hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyári viharok Obama körül
Olajkatasztrófa, mecsetépítés, munkanélküliség

2010. 08. 20.
Rémálomként teltek az elmúlt hetek Barack Obama számára – állítja a brit Daily Telegraph. A cikk szerzője elgondolkodtató összegzést nyújt arról, hogy a megválasztásakor szinte „megváltóként” várt amerikai elnökből hogyan ábrándul ki az amerikai közvélemény, és hogy a novemberi időközi választások közeledtével az Obama politikájával szöges ellentétben álló mozgalmak hogyan válnak egyre népszerűbbé. Ráadásul az elnök a múlt hétvégén egy vitatott kérdésben újfent egy nem túl szerencsés állásfoglalást tett: közölte, hogy támogatja a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások helyszíne közelében épülő iszlám központot.

Az elnök támogatottsága egész nyáron drámaian csökkent. A legfrissebb Rasmussen-felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 24 százaléka vélekedik egyértelműen elismerően Obama teljesítményéről, 46 százalékuk, ami majdnem a kétszerese ennek, erősen ellenzi a ténykedését. A kutatás arra is kitért, hogy a szavazók 65 százaléka gondolja azt, hogy az ország rossz irányba halad - és ami talán még inkább figyelemre méltó, hogy ezek 70 százaléka független. A Real-ClearPolitics közvélemény-kutatása alapján több mint 50 százalékos az elégedetlenség az elnökkel szemben, és ugyanezt támasztja alá a USA Today és a Gallup legutóbbi felmérése is, amely szerint Obama népszerűsége csupán 41 százalékon áll, és a válaszadók 53 százaléka negatívan vélekedik a teljesítményéről.

Nagy pénz - kis eredmények

Az elnök népszerűségének ilyen mértékű csökkenése több mindennel magyarázható. Az egyik legalapvetőbb indok az amerikai gazdasággal kapcsolatos aggodalom, a válságot ugyanis nem sikerült megfékezni: a munkanélküliség továbbra is nő, az ingatlanpiac bizonytalan, és mindezek tetejébe a költségvetési hiány csak tornyosul. Az előrejelzések alapján a jelenlegi körülmények között az amerikai adósság 2020-ra elérheti a GDP 87 százalékát, öt évvel később a 109 százalékát, 2035-re pedig 185 százalékát. És miközben Európa nagy része Nagy-Britannia és Németország vezetésével a hiány lefaragásán dolgozik, addig az Obama-kormányzat csak növeli azt. Egyre több amerikai viszonyul elutasítóan Obama nagyszabású kormányzati megoldásaihoz, mert attól tartanak, hogy ezek az Egyesült Államokat Görögország sorsára juttatják. A gazdaságélénkítő csomagok ugyanis nem sokat lendítettek a növekedésen, és munkahelyeket se sikerült tömegméretekben teremteni. Ezek a lépések valójában a szövetségi kormány hatalmát erősítették, amit pedig, úgy tűnik, nem néznek jó szemmel az amerikaiak. Emellett a népszerűtlen egészségügyi reform melletti kiállás sem segített Obama megítélésén, a szavazók 55 százaléka ugyanis a törvény visszavonását támogatná jelenleg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!