha elmarasztaló ítélet születik az ügyében, Trump elnöki kegyelemben részesíti, ami végül mentesíti minden vádpontban. Trump ezt egyelőre nem volt hajlandó megtenni, de a sajtó szerint ez még nem jelenti azt, hogy később sem kerülhet sor az ex-kampányfőnök legfelsőbb szintről jövő mentesítésére.

Ebben az ügyben a bírósági ítélet szinte csak pár perccel azután született, hogy egy párhuzamos eljárásban Trump úgynevezett „problémamegoldó” ügyvédje, Michael Cohen bűnösnek vallotta magát azokban a vádpontokban, amelyeket a Robert Mueller minisztériumi főtanácsadó által vezetett különleges csoport feltárt, és amelyek miatt az ügyét átadták a területileg illetékes bíróságnak. Cohen ellen ugyancsak gazdasági jellegű vádakat fogalmaztak meg, illetve azt, hogy Trump instrukciói alapján kenőpénzzel elérte, hogy a 2016-os kampányban egy Stormy Daniels nevű pornósztár, illetve Karen McDougal egykori Playboy-modell ne „teregesse ki Trump szennyesét” a velük folytatott korábbi viszonyairól ország-világ előtt, amivel így Trump közvetlenül is befolyásolta a választási kampányt. Cohen azt vallotta, hogy a kenőpénzt kifejezetten Donald Trump utasítására adta át a két nőnek, akik aztán nem is hozták nyilvánosságra, hogy mikor és milyen sokáig folytattak viszonyt Trumppal.

Orosz ügyben nem ért el Trumpig a nyomozás

Robert Mueller korábbi FBI-igazgató, aki az igazságügyi minisztérium különleges tanácsadója, illetve az általa vezetett bizottság elsősorban azt vizsgálja, hogy a 2016-os elnökválasztással kapcsolatosan milyen orosz befolyásolás történt. Eddig azonban semmilyen konkrét bizonyítékot nem sikerült feltárniuk arra vonatkozóan, hogy Trump valóban kapcsolatban állt az oroszokkal, vagy hogy az oroszok bármilyen jelentős hatással lettek volna az elnökválasztási kampányra. Ezzel szemben több gazdasági visszaélésre fény derült a vizsgálatok során, a két ügy mellett van több folyamatban levő vizsgálat is, amelyekben például Trump egyik legnagyobb támogatóját, Duncan Huntert gazdasági visszaélésekkel vádolják, Trump legfontosabb gazdasági tanácsadóját, Larry Kuldow-t pedig azon kapták, hogy szélsőjobboldali nézeteket valló személyekkel ápol közeli kapcsolatot. Mindezek mellett rengeteg botrány tarkítja már eddig is Donald Trump elnökségét, viszont az elmarasztaló bírósági döntések miatt ezek az ügyek a legsúlyosabbak – ez idáig.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: