hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Médiatorpedók a román politikában
Ez a harc lesz a végső?

2012. 06. 29.
Dúl a harc a román elnök és a miniszterelnök között az USL győzelme után. Az elkeseredett küzdelem célja a jelenlegi elnök menesztése alkotmányos keretek között, aminek feltételeit a parlament egy törvénymódosítással már meg is teremtette. A harc mentén egymást érik a botrányok: Victor Ponta miniszterelnököt plágiummal vádolják, miközben letartóztatása során öngyilkosságot kísérelt meg Adrian Nastase korábbi miniszterelnök.

Basescu elnök menesztése a kegyelemdöfés lenne a volt kormányzó párt, a PDL teljes széthullása felé, hiszen az önkormányzati választásokon fölényes győzelmet arató szociális unió biztosan nyerni látszik az őszi parlamenti választásokat is. Egyelőre azonban folyamatos védekezésbe kényszerül a Victor Ponta vezette román kormány, hiszen az egykori hajóskapitány Basescu folyamatosan lövi a média­-torpedókat. A kormányfőtől nagy erőfeszítést igényel minimális népszerűségvesztéssel kitérni a plágium- és összeférhetetlenségi ügyek elől, Nastase volt miniszterelnök elítélésének botrányából – és ki tudja, miféle további ügyek látnak napvilágot a kompromittáló titkosszolgálati dossziék fölött törvényesen diszponáló államfő hivatalából.
Mindeközben egy újabb botrány is robbanással fenyegeti a jelenlegi kormányfőt: plágiumvád merült fel Victor Ponta miniszterelnökkel szemben. A neves tudományos lap, a brit Nature szerint Ponta 2003-as, jogtudományból írt PhD-értekezésének több mint fele korábbi publikációkból származhat, a megfelelő hivatkozások feltüntetése nélkül. Ponta rögtön reagált a vádakra: készen áll bármilyen vizsgálatra, mert szakdolgozata eredeti. Az ügy érdekessége, hogy a brit lappal egy névtelen forrás osztott meg dokumentumokat. Ezek alapján a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertáció több része szinte megegyezik a Dumitru Diaconu és Vasile Creţu román jogtudósok mono­gráfiáiban található szövegrészletekkel. Emellett Ion Diaconu angol nyelvű publikációiból is lehetnek benne románra fordított részek.
Victor Ponta nagyon kevés módosítással könyv formájában is megjelentette doktori dolgozatát 2004-ben, emellett egy 2010-es könyv alapjául is szolgált a disszertációja. A magyarázat azonban nem győzte meg a román közvéleményt, hiszen Ponta a Bukaresti Egyetemen szerezte PhD-jét, miközben külügyminiszter volt Adrian Nastase volt miniszterelnök kormányában. Az ügyben azonban itt a csavar: maga Nastase volt Ponta dolgozatának bírálója is.
A plágiumvádról közölt tudósításában a Mediafax hírügynökség felidézi, hogy Traian Basescu államfő néhány nappal a vádak megjelenése előtt ironikusan beszélt a miniszterelnök jogi doktori címéről, amikor a Román Kulturális Intézet ügyében hozott kormányrendeletet kommentálta.
Victor Ponta is azt érzékeltette első nyilatkozatában, hogy Traian Basescu államfőt sejti a plágiumvád hátterében, megemlítve, hogy Daniel Funeriu államelnöki tanácsos rendszeresen ad interjúkat a Nature folyóiratnak.
A kialakult  küzdelem egyik szélsőséges drámai eleme a korrupcióért két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori miniszterelnök, Adrian Nastase öngyilkossági kísérlete, aki, amikor a rendőrök be akarták kísérni a fogdába, főbe akarta lőni magát. Román sajtóbeszámolók szerint Nastase egy kilenc milliméteres pisztollyal sebesítette meg magát, amikor az elfogatóparanccsal érkező rendőrök beléptek hozzá. Állítólag a rendőrök megpróbálták megakadályozni a lövést, és dulakodás közben sült el a fegyver. 
Nastasét még a kórházba szállítás éjszakáján meglátogatta több párttársa, köztük Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök, a szociáldemokrata párt (PSD) elnöke is felkereste a kórházban.
A kormányfő újságíróknak azt mondta, nem kommentálhatja a bíróság ítéletét, egy bajban lévő embert jött meglátogatni. „Remélem, most Basescu boldog” – tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a román államfő bosszújának tekinti azt, hogy a korrupcióellenes ügyészség bíróság elé állította Nastasét. Bár a volt miniszterelnök ügyvédei bejelentették: egy olyan beadványon dolgoznak, amelyben az elítélt egészségi állapotára hivatkozva a büntetés-végrehajtás elhalasztását kérik, Nastasét kedden este a Rahova börtönkórházba szállították, ahol megkezdte a kiszabott börtönbüntetés letöltését. A küzdelemnek a román sajtó szerint közel sincs vége, hiszen megválaszolatlan kérdések sokasodnak az államfő személyét illetően: van-e egyáltalán visszaút Basescu számára a PDL-be, vagy Vasile Blaga, az államfő párton belüli ellenfele veszi át végleg a hatalmat az összezsugorodott párt fölött? Vagy Basescu utolsó pillanatig maradni akar az elnöki székben, hiszen hirtelen nagyon felértékelődött a Cotroceni-palota mint utolsó erőd, amelynek falai mögül gyengítheti ellenfeleit. A kérdés nyitott, egy dolog azonban biztos: Basescu nem fogja olcsón adni a bőrét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!