Kereső toggle

Budapest az európai migrációs krízis középpontjában

Forrásponton

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarország viszonylag ritkán kerül a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, a hét elején azonban ez megtörtént. A CNN, a Sky News és a világ többi vezető hírcsatornája óránként jelentkeztek be Budapestről. A napi több ezer fősre duzzadt menekültáradat ugyanis a Keletinél elérte azt a kritikus szintet, aminél az egész pályaudvarra és környékére nyugodt lélekkel ki lehetne tenni a „megtelt” táblát. A bajt tetézte, hogy a magyar és európai hatóságok össze-vissza beszéltek a hét elején, így a Németországba való eljutás reménye hol realitássá, hol délibábbá vált a menekülők előtt.

„Tisztelt Utasaink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Keleti pályaudvar hatósági lezárása miatt a 76-os trolibuszt csak a Puskás stadion irányában lehet megközelíteni.” Ez a tájékoztatás fogadta a metróról leszállókat a Keletinél szerda délelőtt. Egy mellettünk elhaladó fiatal lány telefonon éppen felvilágosítást adott valakinek: „hatalmas sorbanállás van, és csak akkor engednek fel, ha mutatod a jegyedet”.

Menekültáradat

Amit két hete tapasztaltunk a Keletinél (lásd: Menekülttáborrá vált a Keleti és környéke, Hetek, 2015. augusztus 7.) az semmi sem volt ahhoz a látványhoz képest, ami most fogadja az arra járót.

„Tranzitzóna” – áll a felirat egy kis táblán a metrófeljáróval szemben, de alighanem az egész Baross térre, illetve a pályaudvarra is kitehető lenne ez a felirat. Körös-körül már nemcsak a falak mellett, hanem a közlekedési utakat leszámítva szinte mindenhol emberek ülnek-állnak-fekszenek, a korábbi néhány száz helyett több ezren. A tranzitzónára sokszorosan ki lehet tenni a „megtelt” táblát. A vizesblokkban felnőttek és gyerekek mosakodnak, míg mások éppen ételt hoznak, talán valamelyik környékbeli boltból, esetleg pékségből. Egy fiatal egy karton innivalót visz a Migration Aid segélyszervezet ideiglenesen kialakított állomáshelyétől. Két felnőtt még javában imádkozik az egyik fal mellett, miközben a felfelé vivő lépcső korlátjára kiterített zoknik között a pályaudvarra igyekszünk.  

Miért vesztegelnek a vonatok?

A pályaudvar épülete előtt több száz migráns kavarog. Eleinte nem érteni, miért. Hamarosan megtudjuk a választ: a főbejáratot lezárta egy rendőrsorfal.  „Nem mehetek be?”  – kérdem egyiküktől. „Menjen az oldalsó bejárathoz” – kapom az eligazítást, ám először ott sem akarnak beengedni. „A pályaudvar lezárva, nem mennek a vonatok” – mondja egy ott sorfalat álló rendőr. „Nekem bent van találkozóm, bemehetek?” – kérdi egy férfi. „Igen” – feleli az egyenruhás, és beengedi a magyar utasokat. Kapna az alkalmon egy szír férfi is, az ő útját azonban elállja a rendőr. „Tranzitzóna” – mondja neki és a tér felé int. A koszos, szemetes folyosókon a peronokhoz jutunk, ahol hatalmas tömeg fogad. A peronkapuk lezárva, rendőrök őrzik a vonatokat, a szélső vágányok körül magyarok és turisták ácsorognak hatalmas bőröndökkel, a középső peronon pedig több száz menekült áll összezsúfolódva. Férfiak, nők, gyerekek. Nagyjából száz rendőr áll közöttük, a középen álló vonat zsúfolásig tele, de nem indul. A tömeg hamarosan skandálásba kezd; „Szíria”, „Germany” zúg fel időnként a menekültek kórusa. A turisták közül sokan fényképeznek, videóznak a mobiljukkal, ilyet talán még sohasem láttak. Eközben egy önkéntes segítő kerül mellénk. „Két-háromezren lehetnek – mondja kérdésünkre. Érthetetlen. Tegnap hat vonat is elment innen, talán 900 menekültet is elvihettek (Bajorországba 2500-an érkeztek kedd délutánig Magyarországról – a szerk.). Ma reggel azonban csak egy szerelvény ment el – mondja az önkéntes. – Érthetetlen – teszi hozzá – azt mondták nekik, hogy vegyék meg a jegyet, mert mehetnek, és utána meg itt fogták őket” – magyarázza a kialakult helyzetet a Migration Aid önkéntese.

