Kereső toggle

A nagy visszatérő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy az olasz politikában kíván maradni, cáfolva ezzel két nappal korábbi közlését, miszerint távozna a politika színpadáról.

A 76 éves Berlusconi hirtelen hátraarca a Monti-kormánnyal szemben bombaként hatott a következő választási kampányhoz csatarendbe állt politikai erők között. A volt olasz kormányfő indoklásában kijelentette: bukása Nicolas Sarkozynek és Angela Merkelnek köszönhető, akik tönkretették politikai hitelességét, és arról beszélt, hogy a Merkelnek engedelmeskedő Monti-kormány recessziós spirálba sodorja az országot.
Berlusconi ezzel nemcsak pártjának, a két napja megújulását tervezgető Polo della Libertànak a halálos ítéletét írta alá, hanem az összes többi párt kártyáit is megkeverte. Némelyek előnyt kovácsolnak belőle, mások aggódnak miatta, de mindenki felé él a kihívás, hogy ha Berlusconi is a harcmezőn van, akkor meg kell küzdeni a populizmus és a demagógia erőivel is.
Pier Ferdinando Casini, az Unione di Centro középpárt vezetője is Berlusconi ellen nyilatkozott: „Berlusconi huszonnégy óra leforgása alatt a Monti-kormány dicséretétől a támadásig és a parlamentben való megbuktatással való fenyegetőzésig jutott el. A politikában nincs szükség ilyen bosszúállásokra, és én úgy gondolom, hogy ha Berlusconi így folytatja, egyedül marad, mert a Polo della Libertàn belül sokan mértéktartó és jóravaló emberek, akik nem hajlandók kockáztatni a hazájuk jövőjét.”
„Aggasztó lenne Berlusconi visszatérése, mert a populizmusból már elegünk van, és a jobbközép ártana az országnak – így reagált Pier Luigi Bersani, az olasz Demokrata Párt titkára. – Berlusconi visszatérését azért találom fenyegetőnek, mert Olaszországnak arra lenne szüksége, hogy lezárja az előző korszakot, és előre nézzen. Berlusconi már rekordot döntött a miniszterelnöki székben, ennyivel igazán megelégedhetne.”
„Berlusconi kiszámíthatatlanabb a tőzsdénél, egyik nap miniszterelnöknek jelölteti magát, másnap ki akar vonulni a politikából” – kommentálta ironikusan a történteket Firenze polgármestere, Matteo Renzi, aki azt ajánja Berlusconinak és pártjának, hogy főjenek a levükben.
Berlusconi kirohanása egy nappal azután történt, hogy a bíróság először négy, majd az ítéletet mérsékelve egy évi szabadságvesztésre ítélte őt korrupciós ügyekben. Az ítéletre felháborodottan reagáló politikus nyilatkozatában átfogó igazságügyi és politikai reformokat sürgetett.
Eközben több tízezren tüntettek a „Monti-ellenes napon” Rómában – köztük számos fiatal, akiknek a jelenlegi helyzetben esélye sincs munkát találni. A tiltakozók a kormány megszorító intézkedéseit tették felelőssé azért, hogy Olaszországban naponta kétezerrel nő a munkanélküliek száma.

Olvasson tovább: