hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tragédia Connecticutban
Talpig feketében gyilkolt az ámokfutó

2012. 12. 28.
Napokkal a tragédia után is több a kérdés, mint a válasz arra, hogy mi vezetett az Egyesült Államok történetének második legvéresebb iskolai lövöldözéséhez, amelynek 20 általános iskolás kisgyermek és 7 felnőtt esett áldozatul. A tömeggyilkosnál még több száz lőszer volt, amikor körbezárták a rendőrök, de még így is, mielőtt főbe lőtte volna magát, leadott egy sorozatot a mosdóba menekült 6-7 éves gyerekekre. Hogyan vált Adam Lanza jómódú, tehetséges középiskolásból könyörtelen szörnyeteggé?

Egyetlen pillantást vethettek a rendőrök december 14-én reggel a folyosón a talpig fekete ruhába öltözött fegyveresre, aki fél tíz körül tört be a Connecticut állambeli Newtown kisváros általános iskolájába. Az intézménybe közel hétszáz kisdiák jár, nagycsoportos óvodásoktól negyedikesekig. Ilyen fiatal gyermekek még az Egyesült Államokban sem váltak ámokfutók célpontjává korábban, ezért is okozott világméretű megdöbbenést a vérengzés.
Pedig a média először nem is figyelt fel igazán a tragédiára. Órákon át csak annyit lehetett tudni, hogy lövöldözés történt a New Yorktól mintegy 130 kilométerre északra fekvő kisváros iskolájában, de a fegyveres életét vesztette. Sokkhatást váltott ki, amikor kiderült, hogy legalább 27-en meghaltak. Az amerikai hírtelevíziók megszakították az adásukat, de így is további órák teltek el, amíg összeállt a kép: egy 20 éves, büntetlen előéletű helybeli lakos, Adam Lanza először anyjával végzett otthonukban, majd autóba ült, és a mintegy tíz kilométerre fekvő Sandy Hook iskolába hajtott. Itt mintegy tíz percen át lövöldözött, miközben a tanárok menteni próbálták a kisdiákokat. A tapasztalt rendőröket is megrázta a vérben úszó helyszín látványa: a 6-7 éves, egymásba kapaszkodott gyerekeket és az őket védeni igyekvő felnőttek mindegyikét több sorozatlövéssel végezték ki, sebesült túlélők nem is maradtak a vérengzés után.
Lapzártánkig a tragédiához vezető okokról a hatóságok és a média is csak feltételezéseket tudtak megfogalmazni. Ami biztos, hogy a Lanza család az elmúlt években szétesett. 2009-ben,
28 év házasság után a szülők elváltak.
A bírósági iratokból nem derül ki, hogy mi okozta a válást, a felek „kibékíthetetlen ellentétekre” hivatkoztak, de részletes megállapodást kötöttek. Az apa, Peter Lanza, aki a General Electric óriáscég pénzügyi igazgatója, már három évvel korábban elköltözött otthonról. Az egyezségben azonban bőkezűen gondoskodott feleségéről és két gyermekéről: nekik hagyta a család másfél millió dolláros házát, és vállalta, hogy évi 260 ezer dollár gyerektartást fizet. Ez az éves amerikai átlagkereset több mint kétszerese, így Nancy Lanzának a válás után nem voltak anyagi gondjai, sőt munkát sem kellett vállania.
Az asszonyt azonban megviselte, hogy egyedül maradt, főleg, miután idősebbik gyermeke, a most 24 éves Ryan egy New York-i brókercég alkalmazottja lett, és ő is elköltözött a hatalmas házból. Öccse, Adam sokkal nehezebb eset volt. A fiú 16 éves koráig járt csak iskolába, mert anyja összeveszett a tanfelügyelővel, és kivette fiát. Adam magántanulóként fejezte be a középiskolát. Korábbi iskolatársai szerint mindig nagyon visszahúzódó, gátlásos gyerek volt. Ha megpróbáltak beszélgetni vele, úgy érezték, mintha „gondolataiban egymillió mérföldre járna”. Többen azt mondták, hogy úgy mozgott, mint egy „kísértet”, más volt osztálytársai pedig alig tudtak visszaemlékezni rá. Egyedül az iskolai számítógépes klubban érezte jól magát, de itt is többnyire egyedül dolgozott. Komoly tehetséget mutatott az informatikában, van, aki egyenesen „zseninek” tartotta. Azonban ez a kapcsolati szál is megszakadt 2008-ban, amikor kikerült az iskolából. Ettől kezdve anyjával élt, és környezete szerint szinte soha nem mozdult ki egyedül a házból, sőt még az emeleti kétszobás lakrészét is csak ritkán hagyta el.
Nancy Lanzát a szomszédai barátságos, lelkiismeretes személyként ismerték, de tudták róla, hogy nyomasztja kisebbik gyermekének sorsa, akivel egyre kevésbé tudott mit kezdeni. Miután egyedül maradt, az anya elkezdett fegyvereket vásárolni, és rendszeresen járt lőgyakorlatokra is. Ezekre fiait is magával vitte, így Adam szintén megtanult lőni. A házban legalább hat, nagy tűzerejű, részben félkatonai fegyver volt, jelentős lőszerkészlettel együtt.
A környezete úgy tudta, Nancy Lanza azért vásárolja a fegyvereket, hogy az erdőszéli házban biztonságban legyen. Volt anyósa azonban azt nyilatkozta a CBS televíziónak, hogy Nancy egyfajta világvégehívő volt. Attól rettegett, hogy a világ az összeomlás szélén áll, gazdasági káosz tör ki, zavargások lesznek, szükségállapotot hirdetnek ki, és a civilizált társadalmak felbomlanak. A nagy házban élelmiszert és vizet halmozott fel a túlélés érdekében. Nem tudhatta, hogy a végzet éppen saját fegyverével éri utol: fia álmában négyszer fejbe lőtte.
A nyomozók szerint az utóbbi két évből szinte semmilyen információ nincs Adamről. Nem tanult és nem dolgozott, senkivel nem tartotta a kapcsolatot (apjával és bátyjával sem). Feltehetően a számítógépeivel töltötte az időt, de „elektronikus lábnyomokat” sem hagyott maga után: az eddigi adatok szerint nem volt sem Facebook -, sem Twitter- regisztrációja. Ezért is kíváncsiak a nyomozók arra, hogy mire használta a számítógépeit, volt-e más formában valakivel online kapcsolata. Vizsgálják, hogy játszott-e erőszakos játékokat, mert  a korábbi iskolai lövöldözések elkövetői ezeken tervezték el virtuális formában a gyilkosságokat. A nyomozók két összetört számítógépet találtak a házban, ezeket most próbálják helyreállítani, hogy ki tudják olvasni a tárolt adatokat.
Egy feltételezés szerint az anya és fia közötti végzetes konfliktus oka az volt, hogy Nancy egy speciális washingtoni iskolába akarta beíratni Adamet. A Fox News televíziónak nyilatkozó ismerősük, Joshua Flashman szerint a fiú attól tartott, hogy pszichiátriai intézetbe zárják, mert anyja vissza akar menni dolgozni, és ezért igyekszik megszabadulni tőle. Nancy Lanza korábban önkéntesként dolgozott a Sandy Hook iskolában, ezért érhette a bosszú ezt az intézményt, ahol fia az igazgatót és azt a gyerekpszichológust is lelőtte, akik állítólag jóban voltak az anyjával. Egyes hírek szerint Adam az autizmus egy formájában, úgynevezett Asperger-szindrómában szenvedett, de úgy tudni, hogy ezt hivatalosan nem diagnosztizálták nála, és szakemberek szerint ez a betegség amúgy sem jár együtt erőszakos magatartással.