Fordult a kocka

Nagyon úgy tűnik, a menekültek a hét elején a nagypolitika áldozataivá váltak. A Vice News a múlt szerdán egy augusztus 21-én kelt, német belső dokumentumra hivatkozva azt írta: Németország az uniós szabályokat mintegy hatályon kívül helyezve minden érkező szíriait befogad. (A jelenlegi európai szabályozás szerint az unióba érkező menedékkérőket regisztrálni kell az első országban, ahová belépnek: ez az idegenrendészeti eljárás első lépése, amelyet követhet a menekültstátusz megadása. A menekültté nyilvánítás előtt másik országba továbblépő migránst pedig vissza kell küldeni a regisztrációt elvégző országba.) Edith Avram, a német menekültügyi hivatal szóvivője gyakorlatilag megerősítette a dokumentumról szóló értesülést a hírportálnak. Az információ aztán futótűzként terjedt el a menekültek között, és olyannyira felbolydította a helyzetet, hogy elterjedt a hír: külön üzletág telepedett a szír menekültekre, sőt szíriai útleveleket hamisító hálózat működik Törökországban, hogy segítse a Szírián kívülről érkezők bejutását az Európai Unióba.

Mindenesetre a Budapesten tartózkodó, Szíriából érkezett menedékkérők nem tétlenkedtek. Hétfőn, kihasználva a magyar hatóságok (minden jel szerint a Berlinből kiszivárgott hírekre reflektáló) hirtelen jött segítőkészségét, tömegesen mentek a Keletiből Bécsen át Münchenbe. A hírek szerint a magyar rendőrök gyakorlatilag felterelték a migránsokat a vonatra, Bécsben pedig ahelyett, hogy visszafordították volna őket az egyenruhások, némán nézték, ahogy átszállnak a Németországba induló szerelvényekre. A hét elején olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a németek különvonatot is küldtek a szíriai menekültekért. Csakhogy fordult a kocka: Angela Merkel hétfő délután – csaknem egy héttel a szírekre vonatkozó dokumentum kiszivárgása után – egy újságírói kérdésre pontosította a német jogi helyzetet. A kancellár szerint „bizonyos zavarodottság” alakult ki az egyes tartományok sürgetése nyomán. A bevándorlási és menekültügyi hivatal ugyanis úgy döntött, nem küldi vissza a szír menedékkérőket a belépési országba – mondta Merkel. Ennek következtében „az az érzés keletkezett, hogy amennyiben egy szír Németországba érkezik, és igazolni tudja szír állampolgárságát, akkor szívesen látják”. Ez olyan „félreértést” szült, hogy „minden szíriai jöhet Németországba”, ami azonban „nem felel meg a jogi előírásoknak, és erről tájékoztattuk már a magyar kormányt” – mondta a kancellár.

Újra bekeményít a rendőrség

Ennek a nyilatkozatnak lehetett az eredménye, hogy kedden már csak egy kora reggeli szerelvény indulhatott el Németország felé. A vasútnál azt mondják, a szabályaik is kötik őket: túlzsúfolt szerelvények ugyanis nem közlekedhetnek, a tűzoltó készülékeknek például mindig elérhetőeknek kell lenniük. Ráadásul a Budapestről való továbbutazáshoz nemcsak érvényes jegy és személyes iratok, hanem nemzetközi utazásra érvényes okmányok is kellenek, amivel viszont az érintettek nem rendelkeznek.

Magyarország az unió, illetve a schengeni övezet területére érkező menedékkérők ügyében lefolytatott idegenrendészeti eljárás szabályait rögzítő dublini szerződésre hivatkozik, amelyek betartatásáért egyébként Merkel meg is dicsérte a magyarokat, ám a Die Presse arról számol be, hogy nincs minden német képviselő ennyire szilárdan meggyőződve a magyar hatóságok jóhiszeműsége felől. Gunther Krichbaum, a CDU képviselője, a Bundestag európai ügyekért felelős bizottságának elnöke arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, indítható-e kötelezettségszegési eljárás Magyarország és Ausztria ellen. „Botrány, hogy a menekültek mindenféle vizsgálat és útlevél-ellenőrzés nélkül jönnek Németországba” – idézte a lap a politikust.

Hangzavar és ellentmondások

A héten a végsőkig fokozódott a menekültügyi hangzavar. Werner Faymann osztrák kancellár egy televíziós beszélgetésben közvetve bírálta Budapestet, amiért a migránsokat hagyja továbbutazni Ausztriába, Laurent Fabius francia külügyminiszter ugyanakkor azért tartja botrányosnak a magyar menekültpolitikát, mert az Orbán-kormány elutasítja a menekültek befogadását szabályozni hivatott kvótarendszerre vonatkozó javaslatot.

Fabius szerint „az európai értékek semmibe vétele olyan kerítést építeni, amelyet még az állatoknak sem csinálnánk”, ami a Calais-i kerítésépítés vagy a francia–olasz határ nyári, átmeneti lezárása fényében meglehetősen furcsán hangzik a francia külügyminiszter szájából.

