hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Káoszból rendet?

2011. 11. 03.
Közel egy héttel ezelőtt Angela Merkel és Nicolas Sarkozy még joggal gondolhatta, hogy végre elindultak az euróválság megoldása felé vezető úton. Meghozták az elvi döntéseket, és már csak a pontos kivitelezés van hátra. Azaz volna, ha a görögök nem szabotálnák ezt el. A hét elején bejelentett görög népszavazási terveket jogos felháborodás kíséri Európa-szerte.

Jeórjiosz Papandreu hét eleji akciója hidegzuhanyként hatott Európára. A görög miniszterelnök válságtanácskozást tartott a minisztereivel és - miután menesztették a nemzeti hadsereg több magas rangú vezetőjét - úgy határoztak, hogy népszavazást írnak ki az ország megmentését célzó európai mentőcsomag elfogadásáról. Ezt megelőzően viszont egy bizalmi szavazást is tartanak, melynek eredményétől függően akár el sem jutnak majd a beígért népszavazásig. De ha mégis: amennyiben a görög nép nemmel szavaz majd, az egyet jelent az euró és az uniós mentőcsomag elutasításával, büszkeségükben viszont „magukra rántják a kétajtós szekrényt": jöhet vissza a drachma és az óriási infláció.

A sajtókommentárok alapján úgy tűnik, a görög kormányfőnek már „elege van" abból, hogy mindjárt belebukik a megszorításokba, hiszen patinás politikuscsaládból származik: nagyapja és apja is miniszterelnök volt. „Mondhatnak nemet a görög állampolgárok - természetesen -, de viselniük kell a döntésük következményeit" - nyilatkozta a görög pénzügyminiszter, akit az ellenzék „időhúzással" vádol, mondván: az igazi megoldás az új kormányválasztás lenne. De ez utóbbit is könnyen elérhetik. Habár ez a kis belpolitikai játszma most már fájdalmasan kontinensméretű. Ha ugyanis az ellenzék arra buzdítja a lakosságot, hogy szavazzanak az euró és a megszorítások mellett, akkor ezzel beismerik, hogy „nekik sincs jobb ötletük". Ha viszont a „nem" szavazatra buzdítanak, akkor egy alternatív javaslattal is elő kellene állniuk, ami egyet jelent az EU-n kívüli Görögország víziójával. Ezért az ellenzéknek az lenne a legjobb, ha a bizalmi szavazáson elbukna a Papandreu-kormány.

Nem mellékes tény, hogy a görögök még nem kapták meg az IMF (Nemzetközi Valutaalap) novemberben esedékes 8 milliárd eurós támogatását. Az eredeti tervek szerint az IMF igazgatótanácsa november közepén ülne össze, hogy döntsön az országnak szánt következő részlet kiutalásáról. Ám az aktuális eseményeket tekintve nehéz elképzelni, hogy akár egy centet is adnának nekik az idén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!