hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért csalódott Kelet-Európa Obamában?

2011. 06. 02.
Kelet-Európa aggodalommal érzékeli, hogy a térség 2009 óta egyre kisebb figyelmet kap az amerikai külpolitikában. Ezen az érzésen a varsói csúcstalálkozó sem változtatott, amelyen Barack Obama európai körútjának a végén 20 kelet- és közép-európai vezetővel találkozott. „Kelet-Európa nem vette észre azt, hogy a világ megváltozott, és ebben az új helyzetben a térség alaposan leértékelődött" - magyarázta a Heteknek egy volt diplomata, aki a napokban tért haza az Egyesült Államokból.

Az Obama-időszakot jellemző kelet-európai kiábrándulás éles ellentétben áll a szeptember 11-e utáni évek lelkesedésével. George W. Bush Kelet-Európát mint a „készségesek koalíciójának" a támogatóit példaként emelte a „régi Európa" - elsősorban Franciaország és Németország - elé.

„Obama kezdetben nem nagyon figyelt Európára, de az utóbbi időben visszahozta a washingtoni térképre Nyugat-Európát, mert úgy érzi, hogy nagy világpolitikai terveihez szüksége van európai támogatásra, még akkor is, ha erről a támogatásról időnként kiderül, hogy nem sokat ér" - fogalmazott forrásunk, aki szerint viszont Kelet-Európából legfeljebb Lengyelország lehet érdekes Obama számára. „Magyarország lehetett volna a térség kapcsolódási centruma Amerika felé, de ez az idő már elmúlt, alighanem visszahozhatatlanul. Sokatmondó üzenet, hogy a varsói csúcson meg sem próbáltak változtatni a merev formális protokollon, és nem adtak választási lehetőséget Budapestnek, hogy ki képviselje az országot a találkozón, a köztársasági elnök vagy a tényleges hatalmat gyakorló miniszterelnök. Korábban Washingtonba mindig a miniszterelnököt hívták meg, ha érdemi dolgokról akartak tárgyalni."

Michal Baranowski lengyel történész szerint Kelet-Európában méltánytalannak tartják, hogy Washington a kom­munizmus elleni küzdelemhez hasonlítja az „arab tavasz" eseményeit, jóllehet ezekben az országokban a felkeléseket szinte semmilyen demokratikus folyamat nem előzte meg, és nem egyértelmű az sem, hogy a fordulat után demokratikusabb rendszerek jöttek-e létre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!