„Tudjukkik”

A tragédia után – ahogy az utóbbi években már megszokhattuk – megindultak a találgatások az interneten. A kommentelők feltűnőnek tartják, hogy a Lanza családdal kapcsolatban a média sem politikai, sem vallási hát-térről nem számolt be. A tragédia egy jómódú, keleti-parti településen következett be, ahol nem jellemző a szélső-séges mozgalmak jelenléte. Nincs adat arról, hogy a család bármelyik helyi felekezettel kapcsolatot tartott volna. Egyetlen utalás hangzott el, miszerint Adam Lanza egyszer még az iskolai komputerklubban úgy jellemezte magát, mint aki egy „a gótok közül”. A fiatalok körében népszerű „gót kultusz” követőire jellemző, hogy fekete ruhában járnak – így öltözött Adam is a mészárláskor –, és népszerűek köreikben a dekadens, halálközpontú zenék és könyvek (például a vámpírtörténetek). Ez a kulturális háttér önmagában nem magyarázat arra, hogy valaki tömeggyilkosságot kövessen el, de nem tudni, hogy az Adamhez hasonlóan szélsősé-gesen labilis személyiségek hogyan reagálnak erre a komor világképre. Természetesen most is vannak, akiknek eszelősen az örök bűnbak jut eszükbe a tragédia kapcsán. Az iráni állami hírügynökség szerint nem kétséges, hogy a newtowni iskolában „egy izraeli kommandóscsoport lövöldözött, akik bosszút akartak állni Obama elnökön, hogy megengedte az ENSZ-ben a palesztinok melletti szavazást”. Bizonyíték? „A tanárok azt mondták a diákoknak, hogy csukják be a szemüket, és úgy hagyják el az iskolát. Ezért nem láthatták az izraeli kommandósokat, akik csak álcának használták Adam Lanzát, akit szintén megöltek.” Magyarországon a Jobbiknak is a zsidók jutottak eszébe a lövöldözés kapcsán. A connecticuti mészárlás kapcsán kiadott részvétnyilatkozatában a nácibeszédéről világszerte elhíresült Gyöngyösi Márton a második mondatában már „az izraeli terror gázai áldozatait” emlegeti, jelezve, hogy a teheráni lidércnyomásra ő is fogékony.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!