Lapzártakor úgy tűnik, hogy a német kormány kétirányú nyomást fejt ki Budapestre: a budapesti német követség honlapján közölte, hogy a Dublini Egyezményt érvényesnek tekinti, tehát az unióba magyar területen belépőkkel szembeni idegenrendészeti eljárást itt kell lefolytatni. Másrészt azonban Berlin mindent megtesz, hogy a kvótarendszer elfogadására rábírja a vonakodó uniós partnereket, így Budapestet. Sigmar Gabriel német kancellárhelyettes valószínűleg erre célzott szerda délután, amikor kijelentette: „Aki az Európai Uniót csak egy olyan közösségnek tartja, ahol kapni lehet valamit, ahol csak akkor működnek együtt, amikor pénzt kapnak, és akkor nem, amikor problémák merülnek fel, ez a hozzáállás fenyegeti az európai közösséget.”

Keleti: lezárva!

Kedd délelőttre a Keleti pályaudvaron a helyzet tovább romlott: nemcsak a Nyugat-Európába induló vonatok nem közlekedtek, hanem az összes szerelvény leállt. Eleinte csak késésekről adott tájékoztatást a hangosbemondó, majd a pályaudvar teljes lezárásáról. Egy idős férfi feleségével Mezőkövesdre szeretett volna eljutni, de egy óra várakozás után sem tudta, mikor indulhatnak majd el a Keletiből. Egy néhány méterrel arrébb várakozó brit turista pedig Belgrádba vette meg a jegyét, de ugyanarra a sorsra jutott – türelmesen várta, hogy mi történik. „Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy a Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatot. Kérjük kedves utasainkat, hagyják el a pályaudvart”– harsant fel a közlemény tíz óra tájt a hangosbemondóból, majd a rendőrök lassan elkezdték leszállítani a zsúfolt szerelvényről a migránsokat. A menekültek közben skandálni kezdték a „Germany, freedom” – Németország, szabadság – jelszavakat. A rendőrök azonban határozottan, de nem indulatosan a tranzitzóna felé terelték a menekülteket. A magyarokat viszont átengedték.

Nem a „B-közép”

Az épület elé kiterelt migránsok újból rendőrsorfallal néztek szembe. Több százan, talán ezren is összeverődtek a főbejárat előtti placcon. Pár perc után néhányan nyakukba kapták egy-egy társukat, akik a futballmeccsekhez hasonlóan vezérszurkolói szerepbe léptek: amit előre mondtak, azt skandálta a tömeg. Ismét felhangzott a „Szíria” rigmus, majd a „We want to go” és a „Germany” vagyis a „menni akarunk” és a „Németország” is. Ha becsukta az arra járó a szemét, akár egy futballmeccs hangulatát is idézhette volna a hangorkán.

Ez azonban nem egy futballmeccs, a téren pedig nem a „B-közép” skandált, hanem az egyre fogyatkozó türelmű migránsok, akik előtt egész nap le volt zárva a Keleti, hiába tartották gyakran a magasba a borsos áron megvásárolt jegyeiket. A vonatközlekedés aztán később megindult, a magyar utasoknak pedig a menetjegy mellett csak személyivel lehetett bejutni a pályaudvarra. Szép csendben, egy mellékvágányról aztán a bécsi vonatok is elindultak, ám ezekre csak a magyarokat és a turistákat engedték fel, így kedden már csak összesen 150 szír tudott eljutni különböző trükkökkel az osztrák fővárosba.

A menekültek túlnyomó többsége azonban nem mehetett tovább, napközben inkább a tér alsó részén lévő árkádok alá húzódtak a forróság elől, majd este újra felmentek a főbejárat előtti placcra. Megjelent néhány „mélymagyar” is, akik nemtetszésüket akarták kifejezni, igaz, csupán csendesen és békésen. Elvbarátaik néhány száz méterre is megtalálhatóak: a Jobbik mintegy másfél tucat aktivistája a Verseny utcai piacot foglalta el, hogy megakadályozza a tranzitzóna-telepítésre vonatkozó főpolgármesteri terveket. A Fővárosi Közgyűlés döntése után két hét alatt épülhet ki ott az ideiglenes zóna. Szerdán aztán új helyen is feltűntek a menekültek: a Kökin, vagyis a Kőbánya-Kispesti állomáson bukkant fel egy néhány száz fős csoport.

Az állomás 4. és 5. vágánya közötti peront lezárták a rendőrök az ott összegyűlt migránsok miatt, akik a Kiskunhalasról Debrecenbe tartó vonatról szálltak le, hogy továbbmehessenek Németországba. A vasútállomás melletti metró és buszpályaudvar egyébként zavartalanul működött. De nemcsak Budapesten, hanem a déli határon is felpöröghetnek az események, miután a parlament lapzártánk után csütörtökön és pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja a menekültügyi törvények módosítását. Kormánypárti előterjesztésre a kerítésrongálás bűncselekmény lehet, a határokon pedig sátortáborok és fegyveres katonák fogadnák a menekülteket, akiknek a hírek szerint eszük ágában sincs feladni a Nyugat-Európába történő bejutásról szőtt terveiket.

Olvasson tovább: