Kereső toggle

Ez a harc lesz a végső?

Médiatorpedók a román politikában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dúl a harc a román elnök és a miniszterelnök között az USL győzelme után. Az elkeseredett küzdelem célja a jelenlegi elnök menesztése alkotmányos keretek között, aminek feltételeit a parlament egy törvénymódosítással már meg is teremtette. A harc mentén egymást érik a botrányok: Victor Ponta miniszterelnököt plágiummal vádolják, miközben letartóztatása során öngyilkosságot kísérelt meg Adrian Nastase korábbi miniszterelnök.

Basescu elnök menesztése a kegyelemdöfés lenne a volt kormányzó párt, a PDL teljes széthullása felé, hiszen az önkormányzati választásokon fölényes győzelmet arató szociális unió biztosan nyerni látszik az őszi parlamenti választásokat is. Egyelőre azonban folyamatos védekezésbe kényszerül a Victor Ponta vezette román kormány, hiszen az egykori hajóskapitány Basescu folyamatosan lövi a média-torpedókat. A kormányfőtől nagy erőfeszítést igényel minimális népszerűségvesztéssel kitérni a plágium- és összeférhetetlenségi ügyek elől, Nastase volt miniszterelnök elítélésének botrányából – és ki tudja, miféle további ügyek látnak napvilágot a kompromittáló titkosszolgálati dossziék fölött törvényesen diszponáló államfő hivatalából.
Mindeközben egy újabb botrány is robbanással fenyegeti a jelenlegi kormányfőt: plágiumvád merült fel Victor Ponta miniszterelnökkel szemben. A neves tudományos lap, a brit Nature szerint Ponta 2003-as, jogtudományból írt PhD-értekezésének több mint fele korábbi publikációkból származhat, a megfelelő hivatkozások feltüntetése nélkül. Ponta rögtön reagált a vádakra: készen áll bármilyen vizsgálatra, mert szakdolgozata eredeti. Az ügy érdekessége, hogy a brit lappal egy névtelen forrás osztott meg dokumentumokat. Ezek alapján a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertáció több része szinte megegyezik a Dumitru Diaconu és Vasile Creţu román jogtudósok monográfiáiban található szövegrészletekkel. Emellett Ion Diaconu angol nyelvű publikációiból is lehetnek benne románra fordított részek.
Victor Ponta nagyon kevés módosítással könyv formájában is megjelentette doktori dolgozatát 2004-ben, emellett egy 2010-es könyv alapjául is szolgált a disszertációja. A magyarázat azonban nem győzte meg a román közvéleményt, hiszen Ponta a Bukaresti Egyetemen szerezte PhD-jét, miközben külügyminiszter volt Adrian Nastase volt miniszterelnök kormányában. Az ügyben azonban itt a csavar: maga Nastase volt Ponta dolgozatának bírálója is.
A plágiumvádról közölt tudósításában a Mediafax hírügynökség felidézi, hogy Traian Basescu államfő néhány nappal a vádak megjelenése előtt ironikusan beszélt a miniszterelnök jogi doktori címéről, amikor a Román Kulturális Intézet ügyében hozott kormányrendeletet kommentálta.
Victor Ponta is azt érzékeltette első nyilatkozatában, hogy Traian Basescu államfőt sejti a plágiumvád hátterében, megemlítve, hogy Daniel Funeriu államelnöki tanácsos rendszeresen ad interjúkat a Nature folyóiratnak.
A kialakult  küzdelem egyik szélsőséges drámai eleme a korrupcióért két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori miniszterelnök, Adrian Nastase öngyilkossági kísérlete, aki, amikor a rendőrök be akarták kísérni a fogdába, főbe akarta lőni magát. Román sajtóbeszámolók szerint Nastase egy kilenc milliméteres pisztollyal sebesítette meg magát, amikor az elfogatóparanccsal érkező rendőrök beléptek hozzá. Állítólag a rendőrök megpróbálták megakadályozni a lövést, és dulakodás közben sült el a fegyver. 
Nastasét még a kórházba szállítás éjszakáján meglátogatta több párttársa, köztük Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök, a szociáldemokrata párt (PSD) elnöke is felkereste a kórházban.
A kormányfő újságíróknak azt mondta, nem kommentálhatja a bíróság ítéletét, egy bajban lévő embert jött meglátogatni. „Remélem, most Basescu boldog” – tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a román államfő bosszújának tekinti azt, hogy a korrupcióellenes ügyészség bíróság elé állította Nastasét. Bár a volt miniszterelnök ügyvédei bejelentették: egy olyan beadványon dolgoznak, amelyben az elítélt egészségi állapotára hivatkozva a büntetés-végrehajtás elhalasztását kérik, Nastasét kedden este a Rahova börtönkórházba szállították, ahol megkezdte a kiszabott börtönbüntetés letöltését. A küzdelemnek a román sajtó szerint közel sincs vége, hiszen megválaszolatlan kérdések sokasodnak az államfő személyét illetően: van-e egyáltalán visszaút Basescu számára a PDL-be, vagy Vasile Blaga, az államfő párton belüli ellenfele veszi át végleg a hatalmat az összezsugorodott párt fölött? Vagy Basescu utolsó pillanatig maradni akar az elnöki székben, hiszen hirtelen nagyon felértékelődött a Cotroceni-palota mint utolsó erőd, amelynek falai mögül gyengítheti ellenfeleit. A kérdés nyitott, egy dolog azonban biztos: Basescu nem fogja olcsón adni a bőrét.

Olvasson tovább: