Kereső toggle

Izrael szövetségesei Washingtonban tárgyalnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Történelmi helyszínen, a washingtoni Capitolium legnagyobb külső üléstermében kerül sor az Izrael Szövetségesei Alapítvány (Israel Allies Foundation, IAF) éves konferenciájára. A novemberi konferenciára az amerikai törvényhozás vezetői mellett közel húsz országból - köztük Magyarországról - érkeztek küldöttek. Trent Franks képviselő, a Kongresszus Fegyveres Erők Bizottságának tagja a Hetek kérdésére elmondta, hogy ellenzik minden olyan „rossz üzlet” megkötését Iránnal, amely nem garantálja a teheráni rezsim atomprogramjának felszámolását.

A nagyszabású, több mint ötszáz vendég részvételével zajló rendezvény politikai célja, hogy értékelje a Közel-Keleten az elmúlt három évben kialakult kritikus helyzetet. A konferencia programjában kiemelt helyet kap az iráni atomprogram jelentette fenyegetés.

Trent Franks republikánus képviselő lapunknak elmondta, hogy a kérdést létfontosságúnak tartja nemcsak Izrael, hanem az egész világ biztonsága szempontjából is. A politikus szerint Irán a nukleáris fegyver birtokában felboríthatja a rendkívül kényes globális stratégiai egyensúlyt. Franks – aki a demokrata és republikánus képviselőkből álló Izrael Szövetségese Kongresszusi Bizottság társelnöke – ezért törvényjavaslatot nyújtott be az Iránnal folytatott tárgyalások alapelveiről. „Az Obama-kormányzat megalapozatlan sietséggel igyekszik megegyezni a »békés« és »mérsékelt« Irán vezetőivel. Fennáll a veszélye annak, hogy egy ilyen egyezmény nem akadályozná meg Irán nukleáris fegyverekhez jutását. Teherán ezzel csak időt nyerne, ezért szükséges a szigorú szankciók és a katonai opció fenntartása” – nyilatkozta Franks. Az arizonai képviselő törvényjavaslata meghatározná azt, hogy a Kongresszus csak akkor hagyhatja jóvá a megállapodást, ha Irán ellenőrizhető módon leszerelte katonai célú atomlétesítményeit.

A washingtoni tanácskozáson Doug Lamborn képviselő elmondta, hogy az IAF lobbitevékenységének is köszönhető az, hogy az Európai Unió júliusban terrorszervezetnek nyilvánította a Hezbollah fegyveres szárnyát. Bírálta ugyanakkor Brüsszelt a települések miatt Izrael ellen meghirdetett gazdasági bojkott kapcsán. „Ez a lépés csak mélyíti a válságot, mert munkahelyek megszűnéséhez vezet mind az izraeli, mind a palesztin oldalon” – mondta Lamborn, aki védelmébe vette az izraeli településeket, mondván, a zsidó állam már eddig is nagy és fájdalmas engedményeket tett a palesztinokkal való megegyezés érdekében. „Nem indokolt az amerikai nyomásgyakorlás, mert ebben a kérdésben a két félnek kell megegyeznie egymással” – állította a képviselő, aki viszont támogatásáról biztosította az amerikai űrvédelmi stratégiát. Mint mondta, az űrpajzs Izrael számára is védelmet jelenthet a globális fenyegetésekkel szemben.

Doug Collins georgiai képviselő azt sürgette az Obama-kormányzattól, hogy nyújtson támogatást Izrael számára az egyre súlyosabb kibertámadásokkal szemben. A politikus szerint Washingtonnak is érdeke, hogy megakadályozza az Izrael destabilizálására irányuló törekvéseket.

A konferencián az amerikai képviselőház több tucat demokrata és republikánus törvényhozója együttesen tárgyal a külföldi delegációkkal. „Ez annak bizonyítéka, hogy a jelenlegi drámai időkben rendíthetetlen az amerikai képviselőház támogatása és barátsága Izrael iránt” – nyilatkozta Benny Elon rabbi, volt izraeli miniszter, az IAF elnöke.

Az izraeli kormány több tagja, köztük Naftali Bennett gazdasági és Uzi Landau turisztikai miniszter is felszólal a tanácskozáson, amelyen részt vesznek a Kneszet három legnagyobb pártjához tartozó képviselők is. A nemzetközi parlamenti delegációk között idén a legtöbben az európai országokból érkeztek. A magyar delegáció tagja többek között Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és Hiller István korábbi oktatási miniszter.

A politikusok mellett civil és egyházi világszervezetek vezetői is felszólalnak a konferencián. A republikánus Ted Cruz szenátor – akit sokan pártja egyik lehetséges 2016-os elnökjelöltjének tartanak – és Ron Prosor izraeli ENSZ-nagykövet után kerül sor Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetőjének beszédére. A lapzártánk után sorra kerülő felszólalás témája az evangéliumi keresztény közösség és a zsidóság, valamint Izrael közötti viszony alapelvei és programja. A szervezők választása azért esett a legnagyobb európai keresztény megagyülekezet vezetőjére, mert úgy látják, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedekben sikeres példákat lehet látni arra, hogyan tudnak keresztény vezetők együttműködni demokratikusan választott politikai vezetőkkel olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az antiszemitizmussal és az Izrael-ellenességgel szembeni küzdelem, amelyek felekezeti és politikai hovatartozástól függetlenül a társadalom egészét érintik.

Az Izrael Szövetségesei Alapítvány 2004-ben alakult Washingtonban. Kongresszusi képviselők egy csoportja egy gálavacsora során határozta el, hogy megalakítják a Capitoliumban a kétpárti lobbiszervezetet. Az IAF hamarosan nemzetközi hálózattá vált. Budapesten, valamint Jeruzsálemben megrendezett nagyszabású konferenciáin több tucat országból vettek részt parlamenti képviselők és küldöttek. Az IAF hivatalos kapcsolatot tart fenn 25 ország – köztük Magyarország – törvényhozásával annak érdekében, hogy nemzetközi szinten összehangolja és támogassa a zsidó-keresztény értékrend mentén zajló politikai és társadalmi párbeszédet.

Olvasson tovább: