Kereső toggle

Győzött a népakarat

Szlovénia elutasította a melegházasságot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szavazók csaknem kétharmada elutasította a szlovén parlament által idén márciusban elfogadott törvényt, amely a házasságot két felnőtt egységeként határozta meg, és lehetővé tette az azonos nemű párok számára az örökbefogadást. Annak ellenére, hogy a népakarat egyértelműen ellenállt a kezdeményezésnek, a törvényjavaslatot benyújtó politikusok úgy reagáltak a népszavazás eredményére: előbb vagy utóbb elfogadják a jogszabályt.

A szlovén parlament idén márciusban fogadta el a törvényt, melynek értelmében a homoszexuális párok gyermekeket fogadhattak volna örökbe, azonban a jogszabály nem léphetett érvénybe, mivel a „Za otroke gre” (A gyermekekért) elnevezésű civil szervezet az alkotmánybíróságnál fellebbezett a döntés ellen, és népszavazást követelt a kérdésben. Egy hasonló, 2012-ben rendezett népszavazáson egyébként a szlovén szavazók 55 százaléka ellenezte az azonos nemű párok jogainak kiterjesztését. A Financial Timesnak nyilatkozó szlovén szociológus, Roman Kuha szerint országa sokáig úttörőnek számított a melegjogokért folytatott harcban, hiszen az állam 1977-ben dekriminalizálta a homoszexualitást, 1984 óta pedig melegjogi szervezetek is működhetnek Szlovéniában. 2012-ben viszont azért vetették el a homoszexuális házasságot, mert az idősebb, konzervatívabb, vidéki lakosok voltak aktívabbak a választáson, szemben a fiatalabb, jól képzett, városi állampolgárokkal.

Az idei kampány során befolyásos közéleti személyiségek és szervezetek tudatták véleményüket a szlovén népszavazással kapcsolatban: Violeta Bulc európai biztos például felszólította a lakosságot, hogy támogassa a homoszexuális házasságot, míg Tanja Fajon szlovén EP-képviselő azzal a mottóval kampányolt a melegjogok mellett, hogy „senkinek nem lehet kevesebb joga a szerelem miatt”. A Human Rights Watch (HRW) is a melegházasság mellett kampányolt. Boris Dittrich, a HRW melegjogi szakértője azt nyilatkozta: „A házasodáshoz való jog alapvető jog (…), és az azonos nemű pároktól nem szabad megtagadni a házassági egységhez való jogot.” Emellett a márciusban elfogadott törvényt támogatta Borut Pahor szlovén elnök, illetve Miro Cerar miniszterelnök és pártja is, akiknek viszont rohamosan csökken a népszerűsége: a legutóbbi, decemberi közvélemény-kutatáson már csak 7,6 százalékos volt a támogatottságuk.

A törvény elutasítása mellett kampányolt több civil szervezet, így például a Children Are At Stake (Gyermekek Veszélyben), mely szerint a jogszabály figyelmen kívül hagyja, hogy a gyermek fejlődése szempontjából egyformán fontos szerepe van egy anyának és egy apának. A törvény elleni kampányból Ferenc pápa is kivette a részét azzal, hogy a szlovén zarándokoknak mondott vatikáni beszédében hangsúlyozta: mindenkit arra bátorít, hogy „támogassák a családot, mely a társadalom alapvető egysége”, valamint háláját fejezte ki a szlovén egyháznak a „család érdekében tett erőfeszítéseiért”. A szlovén katolikus egyház azonban nem vett részt aktívan a kampányban egy pénzügyi botrány miatt: a maribori érsekség 18 millió euró értékű befektetési alapot vesztett el, melynek nyomán több tízezer kisbefektető ment tönkre.

Családpárti aktivisták végül több mint 80 ezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy a népszavazásra sor kerülhessen, és a választáson a voksolók legalább felének vissza kellett utasítania a törvényt ahhoz, hogy azt meg lehessen semmisíteni. Egy 2015-ös Eurobarométer-felmérés szerint a szlovénok 54 százaléka engedélyezte volna a melegházasságot Európa-szerte, míg egy novemberi közvélemény-kutatás szerint 42 százalék szavazott volna a melegházasság mellett, és 41 ellene. Ez alapján elemzők szoros eredményre számítottak a referendumon, de a várakozásokkal ellentétben óriási többséggel nyertek a törvény ellenzői: a melegházasságot támogató törvény ellen a szavazók 63,5 százaléka, mellette pedig 36,5 százaléka voksolt. A részvételi arány 36,2 százalékos volt, vagyis 6 százalékkal többen mentek el szavazni idén a kérdésben, mint három évvel ezelőtt.

A hatályos szlovén törvények szerint ugyan egy éven át nem lehet olyan jogszabályt bevezetni az országban, amely ellentétes lenne a népszavazás eredményével, a melegházasságot támogatók azonban hangsúlyozták: továbbra is a házasság újradefiniálására fognak törekedni.

Ezt bizonyítja Violeta Tomic, az Egyesült Baloldal párt tagjának beszéde is, aki úgy reagált a szavazás eredményére, hogy az csak átmeneti visszalépés: „még nincs vége”, és „előbb vagy utóbb elfogadják a törvényt”. Hasonlóan nyilatkozott a Modern Közép Párt (SMC) politikusa, Saša Tabaković is, aki megerősítette, hogy folytatni fogják a „befogadó társadalomért való küzdelmet”.

 

Frontvonalak

Az idei évben – Szlovéniával ellentétben – több országban is legalizálták az azonos neműek házasságát. Luxemburgban ugyan már tavaly júliusban elfogadta a parlament a melegházasságot legalizáló törvényt, de az csak 2015 januárjában lépett hatályba. Ezt követően viszont az egész világsajtó tudósított arról, hogy a miniállam homoszexuális miniszterelnöke, Xavier Bettel májusban házasságra lépett partnerével, és ezzel ő lett az első olyan uniós vezető, aki azonos nemű párjával kötötte össze életét. Írország idén fogadta el a melegházasságot, mi több, az első olyan ország lett, ahol népszavazás keretében hagyták jóvá azt az alkotmánymódosítást, mely szerint a házasság „két ember között köthető, tekintet nélkül a nemükre”. Az írek 62 százaléka, valamint a politikai elit és a katolikus papok negyede támogatta a javaslatot. (Hősként ünneplik az íreket. Hetek, 2015. május 29.)
Azonban minden bizonnyal az Egyesült Államokban történt változás volt a legváratlanabb, az amerikai Legfelsőbb Bíróság ugyanis 5:4 arányban szövetségi szintre emelte a melegházasságot, így érvénytelenné vált a 14 államban addig hatályos, az azonos neműek házasságára vonatkozó tiltás (Lebontott falak. Hetek, 2015. július 3.). A döntésre keresztény-konzervatív körökben passzív ellenállással és tüntetésekkel reagáltak. A Bíróság egyébként már 2013-ban hatályon kívül helyezett több, a házasság védelmével kapcsolatos törvényt, így hirtelen megnőtt a homoszexuális házasságot támogató államok száma.
Spanyolországban idén júniusban ünnepelték a melegházasság bevezetésének tizedik évfordulóját. Az azonos neműek házasságát a szavazók 66 százaléka támogatta 2005 júniusában; a követlező évben a spanyol statisztikai hivatal adatai szerint rekordszámú, több mint 4300 meleg pár házasodhatott össze. Ezt a számot azóta sem sikerült meghaladni, hiszen 2014-ben összesen 3300 azonos neműek közötti esküvőre került sor.

Olvasson tovább: