hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győzött a népakarat
Szlovénia elutasította a melegházasságot

2016. 01. 05.
A szavazók csaknem kétharmada elutasította a szlovén parlament által idén márciusban elfogadott törvényt, amely a házasságot két felnőtt egységeként határozta meg, és lehetővé tette az azonos nemű párok számára az örökbefogadást. Annak ellenére, hogy a népakarat egyértelműen ellenállt a kezdeményezésnek, a törvényjavaslatot benyújtó politikusok úgy reagáltak a népszavazás eredményére: előbb vagy utóbb elfogadják a jogszabályt.

A szlovén parlament idén márciusban fogadta el a törvényt, melynek értelmében a homoszexuális párok gyermekeket fogadhattak volna örökbe, azonban a jogszabály nem léphetett érvénybe, mivel a „Za otroke gre” (A gyermekekért) elnevezésű civil szervezet az alkotmánybíróságnál fellebbezett a döntés ellen, és népszavazást követelt a kérdésben. Egy hasonló, 2012-ben rendezett népszavazáson egyébként a szlovén szavazók 55 százaléka ellenezte az azonos nemű párok jogainak kiterjesztését. A Financial Timesnak nyilatkozó szlovén szociológus, Roman Kuha szerint országa sokáig úttörőnek számított a melegjogokért folytatott harcban, hiszen az állam 1977-ben dekriminalizálta a homoszexualitást, 1984 óta pedig melegjogi szervezetek is működhetnek Szlovéniában. 2012-ben viszont azért vetették el a homoszexuális házasságot, mert az idősebb, konzervatívabb, vidéki lakosok voltak aktívabbak a választáson, szemben a fiatalabb, jól képzett, városi állampolgárokkal.

Az idei kampány során befolyásos közéleti személyiségek és szervezetek tudatták véleményüket a szlovén népszavazással kapcsolatban: Violeta Bulc európai biztos például felszólította a lakosságot, hogy támogassa a homoszexuális házasságot, míg Tanja Fajon szlovén EP-képviselő azzal a mottóval kampányolt a melegjogok mellett, hogy „senkinek nem lehet kevesebb joga a szerelem miatt”. A Human Rights Watch (HRW) is a melegházasság mellett kampányolt. Boris Dittrich, a HRW melegjogi szakértője azt nyilatkozta: „A házasodáshoz való jog alapvető jog (…), és az azonos nemű pároktól nem szabad megtagadni a házassági egységhez való jogot.” Emellett a márciusban elfogadott törvényt támogatta Borut Pahor szlovén elnök, illetve Miro Cerar miniszterelnök és pártja is, akiknek viszont rohamosan csökken a népszerűsége: a legutóbbi, decemberi közvélemény-kutatáson már csak 7,6 százalékos volt a támogatottságuk.

A törvény elutasítása mellett kampányolt több civil szervezet, így például a Children Are At Stake (Gyermekek Veszélyben), mely szerint a jogszabály figyelmen kívül hagyja, hogy a gyermek fejlődése szempontjából egyformán fontos szerepe van egy anyának és egy apának. A törvény elleni kampányból Ferenc pápa is kivette a részét azzal, hogy a szlovén zarándokoknak mondott vatikáni beszédében hangsúlyozta: mindenkit arra bátorít, hogy „támogassák a családot, mely a társadalom alapvető egysége”, valamint háláját fejezte ki a szlovén egyháznak a „család érdekében tett erőfeszítéseiért”. A szlovén katolikus egyház azonban nem vett részt aktívan a kampányban egy pénzügyi botrány miatt: a maribori érsekség 18 millió euró értékű befektetési alapot vesztett el, melynek nyomán több tízezer kisbefektető ment tönkre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!