hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar áldozatok Ukrajnában

2014. 07. 06.
Június 20-án életbe lépett a Petro Porosenko ukrán elnök által egyoldalúan meghirdetett fegyverszünet, melyet az orosz-párti szeparatisták rendszeresen megsértenek. Rajtaütéseik mind az önkéntes, szerződéses katonák, mind a sorkatonák közül követelnek áldozatokat. A tűzszünet kihirdetése előtt Kárpátaljáról négy fiatal esett el a harcokban.

Három kárpátaljai katona esett áldozatul június 17-én éjszaka a luhanszki harcokban – erősítette meg a hírt Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátaljai megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka. Velük együtt 15 Kijevhez hű katona vesztette életét, és 13 holléte ismeretlen. A sajtóorgánumok további hét katona eltűnéséről és tizenöt sebesültről is hírt adtak. Az eset akkor történt, amikor közel ötszáz orosz szeparatista lépte át a határt a luhanszki járási Scsasztje közelében, és a helyszínen szolgálatot teljesítő munkácsi gyalogdandár csapdába került. Az egyik útellenőrző helyre tartó katonákra aknavetőkből és nehézgéppuskákból zúdítottak tüzet.
Nem ők az első kárpátaljai magyar áldozatai a konfliktusnak: ugyancsak a 128-as dandár kötelékében szolgált a kelet-ukrajnai konfliktus első kárpátaljai áldozata, a magyar nemzetiségű Popovics Roland Beregszászról. A 19 éves szerződéses katona  múlt pénteken esett el Luhanszk térségében egy orvlövész golyójától (lásd keretes írásunkat). A temetésén részt vett Valerij Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója és Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnoka.
Közben már több mint egy hete megakadtak a tárgyalások a Kelet-Ukrajnában rekedt kárpátaljai foglyok kiszabadításáról. A túszcsere nehézségekbe ütközött – mondta el Jevhen Bondar, a 128-as hegyi gyalogos dandár parancsnoka. A túszejtők ugyanis, bár kinyilvánították tárgyalási szándékukat, pénzbeli váltságot nem fogadnak el, hanem a Kijev-párti erők által elfogott bajtársaik szabadon engedését követelik. Őket viszont nem kárpátaljai erők, hanem az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tartja fogva.
A magyar kormány honlapjára kikerült tájékoztatás szerint „Magyarország is részt kíván venni a jogállamiság megszilárdításán munkálkodó ukrajnai civil EU-misszióban” – közölte Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter magyar újságírókkal hétfőn Luxemburgban, az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozása után. Az értekezleten egy nem katonai jellegű, jelentős részben rendvédelmi szakemberekből álló ukrajnai misszió kiküldéséről is döntés született.

Hogyan tovább

„Március elején vitték el, amikor indult ez az egész felfordulás. Akkor láttam utoljára” – mondta a Heteknek az orosz–ukrán konfliktus első magyar áldozatának édesanyja. Popovics Rolandot (képünkön) múlt héten temették el Beregszászon, miután egy orvlövész végzett vele Luhanszk határában. Az anyai ágon magyar fiatalember júliusban lett volna 20 éves. A kelet-ukrajnai terrorellenes műveletekben a munkácsi 128-as gépesített lövészdandár szerződéses katonájaként vett részt. „Roland nagyon jó fiú volt, amit szeretett, azzal mindig komolyan foglalkozott. Így volt ez a katonasággal is. A kötelező szolgálat után azt mondta: anyu, ez tetszik nekem, itt maradok. Így hivatásos katona lett belőle, követve apukája példáját” – mondta érdeklődésünkre Popovics Katalin. Az édesanya hozzátette, Roland a kelet-ukrajnai szolgálat idején is naponta felhívta, amikor pedig megkapta a fizetését, mindig kérdezte, hogy mennyit küldjön belőle haza. „A végzetes napon is beszéltünk. Mondta, hogy megebédelnek, aztán kimennek autókat ellenőrizni. Azt ígérte, később még felhív. De már nem hívott” – közölte tényszerűen az asszony. Az ellenőrzés során Roland és egy tiszt megállított egy autót, amelyből szinte azonnal tüzet nyitottak rájuk: a magyar fiút a szemöldökénél találták el, ő azonnal meghalt. Vállon lőtt felettesének életét sikerült megmenteni. Az autót, benne a merénylő­vel, azonnal szitává lőtték. „Hallottuk, hogy azóta több kárpátaljai áldozat is volt már. Az itt élő szülők nagyon féltik a gyerekeiket, ugyanis megkezdődött a nem hivatalos állomány sorozása és kiképzése is” – mondta Katalin. Ő a maga részéről „széjjel lőné” azokat a politikusokat, akik nem tudták megelőzni, hogy a konfliktus idáig fajuljon. Rolandnak nem volt testvére, így az egyedül élő asszony legnagyobb támaszát veszítette el. „Másfél hónapja temettem el a nagymamáját, most pedig elment a fiú is. Nem tudom, hogyan lesz tovább” – fogalmazott a magyar hősi halott édesanyja. (S. I.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!