Kereső toggle

Bajban Hillary

A mélyülő  email-botrány már a kampányt fenyegeti

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hiába próbálta egy hétvégi kampányrendezvényen poénnal elütni a témát, Hillary Clintonnak és stábjának jócskán főhet a feje az egyre zavarosabb email-botrány kapcsán. Mint ismeretes, Clinton külügyminiszterként magán email-szerverét használta, magyarázata szerint kényelmi okokból. Ez viszont azt jelenti, hogy hivatali levelezése nem állt az amerikai nemzetbiztonság védelme alatt, vagyis azzal a veszéllyel járt, hogy bizalmas információk válhattak elérhetővé illetlen személyek számára. Az ügyben az FBI vizsgálódik, Clinton pedig egyre jobban belegabalyodik az állításaiba.

Augusztus elején egy demokrata pénzgyűjtő vacsorán Hillary Clinton megjegyezte, hogy nemrég új közösségi oldalra, a Snapchatre regisztrált, amit nagyon élvez, mert az üzenetek maguktól eltűnnek (az oldalon az üzenetek körülbelül 10 másodperccel az után eltűnnek, hogy a felhasználók elolvasták). Nyilvánvaló, hogy a volt külügyminiszter a vele kapcsolatos email-botrányt próbálta bagatellizálni támogatói előtt, akik természetesen vették a lapot. Az őt érintő vizsgálatból azonban korántsem tud ilyen könnyedén kijönni, sőt úgy tűnik, egyre jobban összecsapnak felette a hullámok.

Clinton email-használata 2014 nyarán került napirendre, miután a külügyminisztérium ügyvédei a 2012-es bengázi terrortámadás kongresszusi vizsgálatával kapcsolatos kéréseknek eleget téve át akarták nézni a levelezéseket. Ekkor szembesültek azzal, hogy Clinton emailjei csak hiányosan érhetők el. A volt First Lady decemberben adta át több mint 55 ezer oldalas kinyomtatott hivatali levelezését. Állítása szerint a többi levelet, amelyek személyes témájúak voltak, törölte.

Az „ügy” idén március elején robbant, amikor a The New York Times címoldalon számolt be arról, hogy a hatalmas levélforgalmat lebonyolító Hillary Clinton külügyminisztersége alatt sohasem használta, de még csak nem is aktiválta a hivatali email címét. Az amerikai diplomácia vezetője összes külföldi és hazai levelezését exelnök férjével közös saját szerverén keresztül bonyolította. Bevallása szerint 62 320 emailt küldött vagy kapott, ennek körülbelül a fele volt munkával kapcsolatos. Sőt, állítólag régi jobbkeze, Huma Abedin szerverén is létrehozott email címeket.

A kormányalkalmazottak számára azonban biztonsági szempontból kötelező előírás a hivatalos elektronikus levelezőrendszer használata, ha pedig magán email címet használnak, akkor arról másolatot kell küldeni a hivatalos címre is. A kormány tevékenységével kapcsolatos levelezéseket az archiválás miatt is meg kell őrizniük.

A volt First Lady azt állította, hogy kényelmi okokból használt csak egy  levelezést – nem akart két készüléket hordani magánál. Akkoriban ugyanis a kormánytól kapott Blackberry telefonokon csak egy email-szerverhez való hozzáférést lehetett beállítani. Ezt a magyarázatot azonban sokan szkeptikusan fogadták. Némelyek úgy vélik, hogy Clinton így bújt ki a kormányzati szervek ellenőrzése alól.

A volt külügyminiszter ugyanakkor kitartóan tagadja, hogy bármi helytelent tett volna. A napvilágra kerülő tények azonban sorra cáfolják őt. Azt állította, hogy semmi olyan levelezést sem küldött fiókjából, amely titkosított anyagokat

tartalmazott volna. Az amerikai titkosszolgálatok munkáját koordináló Nemzeti Hírszerzési Igazgató irodája ugyanakkor a mintegy 30 ezer email közül már az első 40 levél ellenőrzése során négy olyat talált, amely szerintük titkosított információkat tartalmazott. Közülük kettő szinte már a „Top secret” kategóriának felelt meg, ami a kormányzat egyik legmagasabb titkosítási besorolása. A Clinton-stáb erre azzal a magyarázattal állt elő, hogy az információk nem voltak titkosítva az elküldésük pillanatában. Ennek azonban ellentmondott a hírszerzés és a külügyminisztérium közös nyilatkozata, amely szerint a négy emailt nem visszamenőlegesen titkosította a külügyminisztérium. A levelek átnézése azóta is folytatódik, eddig további 60 emailről derült ki, hogy szintén bizalmas tartalmúak. Az amerikai hírszerzés felügyeleti szerve ezért vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére, hogy hozzáférhettek-e illetéktelen személyek államtitkoknak minősülő információkhoz.

Hogy kimásszon a csávából, Clinton végül belement, hogy átadja email- szerverét és hivatalos emailjeinek pendrive-ra mentett másolatait az amerikai igazságügyi minisztériumnak. De továbbra sem lélegezhet fel, miután – egyes értesülések szerint – az átadott szerver üres lehet. Miután Clinton távozott hivatalából, fejlesztette otthoni informatikai rendszerét. Az új hálózatot működtető denveri székhelyű cég ügyvédje pedig azt állítja, hogy a régi szerverről átmentették az adatokat egy másik szerverre. A hírek szerint már az FBI is vizsgálja, hogy megvan-e ez a másolat, és ha igen, akkor hol.

Az biztos, hogy a Clinton-kampánynak nem tesz jót a begyűrűződő botrány. A Monmouth Egyetem közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak többsége úgy véli, hogy bűnügyi nyomozás szükséges annak kiderítésére, kerültek-e ki titkosított adatok a volt külügyminiszter asszonytól. A FoxNews felmérése alapján most először süllyedt 50 százalék alá Clinton támogatottsága, de még így is fölényesen vezet. Ugyanakkor a volt First Lady a Clinton Alapítvány körüli visszásságok miatt sem lehet nyugodt.

 

Ő Clinton legfőbb bizalmasa: „A lányom lehetne”

Az indiai apától és pakisztáni anyától származó Huma Abedin munkakapcsolata Hillary Clintonnal 1996-ban kezdődött, amikor gyakornokként a Fehér Házba került, ahol az akkori First Ladynek kellett dolgoznia. Abedin 2008-ban az elnökségi kampányban már kabinetfőnökként utazott Clintonnal. A külügyminiszteri évek alatt kabinetfőnök-helyettesként dolgozott mellette, jelenleg is vezető tanácsadója, aki a William Jefferson Clinton Alapítvány alkalmazásában is áll. Kapcsolatuk oly szorossá vált, hogy amikor Abedin feleségül ment az akkor demokrata kongresszusi képviselő Anthony Weinerhez, Clinton a következőket mondta az esküvőn: „Csak egy lányom van, de ha lenne még egy, az Huma lenne”.
2012 republikánus képviselők azzal vádolták az iszlám hitű nőt, hogy három családtagja a Muzulmán Testvériség embereivel és szervezeteivel hozható összefüggésbe. Ezeket az állításokat azonban sokan alaptalannak tartották. A Szenátus Igazságügyi Bizottságának elnöke később amiatt fogalmazott meg kétségeket, hogy Abedin egy időben egyszerre négy állást töltött be (a külügyminisztériumban, egy tanácsadó cégnél, a Clinton alapítványban és Hillary Clinton személyes asszisztenseként). Abedin családi élete is viszontagságos. Férjéről kiderült, hogy online viszonyai voltak más nőkkel. A 39 éves tanácsadónő most a Clinton-emailek kapcsán került előtérbe, a nyomozás őt is érinti. A hatóságok arra keresik a választ, hogy hozzáfért-e Clinton leveleihez, illetve olyan bizalmas információkhoz, amelyeket az emailek tartalmaztak.

Olvasson tovább: