hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Washingtoni tüntetés Obama ellen
Nem akarnak szocializmust

2009. 09. 18.
Óriási tömegek tiltakoztak Obama egészségügyi reformja ellen Washingtonban. A konzervatívok által szervezett megmozduláson részt vevők amiatt emelték fel szavukat, hogy az elnök a hatalmasra duzzasztott állami kiadásokkal a „szocializmus” felé vezeti az országot.

Több tízezren, de egyes beszámolók szerint közel egymillióan vonultak fel Washington belvárosában a Pennsylvania Avenue-n, hogy a Capitolium előtt Obama elnök egészségügyi reformja ellen tiltakozzanak. Az egészségügyi reform tervezete óriási indulatokat váltott ki az emberekből országszerte, és ez a tüntetésen is érezhető volt. Akadt olyan, aki azért tiltakozott, mert az egész rendszer több pénzbe fog kerülni, mint amennyivel az ország rendelkezik. Mások egyszerűen csak úgy fogalmaztak, hogy akik szocializmust akarnak, menjenek Oroszországba. Egy negyvenöt éves floridai hölgyet a kormány költekezése aggasztja, ezért döntött úgy, hogy részt vesz a megmozduláson. Egy ápolónő pedig arról számolt be, hogy életében először most tiltakozik valami ellen, mert az elnök egészségügyi rendszere annyira ijesztőnek hangzik számára.

A tüntetésen republikánus törvényhozók is részt vettek. A szer­vezők elmondták, hogy az „Áprilisi teadélután" mozgalom tiltakozásaiból merítettek lendületet, akik országszerte tüntetéseket tartottak Obama adópolitikája és gazdaság­élénkítő csomagja ellen. A hatalmas hétvégi megmozdulás, ami egyébként az elnök januári beiktatása után a legnagyobb szabású volt, meglepte a Fehér Házat, amelynek az elnök népszerűségének csökkenésével is szembesülnie kellett az utóbbi időben. A helyzet ugyanis az elmúlt hetekben is romlott: az elnök teljesítményét a megkérdezettek 49 százaléka pozitívan értékeli, 51 százalékuk azonban nem elégedett Obamával.

Sok amerikai egyébként azért is kérdőjelezi meg a reform szükségességét, mert rendelkeznek már egészségügyi biztosítással a munkaadókon keresztül, és az elnök többször is azt állította, hogy a program nem kötelezi őket majd arra, hogy módosítsák a biztosítást, vagy orvost váltsanak. A közvélemény-kutatásokból az is kiderül, hogy többségük úgy véli, nem jár semmilyen előnnyel számukra az a kormányzati program, amely előírja, hogy minden amerikai állampolgárnak megfizethető biztosítással kell rendelkeznie, hanem attól tartanak, hogy ezzel csak a költségvetési hiány, valamint az adók fognak növekedni. Az egészségügyi iparban dolgozók pedig ellenzik a kormány által irányított program-tervezetet, amely a magánbiztosítókkal szemben egy másik alternatívát jelentene.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!