Kereső toggle

Romney lesz Obama kihívója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Most már biztos: Mitt Romney indulhat a Republikánus Párt színeiben a novemberi elnökválasztásokon Barack Obamával szemben.

A volt massachussettsi kormányzó kedden 71 százalékos fölénnyel nyerte meg a texasi előválasztást. Ezzel a győzelemmel Romney túllépte a hivatalos elnökjelöltséghez szükséges határt, amely 1144 delegátus szavazatát jelenti. A győzelem formális, hiszen már áprilisban sem volt kérdés, ki lesz majd Obama kihívója - a republikánus elnökválasztási versenyből ekkor lépett ki legfőbb riválisa, Rick Santorum.

A hatvanöt éves, milliomos elnökjelölt történelmet írt azzal, hogy az első mormon vallású politikusként Amerika két legjelentősebb pártjának egyikét vezetheti az elnökválasztáson - írja a Telegraph. Politikai elemzők régóta vitatkoznak azon, vajon Romney vallása jelenthet-e hátrányt a választások során.

Az előválasztásoknak ezzel még nincs vége - összesen hat államban, Kaliforniában, New Jersey-ben, Montanában, Új-Mexikóban, Dél-Dakotában és Utahban tartanak még előválasztást, a Republikánus Párt mindent eldöntő országos konvenciójára pedig augusztusban kerül sor a floridai Tampában.

Közvélemény-kutatások szoros küzdelmet jósolnak Obama és Romney között a novemberi választásokon.

 

Olvasson tovább: