Kereső toggle

Koalíciós kényszerben Angela Merkel

Sakkjátszma

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amilyen unalmas volt a kampány, olyan izgalmakat hoztak a választási eredmények – abszolút többség nélkül ugyanis Angela Merkel nem tud önállóan kormányt alakítani. A lehetséges koalíciós alternatívák minden résztvevő számára igencsak mozgalmassá teszik majd a következő négy évet.

Szeptember 24-én az urnákhoz járultak a német választópolgárok, hogy kifejezzék akaratukat nemcsak arról, hogy Németországot ki kormányozza következő kancellárként, hanem arról is, hogy Európa milyen irányba haladjon majd tovább. Angela Merkel és pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 32,9 százalékos eredménnyel a legtöbb szavazatot kapta. Korábbi koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (SPD), Martin Schulzcal az élen, a második helyen került be a Bundestagba 20,5 százalékkal, a harmadik helyre pedig a folyamatos veszekedésektől és belviszályoktól megterhelt Alternative für Deutschland (AfD) érkezett meg, 12,6 százalékát szerezve meg a 61,52 millió választó szavazatainak.

A CDU-n és az SPD-n kívül mindenki nyert az előző választásokhoz képest. Az AfD, amelyet a pártból kilépett Frauke Petry helyett a két vezető képviselőjelölt, a nyíltan leszbikus Alice Weidel és a korábban 40 évig kereszténydemokrataként politizáló Alexander Gauland vezet, valóban alternatíva lehetett volna sokkal több választó számára. Az AfD igazi választási sikerét többé-kevésbé meghiúsító belső megosztottság viszont úgy tűnik, véget ért, ugyanis Petry bejelentése szinte semmilyen nagyobb negatív hatást nem váltott ki a párton belül. A hatalmi tülekedés megszűnésével igazi ellenlábasai lehetnek a jelenlegi vezetésnek, tekintve, hogy a tartományi parlamentekben is mindenhol sikerült az elmúlt időszakban mandátumot szerezniük.

A liberális FDP, amely a legutóbbi ciklusban nem került be a parlamentbe, most pedig 10,7 százalékot szerzett, míg a Zöldek és a szélsőbaloldali Linke eredményei, bár jóval kisebb mértékben növekedtek, mint az FDP támogatottsága, alig maradtak a 10 százalék alatt.

A kudarc oka

Pontosan ez a helyzet az, amivel a választók megnehezítették az egyébként bárkivel kormányozni képes Angela Merkel és pártja dolgát. A lehetséges alternatívák közül az egyiket mindenki azonnal elvetette, a korábbi piros-fekete CDU-SPD nagykoalíció a jelen állás szerint nem jön újra létre. Ennek oka elsősorban, hogy az SPD megelégelte a másodhegedűs szerepét, és vezetői úgy gondolják, hogy az ellenzék vezető pártjaként megújíthatják a német politikát. Az 5,2 százalékos támogatottságvesztésből azt a következtetést vonták le, hogy a nagykoalícióval az ellenzéknek nem maradt szuflája arra, hogy minden értelemben demokratikus parlamenti működés alakulhasson ki.

Ide kattintva egy 3 perc alatt kitölthető online kérdőívvel Ön is részt vehet a Hetek megújulásában!

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: