Kereső toggle

Trónok harca - Árulás, szivárogtatás és belviszály a Fehér Házban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Valóságos háborús övezetté alakult át az elnöki rezidencia, miután a legkülönfélébb világnézetű emberek egyaránt pozícióhoz jutottak Donald Trump kormányában. A hagyományos republikánusok, a katonai vezetők, a „globalisták” és „populisták” szembenállásában kormánytagok sora vérzett el.

„A Fehér Ház egy igazi szemétdomb” – röviden így írta le a washingtoni helyzetet Donald Trump az egyik golfklubjában a Sports Illustrated információi szerint. A washingtoni vezetés által cáfolt elszólás jól szimbolizálja azt az elképesztő megosztottságot, ami nemcsak az országban, hanem az elnöki rezidencia falai közt is tapasztalható.

Bannon, a barbár

Minden kétséget kizáróan Steve Bannon, a Breitbart főszerkesztője volt a Fehér Ház egyik legmegosztóbb és egyben leggyűlöltebb embere egészen augusztus közepéig, amikor megelégelte a kispadon való ücsörgést, és felmondott Donald Trumpnál. Lapértesülések szerint az elnök már hónapok óta tervezte, hogy megválik a rendszeresen óriási botrányokat kirobbantó stratégiai tanácsadótól, azonban tartott az esetleges negatív következményektől. Talán nem alaptalanul.

Nem kérdés, hogy Bannonnak óriási szerepe volt abban, hogy a milliárdos üzletember megnyerte a novemberi választást. A Breitbarton és más fórumokon keresztül eredményesen aktivizálta azokat a választókat, akiknek elegük volt az elmúlt nyolc év kormányzásából. Még a baloldali és liberális sajtó is egyetért abban, hogy a választási kampány során elhangzott programok, üzenetek és ígéretek jelentős hányada részben Bannontól származik, nem véletlen tehát, hogy Trump kiemelt szerepet szánt neki az elnöki stábnak helyet adó Nyugati Szárnyban.

Az elnöki tanácsadó ki is használta az alkalmat, igyekezve a lehető legtöbb kampányígéretet számon kérni a vezetésen. Sikerrel eszközölte ki Trumpnál, hogy életbe léptesse a bevándorlási tilalmat, hogy kilépjen a párizsi klímaegyezményből, és hogy a szabadkereskedelmi egyezményt újratárgyalják. A Politico szerint egy ideig ő és az elnök veje, Jared Kushner volt az elnök utáni két legbefolyásosabb ember. Bannon azonban hamar kiesett a pixisből, miután egészen korán konfliktusba került az őt kirekeszteni akaró Jared Kushnerrel és a szintén „ellenséges” nemzetbiztonsági főtanácsadóval, H. R. McMasterrel.

A szivárogtatásokkal, ellenséges cikkekkel és egyéb gáncsoskodásokkal a felek pillanatok alatt elfogyasztották Trump megmaradt türelmét. Bár kifelé szereti máshogy mutatni, az elnökhöz közeli források egyetértenek abban, hogy az Egyesült Államok első emberét rettentően zavarja a negatív sajtóvisszhang és a mélyrepülésben levő népszerűségi mutató is, ahogyan az is, hogy Bannont egyfajta „árnyékelnöknek” tartották. A tengerentúli sajtó szerint az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy Trump állítólag Bannon tanácsára megtartotta azt a botrányos sajtótájékoztatót, amelyben a felelősök konkrét megnevezése nélkül beszélt a charlottesville-i gyűlölet-bűncselekményekről.

A stratégiai főtanácsadó szekerének rúdja már így is kifelé állt a kormányból, legutóbb akkor akart felmondani, amikor kitették a Nemzetbiztonsági Tanácsból (NSC). Az augusztus elején benyújtott felmondólevelét végül elfogadták, így visszatért a Breitbart főszerkesztői posztjára. Távozásakor több lapnak is nyilatkozott. A Bloombergnek úgy fogalmazott, „háborúba indul Trumpért és az ellenségei ellen”. A The Weekly Standardnak már karakánabbul nyilatkozott – „szét fogom zúzni az ellenségeimet, nem lehet kétséges”. A washingtoni sajtó számára nem is kérdés, hogy kikre gondolt a „szürke eminenciás”.

A New York-i „demokraták”

Donald Trump veje legalább akkora játékos a washingtoni küzdelmekben, mint amekkora Steve Bannon volt. Nem véletlen, hogy az utóbbi most kívülről minden korlátot levetve magáról frontális támadást intéz a Nyugati Szárnyban levő ellenségei ellen, élükön a Jared–Ivanka duóval, akik szerinte az „ellenforradalmat” képviselik a kormányban. A Bannon hívei által titkos demokrata szimpátiával vádolt házaspár természetesen védettséget élvez Trump környezetében, így történhetett meg az is, hogy a rendkívül kínos orosz találkozók ellenére az elnök vejének pozíciója alig gyengült a Fehér Házban.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: