hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olcsó gyógyszer vagy szabadalom
Lesz-e gyógyszer a fejlődő országokban?

2012. 09. 08.
India nevéhez Európában leginkább az információs technológiai fejlődést kötjük, míg Afrika szegénység sújtotta övezeteiben sokkal inkább az olcsón előállított AIDS és tuberkulózis elleni vakcinák és gyógyszerek révén van jelen. India az UNICEF által terjesztett gyógyszerek második legnagyobb előállítója – ez azonban egy szabadalmi ügy miatt hamarosan megváltozhat.

Az indiai legfelsőbb bíróság előtt dől majd el, mi a fontosabb: a gyógyszerek összetételéhez fűződő szabadalmi jog tisztelete, vagy a nem jogtisztán, viszont olcsón előállított készítmények elérhetővé tétele a mélyszegény régiók számára is megfizethetően.

Egy, az indiai legfelsőbb bíróság elé került kereset középpontjában a svájci Novartis által kifejlesztetett Glivec nevű rákgyógyszer áll. A gyógyszer törzskönyvezését az indiai hatóság elutasította, mivel a cég nem hajtott végre lényegi változtatást a gyógyszeren, amelyhez hasonlót már gyártanak Indiában. A tét nagy, ugyanis Amerikában a Glivec egy hónapra szükséges adagja mintegy 5 ezer dollárba kerül, míg Indiában ugyanazzal a hatóanyaggal forgalmazott „hamisítvány” mindössze 200 dollárt kóstál.

1970-ben az indiai kormány megtiltotta a gyógyszerek törzskönyvezését, hogy segítse az indiai gyógyszeripar fejlődését, emellett – amit a mostani jogvitával kapcsolatban is gyakran felhoznak az indiai gyártók – a szegény néptömegek számára is megfizethető szinten tartsák a gyógyszerárakat. A törzskönyvezési kényszer nélkül az indiai cégek az előállítási költségek töredékéért gyárthatták a nyugati fejlesztésű gyógyszerek utánzatait. A gyógyszeripar ma már évente 10 milliárd dollárt termel úgy is, hogy például az AIDS-kezelés, ami már 2000-ben is 10 ezer dollárjukba került a betegeknek az európai változatban, indiai gyártmányként világszerte elérhető 150 dollárért. Mára ez a különbség még nagyobb, ami jól illusztrálja, miért szálka az indiai eljárás a nyugati gyártók szemében. Az európai és amerikai cégek jelentős gazdasági hátrányba kerültek, ugyanis a kieső bevétel mellett az indiai dömpingáras gyógyszerek miatt elveszítették a fejlődő országokban élő 6 milliárd, kezelés alatt álló beteg alkotta felvevőpiac 80 százalékát is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!