Kereső toggle

A világ legveszélyesebb embere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb terrorszervezetet üldöz az Egyesült Államok, miközben zajlik a világ legveszélyesebb terroristájának felkutatása is. A gyilkos vezető szorosan együttműködik a Hezbollahhal, ám ez utóbbi csoportot Európában még mindig nem tartják terroristának.

Az Egyesült Államok mostantól terrorszervezetként tartja nyilván az elsősorban Pakisztánban és Afganisztánban működő Hakkani-csoportot.

A szervezet feketelistára kerülése körül nagy viták folytak, sokan ugyanis attól tartanak, hogy a lépés tovább rontja az amúgy sem rózsás amerikai–pakisztáni viszonyt, és veszélyezteti a milicisták által fogva tartott Bowe Bergdahl őrmester éle-tét. A lépés mellett érvelők azonban azt remélik, hogy sikerül megnyirbálni a brutális terrorakciókkal vádolt csoport anyagi forrásait, többek között a Szaúd-Arábiából érkező bőséges támogatást.

A Dzsalaluddin Hakkani által vezetett szélsőségesek kapcsolatban állnak az al-Kai-dával, legutóbb a kabuli amerikai nagykövetség és katonai bázis ellen hajtottak végre merényletet.

A világ legveszedelmesebb terroristájának jelenleg az iráni Kasszem Szulejmanit (kis képünkön) tartják. Habár a nyugati társadalmakban kevesen ismerik a nevét, az ötvenöt éves férfi ártatlan embe-rek ezreinek meggyilkolásáért felelős.

Szulejmani múltjáról kevés információ áll rendelkezésre. A szegény paraszti családból származó férfi valahol az afgán–iráni határ menti hegyekben született. Mindössze öt általánost végzett, tizenhárom évesen már építkezéseken dolgozott. A hetvenes évek végén radikalizálódott, fiatalon beállt a forradalmi hadseregbe, ahol hamar kitüntette magát. Részt vett az iraki háborúban, törzsi villongásokat fojtott vérbe és drogcsempészekre vadászott. Szulejmanit 1998-ban nevezték ki a Kudsz Erők parancsnokává, ahol Ali Khomenei után rangban jelenleg a második ember.

A Kudsz Erők elnevezésű szervezet az Iráni Forradalmi Gárda részeként egy globális terroristahálózat központi irányítója. A Hezbollahhal való szoros együttműködésben több tucatnyi országban tervelt ki, kísérelt meg és hajtott végre tömeggyilkosságokat. Szakértők szerint a két csoport közös akciója volt a múlt hónapban Bulgáriában vakációzó izraeli családok ellen elkövetett véres merénylet is. Szulejmanit ugyan az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Egyesült Államok is veszélyes terroristaként jegyzi, a Hezbollahot az Európai Unió mindmáig csupán politikai szervezetként tartja számon, ezzel továbbra is dollármilliókhoz segítve hozzá a terroristákat.

Olvasson tovább: