hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyűlölet keleten sincs távol
A maláj miniszterelnök a muzulmánok végs 337 céljáról

2003. 10. 26.
Malajzia leköszönő miniszterelnöke, Mahathir Mohamad nem vonta vissza a múlt heti Iszlám Konferencián tett kijelentését, mely szerint a "zsidók uralják a világot".  A kijelentés azonnal nemzetközi visszhangot váltott ki, a világ számos vezetője antiszemitának és gyűlöletkeltőnek minősítette az elhangzottakat, a maláj miniszterelnök szerint azonban az éles bírálatok éppen hogy alátámasztják szavait.



Mahathir Mohamad maláj kormányfő Mohammed Hatami iráni elnökkel. Közös nyelvet beszélnek Fotó: Reuters

A múlt héten a maláj fővárosban megtartott Iszlám Konferencián a vendéglátó maláj miniszterelnök az iszlám világ ötvenhét vezetője előtt tartott beszédében kijelentette: "A zsidók uralják a világot megbízottaik révén, sőt elérik, hogy mások harcoljanak és haljanak meg helyettük." Mahathir Mohamad beszédében kijelentette, hogy a muzulmánok semmit nem értek el az elmúlt ötven évben Izrael elleni harcuk során, ezért fel kell hagyniuk az erőszakkal, és gazdasági-politikai eszközökkel kell elérniük "végső céljukat". Mint mondta, "1,3 milliárd muzulmánt nem győzhet le néhány millió zsidó. A több mint kétezer éves pogromot azért tudták túlélni a zsidók, mert nem visszaütöttek, hanem gondolkodtak. Feltalálták a szocializmust, a kommunizmust, az emberi jogokat és a demokráciát, csak azért, hogy az üldöztetésük rossznak tűnjön, és hogy másokkal egyenlő jogokkal rendelkezzenek." Ennek értelmében Mahathir felszólította az iszlám világot: tanulják el a zsidóktól, hogy az elnyomásra soha nem erőszakkal válaszoltak, hanem gondolkodással. "Így szereztek uralmat még a legerősebb országok felett is, és így tört világuralomra ez a kicsi közösség – mondta. Ezért nem győzhetjük le őket pusztán testi erővel, hanem csak ha az agyunkat is használjuk" – tette hozzá a maláj miniszterelnök.

Az arab világ üdvözölte Mahathir provokatív szavait. Az egyiptomi külügyminiszter, Ahmed Maher szerint ez "jó útiterv" lehet az iszlám világ megerősödéséhez. Jemeni kollégája, Abubakar al-Kirbi úgy látja, a maláj vezető "csak felvázolta a muzulmánok számára a tényeket". Az afgán külügyminiszter Hamid Karzai szerint "a muzulmánokban élő gátlásokat akarta feloldani" Mahathir.

A nyugati világ vezetői és Izrael azonban másként értékelték az elhangzottakat. 

George W. Bush amerikai elnök – aki ez idő tájt éppen az ázsiai csúcson vett részt, és ott találkozott a maláj miniszterelnökkel is – kifejtette: ázsiai kollégájának szavai "élesen szemben állnak azzal, amiben ő hisz". Az Egyesült Államok külügyi szóvivője, Adam Ereli támadónak és gyújtó hatásúnak minősítette Mahathir szavait. "Azzal a megvetéssel és gúnnyal tekintünk ezekre a szavakra, amit megérdemelnek" – mondta. Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó szerint ilyen ellenséges szavak soha nem békét, hanem még több gyűlöletet és erőszakot gerjesztenek.

Az Európai Unió éppen Brüsszelben ülésező vezetői élesen elítélték a maláj miniszterelnök szavait. A soros elnökséget betöltő Olaszország külügyminisztere, Franco Frattini "súlyosan támadónak és nagyon erősen antiszemitának" nevezte az elhangzott szavakat, amelyek "mélyen aláássák a toleranciát, a párbeszédet és a kölcsönös megértést a nyugati és az iszlám világ között". Berlusconi olasz miniszterelnök szavai szerint Mahathir megjegyzése aláássa a világ vallásainak közelítésére tett erőfeszítéseket. (Az unió nevében Olaszország szólalt meg hivatalosan – amellett, hogy számos európai ország önállóan is hangot adott nemtetszésének –, mivel Jacques Chirac francia elnök megvétózta, hogy az unió a kétnapos csúcs lezárásaként készülő határozattervezetben ítélje el Mahathir Mohamad szavait.) 

A brit külügyi államtitkár, Mike O\'Brien szerint "sajnálatos, hogy [a maláj miniszterelnök] egyébként üdvözlendő szavait, melyek szerint a tárgyalás és a terrorizmus elvetése lehet az egyetlen út a béke felé, beárnyékolták rasszista megjegyzései".

Izraelt megdöbbentették, de nem lepték meg az Iszlám Konferencián elhangzott kijelentések, melyeket gyűlöletkeltőnek minősített. "Ahelyett, hogy a nemzetek közötti békén és egységen dolgozna, a maláj miniszterelnök gyűlöletre uszít" – mondta az izraeli külügyminiszter. "Semmi meglepő nincs abban, hogy az Iszlám Konferencia résztvevői meg akarták találni a közös nevezőt, ami jelen esetben sem volt más, mint Izrael és a zsidó nép rágalmazása. A civilizált világ a múltban már megismerte az ilyen erőszakos retorika gyümölcseit" – tette hozzá Szilvan Salom.

Az éles nemzetközi visszhangra reagálva a maláj külügyminiszter, Szied Hamir Albar védelmébe vette Mahathir szavait, és sajnálatát
fejezte ki azok félreértése miatt. Véleménye szerint az elnök arra kívánt utalni, hogy a muzulmánoknak magukévá kell tenniük a modern tudományokat és technológiát, és túl kell lépniük a vallási dogmák okozta megosztottságon, mivel a zsidók megértették: akkor lehetsz nagyon erős, ha gondolkodsz. Mint mondta, az iszlám nem antiszemita, a problémát Izrael okozza: "Az egyetlen probléma a zsidókkal az, hogy Izrael állama létezik."

Mahathir véleménye szerint a nyugati sajtó a szövegkörnyezetükből kiragadott szavain lovagol. Állítása szerint beszédében elítélte az erőszakot, az öngyilkos merényleteket, és a muzulmánokat arra szólította fel, hogy hagyjanak fel ezekkel, és valami produktívabbal foglalkozzanak. "Azonban a világsajtó csak egyetlen mondatot ragadott ki az egész beszédemből" – állította az amúgy ellentmondásos kijelentéseiről híressé vált maláj miniszterelnök. Szerinte éppen ez bizonyítja azt, hogy a zsidók uralják a világot, azon belül is a médiát, amely által egyoldalúan mutatják be a dolgokat. "Izrael kis ország, nincs sok zsidó a világban, viszont annyira arrogánsak, hogy megfélemlítik az egész világot" – mondta a huszonkét éves uralma után a hónap végén leköszönő, hetvenhét éves maláj vezető, akinek szava készpénznek számít a muzulmán világban. Malajzia ugyanis az iszlám világ egyik legsikeresebb állama, a csúcstechnológiában elért robbanásszerű gazdasági fejlődése és hivatalos vallási toleranciája miatt példaként tekintettek rá a fejlődő világban. A miniszterelnöknek tudnia kell, hogy szavai – amelyekkel látszólag a békés eszközök használatát részesítette előnyben a zsidókkal szembeni harcban – a terrorizmust táplálják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!