Kereső toggle

Netanjahu: Irán az igazi Iszlám Állam

Mérgező fa, sok ággal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Azért jöttem Jeruzsálemből, hogy a népem, Izrael népe nevében szóljak, azokról a veszélyekről, amelyekkel szembe kell néznünk, … és leleplezzem azokat az arcátlan hazugságokat, amelyek erről a pódiumról hangzottak el országom és az azt védelmező bátor katonák ellen” — így kezdte az ENSZ őszi ülésszakán elmondott beszédét Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Mahmúd Abbász palesztin és Hasszán Roháni iráni vezető felszólalására utalva. „Van egy mondás, miszerint ha nem állítunk meg egy hazug embert 24 órán belül, a hazugságai ténnyé válnak. És ez történt Netanjahuval” — üzente vissza Száeb Erekát palesztin főtárgyaló.

Az elmúlt évekhez hasonlóan Netanjahu beszéde váltotta ki a legtöbb indulatot New Yorkban, a világszervezet őszi közgyűlésén. Az izraeli kormányfő ezúttal is hű volt önmagához: több mint 30 perces üzenetében a világ lelkiismeretére apellált a vádakkal és hazugságokkal szemben. 

Netanjahu szerint „abszurd képtelenség”, hogy az ENSZ sorozatosan megbélyegzi Izraelt a palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt, miközben a Biztonsági Tanács soha nem ítélte el a Hamaszt az általa elkövetett háborús bűnök miatt, annak ellenére, hogy a nyár folyamán még a Gázai övezetben fekvő ENSZ-intézményekből is rendszeresen indított rakétatámadásokat Izrael ellen.

A bírálat nem csak a világszervezetnek szólt: „Számos ország, amelyek most támogatják az ISIS elleni fellépést, néhány hete még Izraelt hibáztatta, amikor szembeszállt a Hamasszal. Nyilvánvalóan nem értik meg azt, hogy az ISIS és a Hamasz ugyanannak a mérgező fának az ágai” – mondta az izraeli miniszterelnök, aki szerint az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi és Khaled Meshaal, a Hamasz vezetőjének a szavai összecsengenek egymással: „(Al-Bagdadi) ezt mondta két hónappal ezelőtt:

»Eljön a nap, amikor mindenütt a muszlimok lesznek majd az urak... A muszlimok gondoskodni fognak arról, hogy a világ meghallja és megértse, mi is a terrorizmus célja … és arról is, hogy elpusztítsák a demokrácia bálványát«. Khaled Meshaal hasonló jövőképet hirdet: »Azt mondjuk a Nyugatnak: Allah által legyőzünk benneteket! Holnap a mi nemzetünk (az iszlám nemzet) ül majd a világ trónján!«”

Netanjahu arra figyelmeztetett, hogy a militáns iszlám ma egy felsőbbrendű vallást hirdet, amely ugyanúgy világuralomra tör, mint korábban a nácik, akik egy felsőbbrendű faj nevében követelték maguknak a hatalmat. „Vannak közöttük radikális szunniták és radikális síiták. Egy részük a 7. századi középkor előtti kalifátust akarja helyreállítani. Mások egy 9. században eltűnt imám apokaliptikus visszatérését akarják előidézni. Különböző térségekben harcolnak, különböző áldozatokat szemelnek ki maguknak, és időnként még egymást is ölik a felsőbbrendűségért való harcukban. De ugyanazt a fanatikus ideológiát képviselik. Egyre nagyobb területeket akarnak kihasítani a militáns iszlám számára, ahol nincs szabadság és nincs tolerancia – ahol a nőket barmokként adják-veszik, ahol elégetik a keresztényeket, és megtapossák a kisebbségeket, akiket gyakran választás elé állítanak, hogy áttérnek vagy meghalnak. Számukra bárki hitetlen lehet, beleértve egy másik muzulmánt is” – állította Netanjahu, aki szerint a világ jövője szempontjából döntő kérdés, hogy a militáns iszlám képes lesz-e olyan erőre szert tenni, amivel megvalósíthatja ezeket a gátlástalan terveit.

„Van egy olyan állam, ahol mindez rövid időn belül megvalósulhat: az iráni Iszlám Állam” – emlékeztetett az izraeli miniszterelnök Khomeini ajatollah 35 évvel ezelőtti ígéretére, miszerint „az iszlám forradalmat az egész világra ki kell terjeszteni”. Netanjahu óva intett attól, hogy bárkit megtévesszen az iráni mosolyoffenzíva. Rohani elnök és Zarif külügyminiszter célja az, hogy nemzetközi egyezmények által olyan szinten fagyasszák be Irán nukleáris kapacitását, ahonnan bármikor csupán hetek vagy hónapok kérdése az atomfegyver összeállítása. „A jövőben Irán – a tetszése szerint kiválasztott időpontban – a világ legveszélyesebb fegyverének birtokosa lehet, és ezáltal a világ legveszélyesebb államává válhat a világ legveszélyesebb térségében”.

Netanjahu úgy véli, hogy a palesztinokkal való megbékélés csak akkor képzelhető el, ha az arab világ hajlandó lesz megbékélni Izrael létezésével. „Ezért, ha a békére törekszünk, nemcsak Jeruzsálemre és Ramallahra kell figyelnünk, hanem Kairóra, Ammanra, Abu Dhabira és Rijádra is” – emlékeztetett az izraeli kormányfő, aki a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is egy bibliai idézettel, Ésaiás próféta szavaival fejezte be az ENSZ előtt tartott felszólalását: „Sionért nem hallgatok, és Jeruzsálemért nem nyugszom, míg földerül, mint fényesség az Ő igazsága, és szabadulása, mint a fáklya tündököl.”

A palesztin reakciók élesen elutasították Netanjahu megközelítését. Hanan Asravi, a kilencvenes évek békefolyamatának egyik CNN által ünnepelt sztárja – ma a PFSZ Végrehajtó Bizottságának tagja – „üres, arrogáns propagandának” nevezte a beszédet, és azzal vádolta az izraeli kormányfőt, hogy „iszlamofóbiája van”, és „ostobának nézi a világ vezetőit, akik pedig pontosan tudják, hogy mi történt a nyáron Gázában”. Asravi szerint nevetséges elképzelés, hogy Izraelnek előbb az arab államokkal kell tárgyalnia, miközben a lényeges kérdést – a palesztin ügyet – félretolják.

Olvasson tovább: