hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merkelnek fel kell vennie a kesztyűt
Vereség után

2016. 09. 19.
Történelmi mélypontként és óriási vereségként beszélnek a hétvégi mecklenburg-előpomerániai tartományi választás eredményeiről, amelyek újabb figyelmeztető jelként szolgálhatnak Angela Merkel számára, hogy a migrációval kapcsolatos jelenlegi politikai irány gyilkos fegyverré válhat a radikális Alternative für Deutschland (AfD) kezében. Hiába nem létezik komoly alternatíva a kancellári posztra, ez a tény önmagában nem feltétlenül vezeti majd sikerre Merkelt és a CDU-t jövő szeptemberben az országos parlamenti választásokon.

A vasárnapi tartományi választásokon zsinórban negyedszer fordul elő, hogy dobogós helyen végez az Alternative für Deutsch­land (AfD) radikális populista protesztpárt, viszont most először történt, hogy maguk mögé utasították Angela Merkel kereszténydemokrata pártját. A CDU hosszú ideje nem ért el 20 százalék alatti eredményt sem a tartományi, sem az országos parlamenti választásokon; a hétvégén ez is megtörtént, ugyanis 19 százalékkal végeztek a harmadik helyen. A választást egyébként a szociáldemokrata SPD nyerte 30,6 százalékkal, őket követi az AfD 21,5 százalékkal, akik mögött 19 százalékkal „kullog” a kormányzó pártunió másik pártja, a CDU.

Aktivizált passzív réteg

A hétvégi tartományi választás jelentőségét növeli, hogy szinte pontosan egy év van még hátra a következő Bundestag-választásokig, így a CDU-nak még lehet ideje levonni a tanulságokat. Az ugyanis egyértelműen látszik, hogy az AfD támogatói bázisa gyorsan növekszik; a migránskérdés miatti általános negatív hangulatban egyre többen állnak mögéjük. Az AfD Baden–Württembergben, Rheinland–Pfalzban és Szászországban is 15 százalék fölött teljesített, ez utóbbiban 24,3 százalékot nyert, amivel egyértelműen a harmadik politikai erővé küzdötte fel magát a német politikai palettán. A zöld párt (Grüne) vagy a Linke baloldali párt néhány tartományban még labdába tud rúgni, ám országos szinten egyre kevesebb esélyük van a parlamentbe jutásra. Az AfD nemcsak a liberális FDP vagy a zöldek szavazói között tett szert támogatókra, de sikerrel pozicionálta magát a neonáci NPD szavazói bázisán belül is úgy, hogy közben a szélsőséges szavazók mellett harmincas értelmiségieket és a munkásosztály széles rétegeit is maga mögé tudta állítani.
Az egységes platform, amit az elemzők szerint a nagyon különböző hátterű vagy politikai nézőpontú szavazók eddig mindenhol támogattak, a bevándorlók kérdése – ennek mentén sikerült az AfD-nek mobilizálnia a passzív szavazókat. A hétvégi mecklenburg-előpomerániai választások eredményéből látszik, hogy a CDU például 4 százalékkal kapott kevesebbet, mint öt éve, az SPD 5 százalékkal, az öt éve még nem létező AfD viszont 21 százalék fölött teljesített – így annak tudatában, hogy a 2011-es választáshoz képest tíz százalékkal nagyobb volt a részvétel, a kis pártoktól elhódított szavazatokkal együtt is jelentős azoknak a száma az AfD-t támogatók között, akik öt évvel korábban nem szavaztak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!