hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Helyszíni tudósítás Afganisztánból
Bátrak földjén

2010. 12. 23.
A nagy játszma – így nevezték a 19. században a brit és az orosz birodalomnak a Dél-Ázsia fölötti dominancia megszerzésére irányuló erő­feszítéseit. Afganisztán, ez a mesterségesen létrehozott ország, ütköző­zóna volt a két hatalom között. Harcokból ma is van elég, de most a nagy kérdés, hogy a Nyugat bírja-e szuflával, hogy egyszerre folytat háborút és épít államot Afganisztánban.

A megszokottnál hidegebb és havasabb európai tél miatt csak nagy nehezen jutok el Dubajig, ahol éjnek évadján végre felülhetek egy kabuli repülőjáratra. Az afgán légitársaság gépeit biztonsági okokból kitiltották az öreg kontinensről, így kissé összerándul a gyomrom, amikor a fedélzetre lépek. A repülőn tapasztalható büdösség és kosz sem növeli bizalmamat.

Mindenesetre elfoglalom helyemet, a „szomszédból" pedig egy ötven év körüli úriember mosolyog rám és köszön hatalmas hellót. Azonnal beszédbe elegyedünk, kiderül, hogy egy külföldi cég biztonsági főnöke Kabulban. Libanoni keresztény, aki harcolt az első libanoni háborúban és Irakban. Főnökei most pihenésképp küldték Kabulba... „Mi, libanoniak nem értünk semmihez, de harcolni megtanultunk, ennek veszem most hasznát" - mondja fanyar iróniával. Azt is elmeséli, hogy a háborúkban három fivére nyomorék lett. Ő megúszta azzal, hogy kissé megsü­ketült, amikor néhány lövedék elhúzott a füle mellett. Emiatt kicsit hangosabban csúszik ki a számon az a szó, hogy „keresztény". Abban a pillanatban megfagy a levegő, a körülöttünk lévő üléseken mindenki felkapja a fejét, és felénk bámul. Szomszédom int, hogy csendesen, aztán magyarázza, hogy sokan ismerik Kabulban, de senki nem tudja, hogy melyik felekezethez tartozik, jobb ugyanis az ilyesmit titokban tartani.

Gyorsan telnek az órák, már hajnalodik. Rabul ejt a Hindukus fölött megjelenő napfelkelte pazar színkavalkádja. „Maga igazi romantikus lélek" - mosolyog szomszédom. Azon viszont már én mosolygok, hogy ez a sokat próbált harcos szinte gyermeki lelkesedéssel feledkezik bele a látványba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!