Kereső toggle

Vízelválasztó

Balog Zoltán szerint Elie Wiesel „rossz helyeken jár”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Parlament felsőházi üléstermében „Magyar-zsidó együttélés – Együtt a közös jövőért” címmel tartottak konferenciát, Elie Wiesel részvételével. Maga a cím is az antiszemita közbeszédnek való behódolás, hiszen a helyes cím ez lehetett volna: „Zsidó és nem zsidó együttélés”. A szervezők azonban az antiszemiták nyelvezetét követték, mintha egy zsidó nem lehetne egyben magyar is.

Wiesel magyarul kezdte beszédét, majd angolul folytatta. Említést tett arról, hogy a magyar felsőház tagjai - köztük az egyházak képviselői - 1938-ban és '39-ben ebben az ülésteremben szavazták meg az először diszkriminációt megfogalmazó zsidótörvényeket, majd 1941-ben egy immár nyíltan és szemérmetlenül rasszista újabb jogszabályt. Wiesel világossá tette, hogy Magyarországról az antiszemitizmus erősödéséről szóló hírek miatt Nyugaton mostanában rossz kép alakult ki. Megemlékezett a magyar csendőrség brutalitásáról, amellyel szülővárosában, Máramarosszigeten összegyűjtötték a zsidókat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem érez magában haragot a magyarok iránt.

Az ülésen felszólalt Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki többek között elismerte, hogy a magyar kormányok hibáztak akkor, amikor megengedték a szélsőjobb megjelenését a politikai életben. Bajnai ezúttal is hangsúlyozta, hogy a „demokratikus jobboldalnak" éles választóvonalat kell húznia önmaga és a szélsőjobb közé.

Balog Zoltán, a parlament Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának az elnöke volt azonban az a felszólaló, akinek sikerült beszédével megsértenie Elie Wieselt. Balog így fogalmazott: „Nem tűrjük, hogy ártatlan zsidó emberek szenvedéseit felhasználva, az országunk többi súlyos bajának megvitatása helyett bennünket arra kényszerítsenek, hogy hamis vádak elleni védekezésre vesztegessük erőnket!" Az „ők" alatt Balog nyilván azokat értette, akik nem hajlandók normalitásnak elfogadni a népi (völkisch) antiszemitizmust.

Balog kijelentette, hogy Magyarországon nem kell senkinek félnie, mivel „megvédi az állam" az atrocitásokkal szemben. Megígérte, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy feltartóztassák a nemzeti szocialista ideológia terjedését. Ugyanakkor hozzátette: „Nem engedjük, hogy velünk, vagy bárkivel szemben az antiszemitizmus vádját politikai kommunikációs csodafegyverként használhassák!"

Balog Zoltán szerint tehát aki a Fideszben, vagy a médiában antiszemitizmust észlel és ezt szóvá teszi, hamis vádakkal hozakodik elő.

Elie Wiesel az elutazása előtt adott interjúban visszautasította és bírálta Balog szavait.

„Folyik Magyarország ellen egy rágalomhadjárat, ami arról szól - ezt egyébként Elie Wiesel is elmondta nagyon őszintén a képünkbe -, hogy ha ő bárhol azt mondja, hogy Magyarország, a következő szó, ami elhangzik, az, hogy antiszemitizmus - mondta Balog az Echo TV-ben, és hozzátette: - Én egyébként azt mondtam neki - nem akartam megsérteni -, hogy szerintem rossz helyeken jár, és rossz embereket kérdez meg."

Matúz Gábor műsorvezető kérdésére - Mit szól ahhoz, hogy Wiesel a holokauszt-tagadás büntethetővé tétele mellett kardoskodott? - Balog azt válaszolta, hogy szerinte külön kell választani az áldozatokról való emlékezést és a történelmi eseményekről szóló vitát. Mint mondta: a második világháborúról, a vészkorszakról való képünk „sokat változott". Balog szerint „kiderült bizonyos tényekről, hogy azok nem tények", ugyanakkor olyan új tények jelentek meg, amelyekről „eddig nem tudtunk". Balog szerint olyan országban élünk, ahol Auschwitzot negyven éven át manipulálták. Arra használták föl, hogy a magyarságot „a bűnös népnek a mocsarába beletapossák". Balog megismételte a parlamenti beszédében is mondottakat, hogy „ez egy politikai fegyver volt az elmúlt negyven évben, a kommunizmus ideje alatt, s azok, akik annak idején annak használták, azoknak a szellemi örökösei ma is ezt egy ilyen bunkónak akarják használni". Azt is leszögezte, hogy a történelmi vitát megtiltani „abszolút helytelennek" tartja.

Az emberi jogi bizottság református lelkész elnöke egy évvel ezelőtt már nemzetközi konfliktusba került, miután Lezsák Sándor fideszes képviselőtársával együtt részt vett Prohászka Ottokár püspök szobrának felavatásán. Lezsák az ünnepségen méltatta az 1927-ben elhunyt katolikus vezető kiállását „a kozmopolita parazitákkal" szemben. Amikor a parlamentben egy liberális politikus bírálta a magyar zsidókérdésről értekező antiszemita püspök ünneplését, Balog Zoltán és Lezsák Sándor közleményben szólították fel, hogy „kövesse meg a Prohászka Ottokár emlékét tisztelő állampolgárokat, valamint a püspök nevét viselő intézményeket, iskolákat".

A vitatott szoboravatás bekerült az amerikai külügyminisztérium vallásszabadságról szóló idei jelentésébe is. Balog levelet írt Washingtonba is, kérve, hogy „vegyék le nevét a listáról". Újra kiállt Prohászka püspök mellett, mondván „kimagasló katolikus vezető volt, aki a magyarországi keresztények szellemi megújulásáért dolgozott. A történészek és egyháztörténészek máig vitát folytatnak a zsidókkal kapcsolatos kijelentéseiről. Ezt a vitát nem segíti az a tény, hogy a Budapesti Holokauszt Emlékközpont - minden komoly kutatómunka nélkül - egyszerűen az antiszemitizmus alapítójának bélyegezte őt. Meg vagyok győződve arról, hogy nyílt vitát kell folytatnunk az elődeink örökségéről, hogy mi az, ami ebben az örökségben segít bennünket erkölcsös emberré tenni, és mi az, ami nem".

Balog Zoltán túloz: a kiállításon Prohászka arcképe alatt valójában az áll, hogy „a konzervatív antiszemitizmus vezető alakja". A püspök antiszemita írásait a náci propagandisták már hatalomra jutásuk előtt kiadták német nyelven, horogkereszttel a címlapon.

Miközben Magyarországon a Wiesel-látogatás keltette viták zajlottak, Balog Zoltán egy kéttagú küldöttség tagjaként Izraelbe utazott. A látogatás célja a Magyarországot ért „hamis vádak eloszlatása, és annak elősegítése, hogy Magyarországról reális kép alakuljon ki az izraeli közvéleményben és az állam képviselőiben" - olvasható a Fidesz közleményében.

Olvasson tovább: