hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legújabb offshore ügy hátterében
Elveszett paradicsom?

2017. 11. 09.
Erzsébet királynőtől Mark Zuckerbergig egy sor közszereplő érintett a napokban nyilvános­ságra hozott Paradise-akták ügyében. A közvélemény világszerte felháborodott, bár a helyzet bonyolultabb egy szimpla adócsalásnál.

Újabb szenzációs szivárogtatás fordította a közvélemény figyelmét a „gazdagok és szépek” világára, ugyanis a Süddeutsche Zeitung munkatársai, akik tavaly a nagy port kavart Panama-aktákat is nyilvánosságra hozták a magas rangú közszereplők, politikusok és sztárok offshore ügyeiről, most újra bennfentes információkat osztanak meg az Appleby piacvezető offshore befektetési tanácsadó iroda ügyfeleiről. Újra mindenki érintett, aki számít: sportolók, politikusok, üzletemberek, még II. Erzsébet angol királynő is, ám az egyre szaporodó nyilatkozatok és a nyilvánosságra kerülő információ azt mutatják, hogy a helyzet nem egyszerűen fehér vagy fekete.

Más, mint Panama

A folyamatosan dagadó botrányban szinte az elsők között nevezték meg II. Erzsébet angol királynőt, akit Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője még arra is felszólított, hogy kérjen bocsánatot, amiért óriási összegeket fektetett be a lancasteri hercegségen keresztül a Kajmán-szigeteken, illetve Bermudán. Érintett az Apple, a Facebook, a Nike, de Wilbur Ross is, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, akit még azzal is megvádoltak, hogy tiltólistás orosz oligarchákkal üzletel. Justin Trudeau, aki otthon az adóparadicsomok elleni tüzes beszédeivel igyekszik megnyerni a választókat, most kénytelen lesz kicsit árnyalni a képet, ugyanis a kampánya fő pénzgyűjtője, Stephen Bronfman neve is számos helyen szerepel a dokumentumokban. James Meyer Sassoon, aki 2007-ben a brit Pénzmosás Elleni Pénzügyi Intézkedési Munkacsoport elnöke volt, ugyancsak rendelkezik 236 millió dollárral egy befektetési alapban, amivel kapcsolatosan most magyarázkodni kényszerült.

A Süddeutsche Zeitung 2016-os szivárogtatása, amelyről lapunk is részletesen beszámolt (Panama-akták: Aki számít, benne van. 2016. 04.08.) egyelőre több szempontból is eltér a mostani, Paradise-papers névre keresztelt információáradattól. A tavalyi óriási botrányt okozó dokumentumtömeg ugyanis olyan ügyekről szólt, amelyben pénzmosás, adóelkerülés és hasonló gyanúval már nyomozás zajlott az érintett panamai iroda, a Monssack Fonseca ellen. Az Appleby azonban egy 2016-os felmérés alapján az egyik piacvezető off­shore megoldásokat szolgáltató globális ügyvédi iroda, amelynek ügyfelei között ott van a Goldman Sachs, a Citibank, a JP Morgan Chase, a PwC, és még számos hasonló globális pénzügyi szolgáltató, több ezer cég vagy nagy vagyonnal rendelkező magánszemély. Miközben semmiféle pénzmosással vagy adócsalással kapcsolatos gyanús ügyben nem nyomoznak ellene vagy ügyfelei ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!