hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A lét a tét
Foggal-körömmel küzd a hatalomért a török miniszterelnök.

2014. 04. 06.
Foggal-körömmel küzd a hatalomért a török miniszterelnök. Recep Tayyip Erdogan még a törvénytelen eszközöktől sem riad vissza, hogy pártja győzelmét bebiztosítsa a hétvégi helyhatósági választásokon. A kormányfő egyúttal az Ottomán Birodalom újjáélesztésével kapcsolatos ambícióit is félti. Az elmúlt években ugyanis nagy erőfeszítéseket tett a török befolyás növelésére azokon a területeken, amelyek egykor a török uralom alatt álltak.

„A Twittert és a hasonló dolgokat gyökerestül fogjuk kitépni. Egyáltalán nem érdekel, hogy mit szól hozzá a nemzetközi közösség. Mindenki meglátja majd, hogy milyen erős a török köztársaság” –  így jelentette be Recep Tayyip Erdogan a sajtó- és szólásszabadság korlátozására irányuló újabb intézkedését. A Twitter elleni kemény fellépést az váltotta ki, hogy a közösségi portálon olyan hanganyagokat szivárogtattak ki, amelyek azt igazolták, hogy a török miniszterelnöknek köze lehet a közelmúltban kirobbant korrupciós botrányokhoz. Erdogan szavait tettek is követték: a Twittert blokkolták. A kormányfő a Facebook és a YouTube betiltásával is fenyegetőzött.

Az internetes portálok elleni intézkedések összefüggésben állnak a hétvégén tartandó helyhatósági választásokkal. Az eredmények ugyanis nem mellékesek Erdogan számára, hiszen március elején még azt mondta, hogy ha pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nem végez első helyen, akkor hajlandó távozni a politikai életből.

A párt egyébként Erdogan tizenegy évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta egyetlen választást sem veszített el. Bár még mindig nagy népszerűségnek örvend, a közvélemény-kutatások szerint csökkent a támogatottsága, hiába állította azt a kormányfő, hogy a korrupciós botrányok nem ártottak neki. Éppen ezért minden eszközt bevetnek, hogy a párt hatalmát bebiztosítsák. Az AKP például azt is kérte, hogy az isztambuli választási bizottság adja meg a szavazatszámlálók nevét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!