Kereső toggle

Lángok Athénban

Pokollá vált a görög főváros

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Riadókészültség, felgyújtott bankok, halálra égett tisztviselők: lapzártakor pokollá vált a görög főváros. Athénban szerdán legalább három halálos áldozata volt az erőszakos tüntetéseknek. A szerencsétlenül járt emberek akkor égtek halálra, amikor a Molotov-koktélokkal támadó tüntetők felgyújtottak egy bankfióknak is otthont adó épületet.

Emellett két további épületet, egy közigazgatási és egy adóhatósági épületet gyújtottak fel Molotov-koktélokkal a tüntetők a görög fővárosban. Az athéni rendőrséget „általános riadókészültségbe" helyezték, ami azt jelenti, hogy mindenkit mozgósítanak, és behívják szolgálatba a szabadságukat töltő rendőröket is. A parlament előtt tízezren tiltakoztak a kormány megszorító intézkedései ellen, a tüntetők rablóknak nevezték a képviselőket, és azt követelték, hogy jöjjenek ki.

A görög válság miatt bevezetett megszorító intézkedések miatt már szombaton zavargások voltak Athénban és Thesszalonikiben. Hétfőn országos sztrájk kezdődött Görögországban, ami miatt szerdán már a görög légteret is le kellett zárni. Szerdán már Molotov-koktélokat és köveket is hajigáltak a tüntetők a rendőrökre, akik paprikaspray-vel, könnygázzal és kábítógránátokkal válaszoltak. A könnygázt olyan töménységben használta a rendőrség, hogy a BBC World tudósítója gázmaszkban jelentkezett be.

A tüntetések és sztrájkok azután kezdődtek, hogy a csőd szélére került görög gazdaságot a hétvégén kihúzta a gödörből az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A 110 milliárd eurós segélyért cserébe azonban brutális megszorító intézkedések meghozatalára kötelezték Athént. Várhatóan befagyasztják a béreket, csökkentik a nyugdíjakat és megemelik majd az adókat is. A végső cél, hogy az államháztartási hiányt sikerüljön a GDP 3 százalékára leszorítani.

„Görögország éveken át az európai integráció ragyogó példájának számított - mígnem néhány nap leforgása alatt az állítólagos példaképből elrettentő példa lett" - írta a tragikus események előtt egy nappal a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A balkáni térség hét államában, amelyek még nem váltották meg belépőjegyüket az Európai Unióba, most attól félnek, hogy a „görög nyavalya" láttán Brüsszel az egész térséget egy kalap alá veszi azzal a jelszóval: a Balkánon mindig is levantei agyafúrtság uralkodott, márpedig ettől meg kell védeni az EU derék polgárait.

Olvasson tovább: